Koulu on elävän kylän tunnusmerkki

Erkki Aho   05 03 2007, 22:06

image

Kalajokisten veronmaksajien ylivoimainen enemmistö vastusti poikkeuksellisen näyttävästi kaupungin virka- ja luottamusmiesjohdon ajamaa kouluverkon supistamissuunnitelmaa. Suunnitelman mukaan Kalajoen 14 kyläkoulusta lopetetaan puolet lähivuosien aikana. Supistamissuunnitelma juntattiin läpi 19.12.2003 valtuuston kokouksessa.

Elävän kylän tunnusmerkki

Kyläkoulu on osoitus elävästä kylästä. Kyläkoulut muodostavat kovan ytimen toimivalle, omavaraiselle kyläyhteisölle. Koulu on elävän kylän symboli. Koulun sulkeminen on kuolinisku kylän kehitykselle. Koulujen lakkauttamisen vastustamisessa on ollut kysymys maaseudun elinehtojen torjuntataistelusta. Lakkauttamalla koulu lisätään muuttoa kylältä. Koulun lakkauttaminen tappaa kyläyhteisön.

Kalajoella lähikoulujen määrän supistumisessa jätettiin kylien intressit lähes kokonaan huomioonottamatta. Kalajoella virkamies- ja luottamusmiesjohto meni kylille nokka pystyssä ja takki auki kertomaan vähän siihen tyyliin, että minä ja mieheni sekä meidän karjakko on päättänyt, että tämä koulu suljetaan säästösyistä. On selvää, että ylimielisesti ylhäältäpäin organisoidut koulujen lakkauttamistoimet, joissa jätettiin kyläläisten toiveet huomioimatta, aiheutti erittäin suurta katkeruutta.

Kalajoella tehtiin aikanaan suuri virhe kun kyläkoulujen keittolat lopetettiin ja siirryttiin keskuskeittiönsysteemiin. Keittoloiden lopettamisessa ei syntynyt säästöä, vaan päinvastoin kustannukset kasvoivat kunnan kirjanpidosta saatujen tietojen mukaan yli puoli miljoonaa tapettua markkaa. Samalla menetettiin niitä kaivattuja naistyöpaikkoja, jotka elävöittävät koulun ja koko kylän toimintaa. Koulukeittoloilla oli myös positiivinen vaikutus kylän elintarviketuotantoon. Keskittäminen aiheutti suuret vahingot tällekin toiminnalle.

Historia osoittaa selvästi, että koulun lopettaminen kylältä merkitsee elävän kylän kuolemaa ja se on kuolinisku kylälle. Se on kylien tappopolitiikkaa. Olisi pitänyt toimia niin, että olisi tehty ns. haittavaikutusselvitys, jossa olisi kartoitettu etukäteen ne haitat ja vahingot mitä koulun sulkeminen kylälle aiheuttaa. Kalajoella toimittiin erittäin taitamattomasti ja ylimielisesti. Seurannaisvaikutukset näkyivät erittäin selkeästi kunnallisvaaleissa 2004 jolloin sitoutumaton Pro Kalajoki nousi Kalajoen kaupunginvaltuuston toiseksi suurimmaksi ryhmässä kuudella valtuutetullaan.

Mikä on lapsen etu?

Koulujen lakkauttamisessa on unohdettu kokonaan tärkein asia eli lasten etu. Esko Kalaojan tutkimus Kyläkoulutko malli koulujen kehittämiselle antaa selkeät perusteet kyläkoulujen säilymiselle. Pienet maaseutukyläkoulut ja niitä ympäröivät yhteisöt muodostavat ehjän, saumattoman kokonaisuuden. Vanhemmat ovat mukana koulun toiminnassa aktiivisesti erilaisissa projekteissa, retkissä ja tapahtumissa, joissa koulun ja sen ympäristön eristyneisyys poistuu.

Yhdyskuntaluokkaopetus takaa paremman oppimisympäristön erillisluokkaopetukseen verrattuna. Tiedollisissa suorituksissa ei ole eroja, mutta lähes kaiken tehdyn tutkimuksen mukaan sosiaalisissa ja emotionaalisissa taidoissa yhdysluokkien oppilaat ovat edellä. Yksikään tutkimus ei osoita, että opetus kolmiopettajaisessa kouluissa olisi tehokkaampaa ja tuloksellisempaa kuin kaksiopettajaisessa koulussa.

Pienelle koululle on ominaista perhemäisyys, kun taas iso koulu on laitosmainen. Tutkimuksissa iso koulu on todettu massatuotantotehtaaksi, jolle on ominaista sulkeutuneisuus, jähmeys ja muodollinen luokkaopetus. Pieni koulu on perhemäinen, epävirallinen, turvallinen, tuttu ja joustava.

Väitöskirjassaan Pienten koulujen opetuksen kehittäminen Taina Peltonen tuo esille samoja asioita. Yhdysluokkaopetuksen eduiksi hän näkee sen, että lapsen sosiaalinen asema voi muuttua joka vuosi. Lapset tottuvat itsenäiseen työskentelyyn ja oma-aloitteisuuteen. Peltosen mukaan yhteistyö ja sosiaalisuus hallitsevat käytöstä. Nuoret oppivat tutkimalla vanhempia ja vanhempien vastuunkanto kehittyy.

Pienillä kouluilla on yleensä monipuolinen, puolivilli ympäristö lapsille pihoineen. Lähistöllä on urheilukenttä, metsää ja peltoa, luonto. Luonnolliset puitteet kehittävät luovuutta ja vahvistavat ympäristösidettä. Etuna on myös maaseudun rauhallinen elämäntapa. Ulkoleikkejä ja liikuntaa voidaan harrastaa paljon enemmän kuin ison koulun pihalla.

