Juntusilla näyttely Tapion Tuvalla

Erkki Aho   15 08 2007, 10:51

image

image

Suomussalmella syntyneet Kalervo ja Pekka Juntunen ovat Tapion Tuvan taidenäyttelyn elokuun taitelijoita. Juntusten näyttely on yksi monipuolisimpia mitä Tapion Tuvalla koskaan on ollut. Esillä on maalauksia, piirroksia, grafiikkaa ja veistoksia. Aktiivisen maalaamisen ja veistämisen lisäksi Juntusen veljekset ovat tehneet myös opetustyötä ja kirjojen kuvitusta.

Maalauksissa väriabstraktiot ovat myös mukana. Kalervo on tehnyt paljon myös veistoksia. Viimeisin innostuksenkohde on pronssivalu.

Kalervo on syntynyt Suomussalmella 7.4.1944 ja hän on pitkän linjan tuottelias taitelija. Hän on maalannut 1960-luvun loppupuolelta lähtien osallistuen monille kurssille ja pitäen monien näyttelyitä. Hänen taideteoksiaan on ollut esillä muun muassa Alvar Aalto-museolla, Keski-Suomen museolla. Jyväskylän Yliopistolla, Jyväskylän kirjastossa, Kuoreveden ilmailumuseon näyttelytiloissa, pääesikunnan keskuspaviljongissa, puolustusministeriössä jne.

Kalervo kertoo, että ensimmäinen kuvani syntyi vuonna 1967. Kuulin, etten saanutkaan ylennystä, ja minulla oli paha olo. Ajattelin, etten voi ryypätä, en rikkoa astioita enkä käyttäytyä väkivaltaisesti, ja silloin välähti mielessä, että teen ison upean kuvan ja tein sen! Siitä alkoi aktiivinen piirtäminen ja se jatkuu edelleen! Kalervo kertoo, että hän teki ensimmäisen pronssivalun isänsä päästä.

Pekka Juntunen on syntynyt 3.5.1957 Suomussalmella ja hän asuu nykyisin Saarijärvellä. Pekka on suorittanut Limingan taidekoulun sekä Suomen taideakatemian koulun ja jatko-opinnot sekä taideteollisen korkeakoulun taiteilijan pedagogiset opinnot. Pekan töitä voi ihailla myös Suomen valtion, Västrabottens konstmuseen, Kainuun Maakuntaliiton, Kuhmon kaupungin, Kuopion kaupungin, Vaasan kaupungin , Kuopion taidemuseon, Saarijärven kaupungin, SYP:n taidekerhon, Paasivaara Oy:n ja Yrjö Jäntin kokoelmissa. Pekan näyttelyhistoria alkaa 1970-luvun lopulta, jolloin hän teki ensimmäiset grafiikkansa. Pekan grafiikkatöitä on nyt näytteillä Tapion Tuvalla noin 40. Pekka tekee pääasiassa grafiikkaa , jossa on luontoa ja vettä sekä vuorokauden ja vuodenaikoihin liittyviä aiheita.
Suosittelen vierailua Juntusten taidenäyttelyyn Tapion Tuvalle.


palautteet


Tervehdys! Minulla on kaksi Pekka Juntusen varhaista työtä. Nimiä en tiedä, mutta toisessa on riihen tms. ovi (7/8 t.p.l.a) ja toisessa metsämaisema (16/16 t.p.l.a). Surffailin netissä etsien minkä arvoisia nämä mahdolisesti nykyään olisivat, mutta en löytänyt. Onko teillä mitään käsitystä? Pekka Juntusta en ole koskaan tavannut, mutta Kalervo Juntusen kanssa olimme muutaman vuoden yhtä aikaa armeijan palveluksessa 70- ja 80-lukujen vaihteessa. Silloin myös ostin kyseiset taulut. Terveisiä vaan Kalervolle, jos tunnette toisenne! maija-liisa.sarja@kotikone.fi