Kalajoki-messut 2007

Erkki Aho   25 05 2007, 9:33

image

Kalajoki-messut järjestetään nyt neljännen kerran tulevana viikonloppuna 26.-27.5. jäähallissa.

Messut avataan lauantaina 26.5.2007 klo 10.30. Avajaispuheen pitää kuntaministeri Mari Kiviniemi.
Kalajoen jäähallissa messuosastoja on kaikkiaan 43, pöytäpaikkoja 27 ja lisäksi ulkoalueella on 12 näyttelypaikkaa. Lauantaina messuilla esiintyvät Koppakännärit, vatsastapuhuja Ari Lauanne ja Pikku Ystävät. Kalajoen Naisvoimistelijoiden MixDance ja Sambic-ryhmät esiintyvät klo 14.00.

Sunnuntaina messuportit avataan klo 11.00. Sunnuntaina ohjelmaa esittävät Ikiliikkujat, Harmittomat ja Halvatun Papat. Suuri muotinäytös on klo 14.00.

Pääsymaksu messuille on aikuisilta 5 euroa ja 7-12-vuotiaat lapset 2 euroa. Alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.


Kalajoella elikeinotoiminta on vilkasta

Kalajoella on monipuolista yritystoimintaa. Kalajoen imago on erittäin hyvä. Kalajoki on tunnettu matkailusta ja se on Kuusamon ja Vuokatin ohella tärkein Oulun läänin matkailukeskuksista. Kesäkuun alussa avataan kylpylä Sanifanin viereen kylpylähotelli Sun. Se parantaa Hiekkasärkkien matkailupalveluja merkittävällä tavalla. Viime vuonna Kalajoelle myönnettiin 48 lomarakennusten rakennuslupaa.

Syksyllä Kalajoelle valmistuu FinnMarinin venetehdas, joka työllistää noin 60 henkilöä. Ensi vuoden aikana Kalajoelle tulee 170 uutta työpaikkaa. Kalajoelle perustetaan ns. rekrytointitoimisto, joka hankkii kalajokisille yrityksille niiden tarvitsevan työvoiman. Kalajoen väkiluku on lisääntynyt tämän vuoden aikana 48 henkilöllä.

Kalajoella toimii Suomen kolmanneksi suurin keittiökalustetehdas Topi-Kalustaja Oy. Muista merkittävistä puualanyrityksistä mainittakoon Lista-Center, Junnikkalan Saha Oy ja HR-Ikkunat Ruhkala Oy. Elintarviketeollisuuden puolelta Roosin Leipomo Ky. Kuljetusala on Kalajoella erittäin voimakas työllistäjä. Konepajateollisuuden puolella suuria työllistäjiä ovat Ferral Components Oy, Rautaruukki Oyj, Steel-Kamet , T & A. Mämmelä Oy ja Turner Oy.

Kalajoella on yli 600 yritystä ja noin 330 toimivaa maatilaa

Kalajoen satama

Kalajoki on panostanut satamaa reilusti yli 100 miljoonaa mummon markkaa. Kalajoen sataman kokonaisliikenne nousi tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana 15,2 % eli 80 672 tonniin. Uusi vientiartikkeli on ollut sahanpuru, jota viety Ruotsiin. Myös kasvuturve on merkittävä vientituote. Tuonnissa on tapahtunut 36,9 %:n nousu.

Kalajoella merkittävää maataloutta

Kalajoki on yksi Suomen merkittävimmistä maatalouskunnista Suomessa. Maatalouden myyntitulo Kalajoella vuonna 2005 oli 28,74 miljoonaa euroa. Maatalouden myyntituloista maitotulot ovat 7,24 miljoonaa euroa. Maitotiloja on 126. Maidontuotannossa Kalajoki on Suomessa 10. suurin kunta. Naudanlihan myyntitulot ovat 2,99 miljoonaa euroa ja nautatilojen määrä on 28. Naudanlihan tuotannossa Kalajoki on Suomessa toinen Kiuruveden jälkeen. Sianlihan myyntitulot ovat 1,91 miljoonaa euroa ja sikatilojen määrä on 23. Sianlihan tuotannossa Kalajoki on 37. Suomessa. Kasvintuotannossa Kalajoki on 11. Kalajoki on maatalouden myyntituloiltaan Suomen 8. suurin kunta. Metsätulot Kalajoella on varsin pienet 810 000 euroa ja sillä ollaan sijalla 261.

Maatalouden tuloissa Suomessa suurimmat kunnat ovat järjestyksessä 1. Somero, 2. Kiuruvesi, 3. Jalasjärvi, 4. Ilmajoki, 5. Nivala, 6. Lapua, 7. Huittinen, 8. Kauhajoki, 9. Loimaa, 10. Kalajoki.

Kalajoki on turkistuotannon kakkonen

Turkistuotannossa Uusikaarlepyy on Suomessa aivan omassa luokassaan. Siellä tuotettujen nahkojen myyntiarvo kaudella 2005/2006 oli 37 453 000 euroa. Siis melkein 37,5 miljoonaa! Kalajoki on toisella tilalla. Kalajoella tuotettujen nahkojen arvo oli 13 752 000 euroa. Kolmantena on Kaustinen 12 008 000 euron arvolla. Uusikaarlepyyssä on 220 tarhatilaa, Kalajoella 63 ja Kaustisella 101.Kalajoella on tuotettu viime kaudella kettujen ja supien nahkoja 133 572 kappaletta ja minkin nahkoja 123 556 kappaletta.

Kalajoella vilkasta urheilutoimintaa

Kalajoella on kaksi Suomen parasta painonnostonurheiluseuraa Kalajoen Junkkarit ja Raution Kisailijat. Kalajoen Junkkarit on myös Keski-Pohjanmaan paras hiihtoseura. JHT Kalajoen toiminta jääkiekossa on erittäin voimasta varsinkin junioripuolella. JHT Kalajoki pelaa jääkiekkoa Suomi-sarjassa. Kalajoen Lentopallo pelaa lentopalloa ykkössarjassa. Kalajoella on mahdollisuus harrastaa golfia, ratsastusta, jalkapalloa, ammuntaa, keilailua, purjehdusta, uintia, suunnistusta, tennistä, judoa jne. Kalajoella on myös viihdekeskus Merisärkkä, mikä on alueen tanssikeskus.

Kalajoella hyvät opiskelumahdollisuudet

Kalajoella on 10 peruskoulua, lukio ja käsi- ja taideteollinen oppilaitos Artema. Kalajoen lukioa kehitetään urheilupainotteiseen suuntaan. Lukiossa on omat ryhmät jääkiekkoilijoille, lentopalloilijoille ja hiihtäjille. Tämä merkitsee sitä, että Kalajoen lukiossa voi saada ammattimaista valmennusta myös urheilupuolella lukio-opiskelun ohessa. Kalajoella voi opiskella myös kansalaisopistossa, musiikkiopistossa, matkailuinstituutissa ja kristillisessä kansanopistossa. Kalajoella on myös erittäin monipuolinen kirjasto.

Hyvä asua ja elää

Kalajoella on kaupunkitasoiset palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset. Kalajoella on veroprosentti huomattavasti alempi kuin naapurikunnissa. Kalajoella on hyvä asua ja elää.

palautteet


Erkki Aho, HAISTA PASKA