Lapsen edun kannalta katsottuna etuna ovat myös lyhyemmät koulumatkat, ei kyydityksiä, ei odottelua. Kouluympäristö on tuttu ja turvallinen ympäristö. Omaan kylään juurtuminen, virikkeellinen kouluympäristö, läheinen suhde opettajaan, yksilöllisen ohjauksen tarve vähenee, ongelmiin puuttuminen on nopeaa. Näihin samoihin asioihin ovat kiinnittäneet huomiota N. Nykänen ja T. Väkeväinen tutkimuksessaan Kyläkoulut – mahdollisuuksien meri sekä T. Hyvönen ja A. Rovansalo tutkimuksessaan Kyläkoulun oppilaan tulevaisuuden kuvat.

Hallitus apuna

Vanhasen hallituksen esityksestä kyläkoulujen valtionapujärjestelmää muutettiin suuria kouluja suosivaksi. Vanhasen hallitus on omilla toimillaan ollut autioittamassa suomalaista maaseutua ja tappamassa kyläyhteisöjä. Tämä on ollut väärää politiikkaa. Saattaa olla, että tällä politiikalla on vaikutusta jopa vaalitulokseen ainakin täällä Oulun vaalipiirissä.


palautteet


http://396b33a4b6aa8083364c8d884fba03a9-t.huihg897.info 396b33a4b6aa8083364c8d884fba03a9 [url]http://396b33a4b6aa8083364c8d884fba03a9-b1.huihg897.inf o[/url] [url=http://396b33a4b6aa8083364c8d884fba03a9-b2.huihg897.inf o]396b33a4b6aa8083364c8d884fba03a9[/url] [u]http://396b33a4b6aa8083364c8d884fba03a9-b3.huihg897.info[ /u] e03050ea2e02bd604983470c788d56c6

e0c39feda3dc4afb9706106f2554dcb4 <a href="http://natale-canzone-nuova.xldgzb.info/"> ; http://natale-canzone-nuova.xldgzb.info/ </a> <a href="http://corso-online-contabilita.uotspc.info/" ;> http://corso-online-contabilita.uotspc.info/ </a> <a href="http://prenotazione-viaggio-aereo.uotspc.info/&qu ot;> http://prenotazione-viaggio-aereo.uotspc.info/ </a> <a href="http://aprile-2006-architettura.uotspc.info/" ;> http://aprile-2006-architettura.uotspc.info/ </a> <a href="http://immagine-culo-sodo.xldgzb.info/"> http://immagine-culo-sodo.xldgzb.info/ </a> <a href="http://il-filosofo-pitagora.xldgzb.info/"> ; http://il-filosofo-pitagora.xldgzb.info/ </a> <a href="http://annuncio-perugia-sexy.wtjxvn.info/"&g t; http://annuncio-perugia-sexy.wtjxvn.info/ </a> <a href="http://progetto-natale-bielorussia.wtjxvn.info/&q uot;> http://progetto-natale-bielorussia.wtjxvn.info/ </a> <a href="http://connettere-pc-tv.iwurff.info/"> http://connettere-pc-tv.iwurff.info/ </a> <a href="http://noleggio-abito-natalizio.ngbmen.info/" ;> http://noleggio-abito-natalizio.ngbmen.info/ </a> dfb19b9661cbae55af06aa0e93fb7c94

f0dfbc84598ffffb09f087fc51c61c59 <a href="http://incantesimo-harry-potter.oevbet.info/" ;> http://incantesimo-harry-potter.oevbet.info/ </a> <a href="http://raffaella-zardo-gallery.yhrnhp.info/" > http://raffaella-zardo-gallery.yhrnhp.info/ </a> <a href="http://materiale-didattico-francese.oevbet.info/& quot;> http://materiale-didattico-francese.oevbet.info/ </a> <a href="http://video-scopata-zip.hmkkmf.info/"> http://video-scopata-zip.hmkkmf.info/ </a> <a href="http://frasi-di-arrivederci.oevbet.info/"> ; http://frasi-di-arrivederci.oevbet.info/ </a> <a href="http://dvi-scart-adattatore.yhrnhp.info/"> ; http://dvi-scart-adattatore.yhrnhp.info/ </a> <a href="http://cartina-dell-irlanda.oevbet.info/"> ; http://cartina-dell-irlanda.oevbet.info/ </a> <a href="http://treno-tiburtina-fiumicino.oevbet.info/&quo t;> http://treno-tiburtina-fiumicino.oevbet.info/ </a> <a href="http://formazione-antico-testamento.jjaywn.info/& quot;> http://formazione-antico-testamento.jjaywn.info/ </a> <a href="http://raccolta-annuncio-lavoro.jjaywn.info/" ;> http://raccolta-annuncio-lavoro.jjaywn.info/ </a> 05312416290f2dc669f50074c50316f3

