Mikä on Kunniakierrosten tulevaisuus?

Erkki Aho   25 06 2007, 8:41

image

image



Kalajoen Junkkareiden kunniakierros tänään kello 19.00 Merenojan kentällä



Paikallisten urheiluseurojen ja Suomen Urheiluliiton yhteinen liikunta- ja varainhankintaprojekti Kunniakierros on nyt käynnissä 26:nnen kerran.


Kunniakierroksen tuotoilla toteutetaan urheiluseuroissa laadukasta toimintaa erityisesti nuorille ja lapsille. Kunniakierroksella liikutaan urheilukentällä rataa kiertäen kävellen, juosten tai vaikkapa rullaluistellen tunnin ajan omaan tahtiin. Rahaa kerätään siten, että pienin tukimaksu on 8 euroa tai sitten voidaan kerätä tukijalta tukea kierroksien mukaan siten, että on sovittu tietty tukimaksu kierrosta kohden. Jokainen juoksija etsii tukijansa itse.

Kunniakierrokset järjestetään seuroissa touko- ja kesäkuun aikana. Seurat saavat keräyssummasta 50 %. Seuran tuloksen ylittäessä 4200 euroa seuran osuus nousee 60 prosenttiin. Piirit saavat keräystuloksesta neljä prosenttia. Kunniakierrokselle halutaan mukaan yrityksiä, yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä.

Keski-Pohjanmaan Kunniakierrokset

Keski-pohjanmaan piirin alueella kunniakierrokset on toteutettu 14.5. Ylivieskassa, 21.5 Sievissä, 28.5. Pyhäjärvellä ja 4.6. Kaustisella, Himangalla, Lestijärvellä, Kannuksessa ja Reisjärvellä. 5-8.6. kunniakierrokset toteutettiin Nivalassa, Halsualla, Kokkolassa, Toholammella ja Ullavassa. Haapajärvellä kierrettiin rataa 10.6. ja Kälviällä 14.6. Kalajoen kunniakierros on maanantain 25.6. ja Raution kunniakierros 2.7.

Kalajoen kunniakierroksista löytyi tietoja vuosilta 1984-2003. Tuona aikana Kalajoen Junkkarit ovat keränneet 92035 euroa ja Raution Kisailijat 52331 euroa. Kunniakierrosten tuotto on hiipumaan päin. Siitä huolimatta kaikkien aikojen ennätyksen teki vuonna 2005 Kristiinan Urheilijoiden Juhani Riski keräämällä 51330 euron potin. Kalajoen Junkkareiden suurin keräystulos on ollut 8847 euroa ja Raution Kisailijoiden 6001 euroa.

Ennen piirit ja liitto panostivat enemmän kunniakierroksiin. Nyt myös piirit ovat laiminlyöneet kunniakierrosten markkinoinnin. Tiedotusvälineetkin ovat vaienneet asioista valitettavasti. Kalajoellakin kunniakierrosta olivat ennen vauhdittamassa mestarijuoksija Martti Vainio ja mestarihiihtäjä ja nykyinen kansanedustaja Juha Mieto. Silloin Kalajoella oli kunniakierrokselle osallistujia. Nyt tilanne on toinen.

Onko Kunniakierrokset aikansa elänyt?

Jokaisella tuotteella on oma elinkaarensa. Kun Suomessa oli kova juoksubuumi, niin kunniakierroksilla oli osallistujia. Silloin Suomi juoksee eli kukoistuksensa aikoja. Nyt Suomi juoksee- tapahtuma on kuihtunut pois osanottajakadon takia. Käykö kunniakierroksille samalla tavalla? Koetaanko rahan kerääminen urheiluliitolle ja piirille liian kaukaiseksi asiaksi? Ehkä mieluummin haluttaisiin kaikki tuotto omalle seuralle. Kunniakierrokset tarvitsevat elinkaaren jatkamista. Tuotetta on uudistettava. Tarvitaan uusia ideoita ja aktiivisia organisaattoreita. On otettava huomioon myös se, että työelämän vaatimukset ovat muuttuneet. Tarvitaan uusia kohderyhmiä, jotka voivat tukea paikkakunnan yleisurheilua omalla vapaaehtoisella panoksellaan. Olisiko mukaan otettava kaikkien urheilulajien seurat, myös palloilulajien harrastajat?

Kunniakierroksen perusidea on hyvä. Toteutukseen tarvitaan show-elementti ja kaikkien on puhallettava yhteen hiileen liikunnan toimintaedellytysten parantamiseksi omaa kuntoaan kohottamalla. Show-elementtiin kuuluu musiikkia ja muita esityksiä. Liikunnan markkinointia eri muodoissaan. Voidaanko kunniakierros toteuttaa paikkakunnan omien urheiluseurojen toimesta niin, että tapahtumasta saadaan suuri kansanjuhla kesäkuun alkuun? Mielestäni lypsävää lehmä ei kannata tappaa, vaan sille on annettava lisää ruokaa ja elämisen mahdollisuuksia.

Kuvat E. Aho
Vuonna 1999 Merenojan kentällä juoksemassa Tapani Ylitalo, Martti Vainio, Jukka Kauppila ja Juha Mieto.
Keskustelemassa Paavo Nikula, Martti Vaino ja Juha Mieto.


palautteet


Olen ollut kahtena vuonna järjestämässä Kunniakierrosta omassa urheiluseurassani ja allekirjoitan täysin mietteesi. Se vain, miten sitä lihaa saataisiin luiden ympärille, on varmaan hankalaa. Seurat pyörivät suurimmaksi osaksi talkoovoimin ja usein ollaan jaksamisen ja keksimisen äärirajoilla. Silti Kunniakierros on ollut tuottoisa tapahtuma. Seurojen välin yhteistyö esimerkiksi sellaisilla paikkakunnilla, jossa on isoja pesis- tai jalismatseja, voisi olla kannattavaa. Myös niinkuin sanoit, piirien toiminta operaation markkinoinnissa on tärkeää. Toivokaamme, että jatkossakin voimme kerätä tällä tavalla rahaa, ehkä uudistuneena ja innostuneempana?