057804dc346bff74480d513c903b2850 <a href="http://libreriaminervabologna.xrwarm.info/airport -extreme-scheda/"> airport extreme scheda </a> <a href="http://coppiascambistalaziomatura.lukriw.info/mac china-caffe-27-espresso/"> macchina caffe 27 espresso </a> <a href="http://valutazioneimmobiliaremessinaborsino.lukri w.info/bill-bryson-libro-pubblicati/"> bill bryson libro pubblicati </a> <a href="http://giovanniboccaccioildecameron.lukriw.info/c onversione-file-dvd-video/"> conversione file dvd video </a> <a href="http://scolaropresidenzaregionesicilia.lukriw.inf o/c-s-c-srl/"> c s c srl </a> <a href="http://sitosnorkycartone.qakhcs.info/atlante-stra dale-veneto/"> atlante stradale veneto </a> <a href="http://stipendioinformatorescientificofarmaco.jfd xyz.info/scheda-per-la-scuola/"> scheda per la scuola </a> <a href="http://aisensidilegge.qyddld.info/costa-francesco -ersu-cagliari/"> costa francesco ersu cagliari </a> <a href="http://bellissimesenzaveli.qakhcs.info/castiglion e-pescaia-vacanza/"> castiglione pescaia vacanza </a> <a href="http://alimentazioneduranteallallattamento.qyddld .info/immagine-cazzo-figa-gratis/"> immagine cazzo figa gratis </a> 89338efc43c42e21ab22a4942b868449

003d3d378826ad57156f72b972f40516 <a href="http://risultato-calcio-11-promozione-emilia-roma gna.hvewez.info/"> http://risultato-calcio-11-promozione-emilia-romagna.hvewez. info/ </a> <a href="http://comune-and-di-and-prato.fzgmhg.info/" > http://comune-and-di-and-prato.fzgmhg.info/ </a> <a href="http://vocabolario-francese-italiano-on-line.fzgm hg.info/"> http://vocabolario-francese-italiano-on-line.fzgmhg.info/ </a> <a href="http://proposta-riforma-dei-servizio-copaco.kiczx f.info/"> http://proposta-riforma-dei-servizio-copaco.kiczxf.info/ </a> <a href="http://lavoro-neo-carceri-educatore-professionale .fxovze.info/"> http://lavoro-neo-carceri-educatore-professionale.fxovze.inf o/ </a> <a href="http://gazzetta-ufficiale-4-4-2006.hvewez.info/&q uot;> http://gazzetta-ufficiale-4-4-2006.hvewez.info/ </a> <a href="http://last-minute-capodanno-marche-montagna.hvew ez.info/"> http://last-minute-capodanno-marche-montagna.hvewez.info/ </a> <a href="http://prezzo-dei-farmaco-fascia-c.tyuwuu.info/&q uot;> http://prezzo-dei-farmaco-fascia-c.tyuwuu.info/ </a> <a href="http://tesi-universitaria-medicina-assicurazione- infortunio-lavoro.tyuwuu.info/"> http://tesi-universitaria-medicina-assicurazione-infortunio- lavoro.tyuwuu.info/ </a> <a href="http://archivio-di-stato-di-mantova.bxaetg.info/& quot;> http://archivio-di-stato-di-mantova.bxaetg.info/ </a> 59e584280b17eeed2f34ea2e27d45433

b596155dfc1fc784e60c0b4611d56930 <a href="http://area-di-manovra.necpgg.info/"> http://area-di-manovra.necpgg.info/ </a> <a href="http://mansionario-product-manager.dhzukf.info/&q uot;> http://mansionario-product-manager.dhzukf.info/ </a> <a href="http://distanza-pertinenza-box.ojiwel.info/" > http://distanza-pertinenza-box.ojiwel.info/ </a> <a href="http://limite-velocita-centro.ojiwel.info/"& gt; http://limite-velocita-centro.ojiwel.info/ </a> <a href="http://hot-dog-immagine.jvmenx.info/"> http://hot-dog-immagine.jvmenx.info/ </a> <a href="http://nudo-amatoriale-femminile.dhzukf.info/&quo t;> http://nudo-amatoriale-femminile.dhzukf.info/ </a> <a href="http://natura-morta-arredamento.ozwtzz.info/" ;> http://natura-morta-arredamento.ozwtzz.info/ </a> <a href="http://immagine-sexy-madonna.necpgg.info/"&g t; http://immagine-sexy-madonna.necpgg.info/ </a> <a href="http://bonhoeffer-resistenza-resa.ozwtzz.info/&qu ot;> http://bonhoeffer-resistenza-resa.ozwtzz.info/ </a> <a href="http://chioma-dell-estate.ozwtzz.info/"> http://chioma-dell-estate.ozwtzz.info/ </a> f26aa7f1efeefe71d38addca0308c8cc

bead03dfa25ce030c146d2a3ca3eb3b8 <a href="http://microsoftinitaliano.bfkhuj.info/chat-itali a-menfi/"> chat italia menfi </a> <a href="http://anellouomoargento.mdzndu.info/trattorini-k ubota-usato/"> trattorini kubota usato </a> <a href="http://hostisapudmaiorescicerone.snixuh.info/mond o-nuovo-mp3-download/"> mondo nuovo mp3 download </a> <a href="http://scuolawinxclub.xyxvyt.info/barbecue-di-mat toni/"> barbecue di mattoni </a> <a href="http://appartamentoacquistogenova.xyxvyt.info/ike a-natale-addobbo/"> ikea natale addobbo </a> <a href="http://giornaledeiconcorsi.ypppnu.info/arte-reggi o-emilia/"> arte reggio emilia </a> <a href="http://titolofilmcinema.ypppnu.info/mp3-madrigali -monteverdi/"> mp3 madrigali monteverdi </a> <a href="http://giornaledeiconcorsi.ypppnu.info/progetto-i mmobiliare-brugherio/"> progetto immobiliare brugherio </a> <a href="http://annunciovocalisegreteria.xpoyui.info/hotel -mozart-pozza/"> hotel mozart pozza </a> <a href="http://scuoleperdj.mdzndu.info/controindicazioni- monuril-gravidanza/"> controindicazioni monuril gravidanza </a> 8ae00bc4c0da9b7e4bd8f2b72581fd42

43982aa7beb318beed3070374e530c3a <a href="http://programma-fare-icona.cbfrgc.info/"> ; http://programma-fare-icona.cbfrgc.info/ </a> <a href="http://poeta-onirici-testi.hcxizy.info/"> http://poeta-onirici-testi.hcxizy.info/ </a> <a href="http://line-staff-organizzazione.ksjhcj.info/&quo t;> http://line-staff-organizzazione.ksjhcj.info/ </a> <a href="http://pasquale-17-anno.hynqyl.info/"> http://pasquale-17-anno.hynqyl.info/ </a> <a href="http://migliori-lettore-mp3.zygodf.info/"> ; http://migliori-lettore-mp3.zygodf.info/ </a> <a href="http://testo-canzone-piave.gdrbiv.info/"> http://testo-canzone-piave.gdrbiv.info/ </a> <a href="http://gabbia-voliere-pappagallo.gdrbiv.info/&quo t;> http://gabbia-voliere-pappagallo.gdrbiv.info/ </a> <a href="http://cibo-contro-depressione.ksjhcj.info/" > http://cibo-contro-depressione.ksjhcj.info/ </a> <a href="http://lettore-dvd-slot.zygodf.info/"> http://lettore-dvd-slot.zygodf.info/ </a> <a href="http://liceo-santagostino-gorgonzola.cbfrgc.info/ "> http://liceo-santagostino-gorgonzola.cbfrgc.info/ </a> 696ab587edf732e22b0ac8d4aa234f91

debc1c4922874b710fae29a09f6cb50e <a href="http://comunedicarobbio.kvnkbg.info/cartone-anima to-ghostbusters/"> cartone animato ghostbusters </a> <a href="http://serviziobancariofamiglia.eodfku.info/armad io-giacomelli-torino/"> armadio giacomelli torino </a> <a href="http://berlusconiconfindustria18marzo.fpssxn.info /hotel-repubblica-democratica-congo/"> hotel repubblica democratica congo </a> <a href="http://potareilfico.kvnkbg.info/modello-orologio- chronotech/"> modello orologio chronotech </a> <a href="http://tramasoapoperabeautiful.xfrkaz.info/finanz iamento-a-tasso-0/"> finanziamento a tasso 0 </a> <a href="http://cittacattolicacrisifamiglia.fpssxn.info/ca mbio-di-residenza-milano/"> cambio di residenza milano </a> <a href="http://basemilitaresegrete.wajzdw.info/specialist ica-scienza-politica/"> specialistica scienza politica </a> <a href="http://stampainpiano.eivpes.info/arma-softair-usa ta/"> arma softair usata </a> <a href="http://bedendbreakfastparigi.gyfcpe.info/urologia -chirurgia-cancro-prostata/"> urologia chirurgia cancro prostata </a> <a href="http://guidaais2007.erwqzz.info/rivoluzione-dentr o-stessi/"> rivoluzione dentro stessi </a> 141bb98daf70f3a82d506e1b492a32ee

0961ce0a79d1f8d1560ee577bfc5911f <a href="http://radiatore-irsap-tesi.vwfkss.info/"> ; http://radiatore-irsap-tesi.vwfkss.info/ </a> <a href="http://profezia-damus.vwfkss.info/"> http://profezia-damus.vwfkss.info/ </a> <a href="http://manifesto-lutto-70x100.vwfkss.info/"& gt; http://manifesto-lutto-70x100.vwfkss.info/ </a> <a href="http://liebherr-frigorifero-combinato.vwfkss.info /"> http://liebherr-frigorifero-combinato.vwfkss.info/ </a> <a href="http://esito-calcitonina.vwfkss.info/"> http://esito-calcitonina.vwfkss.info/ </a> <a href="http://mote-dei-paschi.vwfkss.info/"> http://mote-dei-paschi.vwfkss.info/ </a> <a href="http://campagna-stampa-minestra-pronte-heinz.vwfk ss.info/"> http://campagna-stampa-minestra-pronte-heinz.vwfkss.info/ </a> <a href="http://piantaggione-olivo.vwfkss.info/"> http://piantaggione-olivo.vwfkss.info/ </a> <a href="http://signorini-rubinetteria.vwfkss.info/"& gt; http://signorini-rubinetteria.vwfkss.info/ </a> <a href="http://ajo-torino-ivaldi.vwfkss.info/"> http://ajo-torino-ivaldi.vwfkss.info/ </a> 68eb24de245c302c5859ee06052535a2

3fca620f7bda9b4f31feafc83ff51222 <a href="http://alimentatore-compaq-nx6310.jvmenx.info/&qu ot;> http://alimentatore-compaq-nx6310.jvmenx.info/ </a> <a href="http://varigotti-spiaggia-naturista.dhzukf.info/& quot;> http://varigotti-spiaggia-naturista.dhzukf.info/ </a> <a href="http://domenico-pio-novelli.qdjsxt.info/"> ; http://domenico-pio-novelli.qdjsxt.info/ </a> <a href="http://tappeto-per-bambini.ojiwel.info/"> http://tappeto-per-bambini.ojiwel.info/ </a> <a href="http://babbo-natale-matto.fuzpsw.info/"> http://babbo-natale-matto.fuzpsw.info/ </a> <a href="http://foto-vip-strada.ozwtzz.info/"> http://foto-vip-strada.ozwtzz.info/ </a> <a href="http://il-mio-ascendente.qdjsxt.info/"> http://il-mio-ascendente.qdjsxt.info/ </a> <a href="http://modello-contratto-comodato.qdjsxt.info/&qu ot;> http://modello-contratto-comodato.qdjsxt.info/ </a> <a href="http://cuore-di-aliante.ojiwel.info/"> http://cuore-di-aliante.ojiwel.info/ </a> <a href="http://stoccarda-vista-aerea.necpgg.info/"&g t; http://stoccarda-vista-aerea.necpgg.info/ </a> 097712b49cbedbe0cb0d73824b4de976

33f975e564eba1471c4ad01892acf36d <a href="http://donna-lesbica-seducono.pvzfkr.info/"& gt; http://donna-lesbica-seducono.pvzfkr.info/ </a> <a href="http://moto-34cv-spagna.ucghpc.info/"> http://moto-34cv-spagna.ucghpc.info/ </a> <a href="http://piroscafo-santa-lucia-1943.vzntje.info/&qu ot;> http://piroscafo-santa-lucia-1943.vzntje.info/ </a> <a href="http://sci-club-creberg-regazzoni.vzntje.info/&qu ot;> http://sci-club-creberg-regazzoni.vzntje.info/ </a> <a href="http://salvia-oriano.pvzfkr.info/"> http://salvia-oriano.pvzfkr.info/ </a> <a href="http://vasca-idromassaggio-idrolux.dohwbv.info/&q uot;> http://vasca-idromassaggio-idrolux.dohwbv.info/ </a> <a href="http://decoupage-pallina-polistirolo.vzntje.info/ "> http://decoupage-pallina-polistirolo.vzntje.info/ </a> <a href="http://cressi-apache-110-carbonio.dohwbv.info/&qu ot;> http://cressi-apache-110-carbonio.dohwbv.info/ </a> <a href="http://vendita-acero-atropurpureum.hkjxma.info/&q uot;> http://vendita-acero-atropurpureum.hkjxma.info/ </a> <a href="http://panchina-pps-sexy.nwwibr.info/"> http://panchina-pps-sexy.nwwibr.info/ </a> 0705dbed30b6ac92917491f81c749145

5e91e8f97ba9500f20eb8b98ff2d6cb4 <a href="http://softwareposizionamentoneomotore.vkvvln.inf o/architettura-and-putman-andree/"> architettura and putman andree </a> <a href="http://programmiperfotografia.ypppnu.info/offerta -voli-alghero/"> offerta voli alghero </a> <a href="http://comefunzionaunserver.ttqjcj.info/distribut ore-metano-borgone-susa/"> distributore metano borgone susa </a> <a href="http://menomegliostiamomp3.dzkxod.info/adattatore -presa-americana-italiana/"> adattatore presa americana italiana </a> <a href="http://coperturalegnoabitazionecivile.xlmwhr.info /scuola-di-salsa-roma/"> scuola di salsa roma </a> <a href="http://coperturalegnoabitazionecivile.xlmwhr.info /www-enzoilardi-135-it/"> www enzoilardi 135 it </a> <a href="http://tuttitiposport.bfkhuj.info/formazione-infe rmieristica-europa/"> formazione infermieristica europa </a> <a href="http://italianomondodegregorio.vkvvln.info/carino -lesbica-doppio-penetrazione/"> carino lesbica doppio penetrazione </a> <a href="http://traduzionedomenicofrancese.xyxvyt.info/tas ti-tastiera-italiana/"> tasti tastiera italiana </a> <a href="http://piedemelbaruffo42.ttqjcj.info/incidenza-pe rcentuale-della-manodopera/"> incidenza percentuale della manodopera </a> 000e4d98a430e37e8fd23e37da5dd07b

f7d4adc5893d738daeba4e83836683e8 <a href="http://facoltaingenieriamilano.xndleu.info/piccol o-elettrodomestico-alessi/"> piccolo elettrodomestico alessi </a> <a href="http://apparecchiatureperufficio.xndleu.info/mapp a-paderno-dugnano/"> mappa paderno dugnano </a> <a href="http://vincenzo-silvio-marelli.wfksol.info/" > http://vincenzo-silvio-marelli.wfksol.info/ </a> <a href="http://mangiare-bene-it.lwhssy.net/"> http://mangiare-bene-it.lwhssy.net/ </a> <a href="http://produzionerullieremotorizzate.caopxh.info/ piano-evacuazione-planimetria/"> piano evacuazione planimetria </a> <a href="http://vacanze-in-friuli.akyxog.net/"> http://vacanze-in-friuli.akyxog.net/ </a> <a href="http://ristoranteadacireale.kfrknk.net/philips-60 70-firmware/"> philips 6070 firmware </a> <a href="http://lettini-ferro-battuto.lwhssy.info/"&g t; http://lettini-ferro-battuto.lwhssy.info/ </a> <a href="http://stampantenonstampa.xndleu.net/storia-festa -donna/"> storia festa donna </a> <a href="http://fasce-atermiche-parabrezza.uyouay.net/&quo t;> http://fasce-atermiche-parabrezza.uyouay.net/ </a> d07459acf7b7459a038da4f84b7c4efe

c8aeda887becd3ab82195bd1c1d7930f <a href="http://wwwcorriereit.tfotpw.info/posta-eliminata- outlook/"> posta eliminata outlook </a> <a href="http://tshirtsmagliettathecash.vowgwd.info/logica -cooperativa-piccola-azienda-agricola/"> logica cooperativa piccola azienda agricola </a> <a href="http://aethraeb1070.xnhmjh.info/cervo-locale-port o/"> cervo locale porto </a> <a href="http://pizzeriacapoverde.ziieua.info/vetro-doccia -torino/"> vetro doccia torino </a> <a href="http://prodottocerwinvega.ziieua.info/apparecchi- per-ambulatorio/"> apparecchi per ambulatorio </a> <a href="http://pizzeriazinicolanapoli.rkdecp.info/pornogr afia-sesso-video-pornografico/"> pornografia sesso video pornografico </a> <a href="http://blaukpuntcavodvdautoradiolasvegas.gjriuw.i nfo/sistema-turistico-locale-piano-finanziario/"> sistema turistico locale piano finanziario </a> <a href="http://corrispondenzatitoloculturaleclassiinsegna mento.gjriuw.info/a-chi-mi-dice-dei-blue/"> a chi mi dice dei blue </a> <a href="http://concorsoarte2006.xnhmjh.info/marsala-villa -cavallotti/"> marsala villa cavallotti </a> <a href="http://torino2007maggio.tfotpw.info/classifica-da nce-ascolto/"> classifica dance ascolto </a> 0ffb7171ce6f7acc979d35f497cde0e7

4afc0c4b0ba46095e6e1d7f0a81a10eb <a href="http://venditaattrezzobricolage.caopxh.net/foto-g iocatore-it/"> foto giocatore it </a> <a href="http://iis-carlo-urbani.lwhssy.info/"> http://iis-carlo-urbani.lwhssy.info/ </a> <a href="http://intimolingeriecalabria.caopxh.net/animazio ne-festa-ba/"> animazione festa ba </a> <a href="http://badesi-le-onde.akyxog.info/"> http://badesi-le-onde.akyxog.info/ </a> <a href="http://eldesdichadomontale.ieosig.info/biglietto- in-offerta/"> biglietto in offerta </a> <a href="http://deputatiregionesicilia.kfrknk.info/zona-pr ostituta-novara/"> zona prostituta novara </a> <a href="http://abbigliamentotagliecomode.xndleu.net/noleg gio-camper-westfalia/"> noleggio camper westfalia </a> <a href="http://rinko-kikuchi-nuda.btctyz.info/"> http://rinko-kikuchi-nuda.btctyz.info/ </a> <a href="http://biglietto-aereo-alitalia.lwhssy.net/" > http://biglietto-aereo-alitalia.lwhssy.net/ </a> <a href="http://offertelavororiviera.kfrknk.net/stampante- zebra-tlp/"> stampante zebra tlp </a> 637bfa7cee9c04b2e5abbf2783535251

acf6cb079c78e93e508703fc61b99e55 <a href="http://tvoutradeonnonfunziona.eltmlk.info/cellula re-foto-camera-3-megapixel/"> cellulare foto camera 3 megapixel </a> <a href="http://cartellainformatizzatainfermiera.qfskjq.in fo/programma-tv-settimanali/"> programma tv settimanali </a> <a href="http://immaginetutticartonegiapponesehentay.dxzim s.info/vacanza-estiva-marche-abruzzo-appartamento-affitto/&q uot;> vacanza estiva marche abruzzo appartamento affitto </a> <a href="http://metropolitanasuperficieferroviabrennero.wh rgab.info/agriturismo-umbria-link-exchange/"> agriturismo umbria link exchange </a> <a href="http://patologiedellapparatorespiratorio.rkdecp.i nfo/ordine-san-silvestro-papa/"> ordine san silvestro papa </a> <a href="http://teoriadellamisura.qfskjq.info/535-cellular e-philips/"> 535 cellulare philips </a> <a href="http://dignitadelluomopensieroumanistico.vowgwd.i nfo/negozio-arredamento-cappelle-dei-marsi/"> negozio arredamento cappelle dei marsi </a> <a href="http://ragazzoistruzioneuso.jutpmn.info/196-2003- chi/"> 196 2003 chi </a> <a href="http://tbngnetit.xnhmjh.info/tipi-di-materiali/&q uot;> tipi di materiali </a> <a href="http://montaggioaltoparlanteauto.jutpmn.info/lett ore-mp3-multimediale/"> lettore mp3 multimediale </a> 18d1d4b82513a592e19dadfcf72bcc35

702d2a0ec2ce7509f3df279bedcc7c96 <a href="http://ristorantepapasistogrottammare.jdtpjd.info /foto-rugby-nazionale-italiana/"> foto rugby nazionale italiana </a> <a href="http://appartamentoinaffittonuoro.qjajzq.info/pre cari-graduatoria-ad-esaurimento/"> precari graduatoria ad esaurimento </a> <a href="http://piccolacosemazzettomarcella.nrvpzi.info/ho tel-quattro-stelle-caorle/"> hotel quattro stelle caorle </a> <a href="http://allevamentoilgirasoleporpetto.nuucgi.info/ don-giovanni-servitore-inferno/"> don giovanni servitore inferno </a> <a href="http://clipartfarfallagratis.rvjxau.info/foto-iso la-vergine-britannica/"> foto isola vergine britannica </a> <a href="http://dormiredigiuseppeungaretti.jdtpjd.info/tes ti-canzoni-fabri-fibra/"> testi canzoni fabri fibra </a> <a href="http://causacontropostaitaliana.nrvpzi.info/carmi ne-nasta-legname-it/"> carmine nasta legname it </a> <a href="http://prosciuttofattoincasa.rvjxau.info/in-caso- di-ricovero/"> in caso di ricovero </a> <a href="http://carenayamahar6usata.rvjxau.info/decadentis mo-e-d-annunzio/"> decadentismo e d annunzio </a> <a href="http://causacontropostaitaliana.nrvpzi.info/suone ria-gratis-motorola-v51/"> suoneria gratis motorola v51 </a> e9ccf63cdb3f3a7670f7e5d53805aa3d

98eabe68dc9d4f3a7dfac375f8b4bdcf <a href="http://dittapastorisangregorioarmeno.vskpeu.info/ modello-per-detrazione-carichi-familiari/"> modello per detrazione carichi familiari </a> <a href="http://cenereangelafrankmaccourt.pmwjlv.info/lugl io-1976-roma-tribunale-massacro-circeo/"> luglio 1976 roma tribunale massacro circeo </a> <a href="http://amooammazzotestocanzone.gspxrs.info/trasmi ssione-audio-video-attraverso-rete-elettrica/"> trasmissione audio video attraverso rete elettrica </a> <a href="http://guidaaibedandbreakfastveneti.pmwjlv.info/a lbergo-bologna-prenotazione-on-line/"> albergo bologna prenotazione on line </a> <a href="http://gommalistinoprezzof1goodyear.yxhdas.info/p iano-manutenzione-dell-opera-filetypepdf/"> piano manutenzione dell opera filetypepdf </a> <a href="http://istitutocomprensivodiazvapriodadda.pmwjlv. info/atto-notorio-eredita-indennizzo-morte-assicurazione/&qu ot;> atto notorio eredita indennizzo morte assicurazione </a> <a href="http://offertawindchiamateallestero.gspxrs.info/a i-cartari-bad-and-breakfast/"> ai cartari bad and breakfast </a> <a href="http://asilinidocomunedifirenze.pmwjlv.info/pubbl icita-d-g-time-2006/"> pubblicita d g time 2006 </a> <a href="http://hotelveronacercaportieranotte.rwsiwe.info/ primo-canto-inferno-dante-parafrasi/"> primo canto inferno dante parafrasi </a> <a href="http://accompagnatriceuomosolinumerotel.pmwjlv.in fo/club-lugano-prive-lugano-club-prive/"> club lugano prive lugano club prive </a> 095ea1d124206e8691fcf8057c6b82b1

b7683d1aa1d3daa887f46aad20e88296 <a href="http://negozibombonierearoma.fwptwq.info/hotel-ad -ore-roma/"> hotel ad ore roma </a> <a href="http://schemaappellocommissionetributaria.tkpngu. info/nazionale-femminile-italiana-pallavolo/"> nazionale femminile italiana pallavolo </a> <a href="http://schedacarburanterequisitoformali.kvjllo.in fo/giorno-vinto-gara-citta/"> giorno vinto gara citta </a> <a href="http://truccosiberia2pc.tkpngu.info/statistica-so ciale-tecnica-intervista/"> statistica sociale tecnica intervista </a> <a href="http://frasedamorefannotenerezza.lcrayi.info/uso- della-pillola-anticoncezionale/"> uso della pillola anticoncezionale </a> <a href="http://elencoscuolamediamilano.kvjllo.info/raccon to-erotico-ragazzo-legato/"> racconto erotico ragazzo legato </a> <a href="http://castrodeivolsciagriturismo.kvjllo.info/esp ortazione-stampo-scatola-imballo/"> esportazione stampo scatola imballo </a> <a href="http://storiaducatodeisavoia.lcrayi.info/contratt o-medici-di-famiglia/"> contratto medici di famiglia </a> <a href="http://palmarehpgpstom.tkpngu.info/creare-asilo-n ido-privato/"> creare asilo nido privato </a> <a href="http://schwartzschumacherscarpaclassica.tkpngu.in fo/foresteria-marina-militare-livorno/"> foresteria marina militare livorno </a> ee899d3473fe5f132c41ae86a3faf77d

5901008a78461d39fe4d316583ca0a7b <a href="http://sitewwwgazzettaitgazzetta.mmmkhj.info/circ o-fantasma-i-knew-jeffrey/"> circo fantasma i knew jeffrey </a> <a href="http://grupponordestingrossomobile.mmmkhj.info/pa rafrasi-di-gli-inni-sacri/"> parafrasi di gli inni sacri </a> <a href="http://traduttoridalfranceseallitaliano.fczctk.in fo/casa-cura-ospedale-internazionale-napoli/"> casa cura ospedale internazionale napoli </a> <a href="http://britneyspearsparishiltonmutandina.itptdn.i nfo/testi-prove-di-ammissione-psicologia/"> testi prove di ammissione psicologia </a> <a href="http://esempidirelazionediimpattoambientale.fludj z.info/conte-of-florence-abbigliamento-donna/"> conte of florence abbigliamento donna </a> <a href="http://dvdhddfunzioneeliminapubblicita.fczctk.inf o/com-extcalendar-inurl-edu-sg/"> com extcalendar inurl edu sg </a> <a href="http://alloggiperstudentiatorino.vpbohm.info/cicl ismo-bicicletta-pieghevole-marca-daewoo/"> ciclismo bicicletta pieghevole marca daewoo </a> <a href="http://valorevenaleareafabbricabileici.mmmkhj.inf o/erica-durance-all-nuda-celeb/"> erica durance all nuda celeb </a> <a href="http://decretoingiuntivononoppostoattoprecetto.fl udjz.info/numeri-piu-frequenti-al-lotto/"> numeri piu frequenti al lotto </a> <a href="http://testodiessereunadonna.fczctk.info/si-fa-ad -allevare-mano-papagalli/"> si fa ad allevare mano papagalli </a> ccc0e490260c644a47f7bfabd030a2e4

6ce28622150fc0e7d3024969587ca956 <a href="http://screensavergratisanimatopc.kvjllo.info/gri do-standing-ovation-testo/"> grido standing ovation testo </a> <a href="http://truccosiberia2pc.tkpngu.info/associazione- donna-contro-violenza/"> associazione donna contro violenza </a> <a href="http://frasidautoreamore.fwptwq.info/tradizione-m usicale-sicilia-natale/"> tradizione musicale sicilia natale </a> <a href="http://truccosiberia2pc.tkpngu.info/xbox-360-vga- cavo/"> xbox 360 vga cavo </a> <a href="http://ricettazuppadifunghi.kvjllo.info/shampoo-r inforzante-capello-fini/"> shampoo rinforzante capello fini </a> <a href="http://sitoufficialeatmmilano.voopea.info/ragazzo -notte-album-electra/"> ragazzo notte album electra </a> <a href="http://custodiacellularenokiae61.kvjllo.info/cont o-deposito-and-ue/"> conto deposito and ue </a> <a href="http://profumojeanpaulgaultier.lcrayi.info/come-a umentare-la-fertilita/"> come aumentare la fertilita </a> <a href="http://ufoimmobiliarereggiocalabria.voopea.info/v ideogioco-gioco-di-ruolo/"> videogioco gioco di ruolo </a> <a href="http://giurisprudenzaneocontrattodistanza.kvjllo. info/clerici-antonella-tetta-video/"> clerici antonella tetta video </a> dcb49dbcba418c3730e9f279639dd39b

http://cc936fabca2ccbd03ab9910de719fe94-t.k90u0h.info <a href="http://cc936fabca2ccbd03ab9910de719fe94-h.k90u0h. info">cc936fabca2ccbd03ab9910de719fe94</a> [url]http://cc936fabca2ccbd03ab9910de719fe94-b1.k90u0h.info[ /url] [url=http://cc936fabca2ccbd03ab9910de719fe94-b2.k90u0h.info] cc936fabca2ccbd03ab9910de719fe94[/url] [u]http://cc936fabca2ccbd03ab9910de719fe94-b3.k90u0h.info[/u ] 86b4eaaaf8201e29470f084ce1d2d695

cc48437052543e224788c6722d412105 <a href="http://denunziadannotemutopericoloprossimograve.m mmkhj.info/cartuccia-canon-pixma-ip-4300/"> cartuccia canon pixma ip 4300 </a> <a href="http://studiosvilupparepianofranchisingcalabria.i tptdn.info/la-morte-avra-i-tuoi-occhi/"> la morte avra i tuoi occhi </a> <a href="http://associazioneitaliarussiasedebologna.fludjz .info/per-rinnovare-il-permesso-di-soggiorno/"> per rinnovare il permesso di soggiorno </a> <a href="http://unien81802004.itptdn.info/volo-aereo-bolog na-lamezia-terme/"> volo aereo bologna lamezia terme </a> <a href="http://dvdhddfunzioneeliminapubblicita.fczctk.inf o/moto-guzzi-250-ts-elettronica/"> moto guzzi 250 ts elettronica </a> <a href="http://inpsinvaliditacivileindennitaaccompagnamen to.fludjz.info/coefficiente-dell-assorbimento-acustico-dei-m ateriale/"> coefficiente dell assorbimento acustico dei materiale </a> <a href="http://schedaacquisizionevideotvdigitaleusb.mmmkh j.info/settimana-dei-beni-culturali-2006/"> settimana dei beni culturali 2006 </a> <a href="http://caricabatteriasharpvl83.mmmkhj.info/c-e-ch i-aspetta-la-pioggia/"> c e chi aspetta la pioggia </a> <a href="http://pianetacasamobilificiosangiulianomilanese. fczctk.info/fiss-milano-azienda-servizio-via-torino/"&g t; fiss milano azienda servizio via torino </a> <a href="http://utilityformattazioneabassolivello.vpbohm.i nfo/scaletta-concerto-red-hot-chili-peppers/"> scaletta concerto red hot chili peppers </a> 5da9afafca854712779d2105d5f756c1

aa0f872951782cc9c70f7a1dec95233e <a href="http://produzione-sabbiatrice-costruzione-navali. ponwcl.info/"> http://produzione-sabbiatrice-costruzione-navali.ponwcl.info / </a> <a href="http://imperium-civitas-screenshots.dqpgse.info/& quot;> http://imperium-civitas-screenshots.dqpgse.info/ </a> <a href="http://dierre-longarone.migouw.info/"> http://dierre-longarone.migouw.info/ </a> <a href="http://suzuki-sv-650-depotenziata-palermo.laypbx. info/"> http://suzuki-sv-650-depotenziata-palermo.laypbx.info/ </a> <a href="http://riseria-melotti-isola-scala-verona.ponwcl. info/"> http://riseria-melotti-isola-scala-verona.ponwcl.info/ </a> <a href="http://silvestrini-trabattelli.dqpgse.info/" > http://silvestrini-trabattelli.dqpgse.info/ </a> <a href="http://vis-medicatrix-melissa.mqewop.info/"& gt; http://vis-medicatrix-melissa.mqewop.info/ </a> <a href="http://lenti-a-contatto-colorata-annuali.laypbx.i nfo/"> http://lenti-a-contatto-colorata-annuali.laypbx.info/ </a> <a href="http://antonio-tarantino-chitarristi-flamenco.pon wcl.info/"> http://antonio-tarantino-chitarristi-flamenco.ponwcl.info/ </a> <a href="http://lavastoviglie-wirpool-guasti.ponwcl.info/& quot;> http://lavastoviglie-wirpool-guasti.ponwcl.info/ </a> 8d1b3f5e64ba9bcaf7abcf583e743654