Ranskan radion lapsikuoro Kalajoella

Erkki Aho   08 09 2007, 7:32

image

Kalajoen kirkko oli keskiviikkona 5.9. lähes ääriään myöten täynnä innokkaita musiikin ystäviä seuraamassa Ranskan radion lapsikuoron ja kalajokisen Fermaattikuoron esityksiä. Aluksi Fermaattikuoro esitti Soili Aution johdolla Ave Marian, jossa Mira Perttula ja Sari Pulkkinen lauloivat soolo-osuudet. Toisena kappaleena kuoro esitti Herran Siunauksen ja kolmantena kappaleena Aatto Saksolan säveltämän Isä Meidän.

Mieltä ylentävä Maîtrise de Radio France


Ranskan radion lapsikuoron sisääntulo oli huomiota herättävä lauluesitys. Se ei jättänyt ketään kylmäksi. Ensivaikutelma oli hämmästyttävä. Tässä Ranskan radion lapsikuoro onnistui täydellisesti. Esiintyminen oli koko konsertin ajan eloisaa ja laulut ilmensivät erinomaisesti ranskalaista kulttuuria ja toivat selkeästi esille erilaisuuden suomalaiseen jäyhään olemukseen. Kuoron esityksistä hehkui iloisuus ja laulamisen riemu. Lauluissa oli mukana myös muita elementtejä kuin pelkästään laulu. Kuoron johtaja Toni Ramon oli kuollut hiljattain ja kuoro oli harkinnut koko esiintymismatkan perumista. Kuorolaiset olivat kuitenkin päättäneet osallistua Sympaatti-tapahtumaan Suomessa nimenomaan kuoronjohtaja Ramonin kunniaksi. Oli lähes uskomatonta havaita, miten uusi kuoronjohtaja Marie Noelle Maerten onnistui tällaisessa tilanteessa näin erinomaisesti. Kuorolaisten lauluäänet olivat kirkkaita ja puhtaita. Myös yksilösuoritukset olivat loistavia. Kaikesta huomasi, että kuorolaiset rakastivat laulamista.

Aluksi Ranskan radion lapsikuoro esitti Graciane Finzin Improvisaatioita, jotka saivat yleisön todella haltioituneeksi. Seuraavana vuorossa olivat Alexandros Maskeasin Il pleut ja Julien Joubertin Viisi pientä aariaa. Lopuksi kuoro esitti Joseph Kosman neljä pientä laulua. Esitys oli loistava. Tulkinta oli vahvaa ja lopputulos upea. Lasten ja nuorten äänten taipuvuus oli hämmästyttävää. Taso oli huikea. Lasten itsenäinen ote ja aktiivinen osanotto poikkeaa kaikista tuntemistani kuoroista. Vaikka kuorotyöskentelyssä tärkeintä onkin tietysti laulaminen, tämä kuoro teki suuren vaikutuksen kokonaisvaltaisella, vapautuneella ja taitavalla musisoinnillaan. Tällaista ei ole Kalajoelle aikaisemmin nähty eikä kuultu. Parhaat kiitokset tästä vierailusta!

Loppuhuipennus

Täytyy myöntää, että minullakin oli kyynel silmissä, kun Ranskan radion lapsikuoro ja kansallispukuiset Fermaattinuoret esittivät omilta juuriltamme kumpuavaa sanomaa. Ensimmäinen yhteinen esitys oli Pekka Kostiaisen Väinämöisen Perintö ja toinen esitys Sibeliuksen Finlandia. Se oli todella puhdasääninen, hieno ja mahtava esitys. En ole koskaan kuullut Finlandiaa esitettävän hienommin kuin tässä konsertissa Kalajoen kirkossa.

Sympaatti-festivaali

Sympaatti-festivaali on Nuorten Kuoroliiton merkittävin kansainvälinen tapahtuma, mikä järjestettiin ensimmäisen kerran 1986. Nyt oli vuorossa kuudes Sympaatti-festivaali, jonka yksi tapahtuma oli Kalajoen kirkossa esitetty konsertti. Sympaatin keskeinen osa on kuorojen vierailu suomalaisten kuorojen luona eri puolilla maata. Näitä vierailevia kuoroja ovat Ranskan radion lapsikuoron lisäksi Sydneyn lapsikuoro, Viron TV:n tyttökuoro, Alankomaiden nuorisokuoro, Nuorisokuoro Amabile Kanadasta ja Nuorten miesten kuoro Boni Pueri Tsekistä. Esiintymispaikkoina ovat Helsinki, Mikkeli, Tampere, Turku, Kalajoki, Oulainen, Raahe, Veteli, Lahti ja Vantaa. Nuorten Kuoroliiton puheenjohtajana toimii Tapani Tirilä. Festivaali päättyy tänään lauantaina 8.9. Helsingissä pidettävään loppukonserttiin Kallion kirkossa kello 15.00.

Lähempiä tietoja:
http://www.sulasol.fi/sympaatti_07/konsertit.htm

Soili Autio ja Kalajoen kuorolaulu

Fermaattikuoron kokoonpano uusiutuu joka vuosi kuten nuorisokuoroille on tyypillistä. Kuorossa on ollut mukana 27 vuoden aikana satoja kalajokisia tyttöjä, joiden ikähaitari on 12-24 vuoden välillä. Nykyään kuoron kokoonpanossa on 45 tyttöä. Kuoro toimii myös kansalaisopiston opintopiirinä ja lukion kurssina. Yleisradio valitsi Fermaattikuoron Vuoden Nuorisokuoroksi vuonna 2000. Kuoro on tehnyt konsertti- ja kilpailumatkoja Unkariin, Hollantiin, Belgiaan, Saksaan, Italiaan ja Irlantiin. Vuonna 1996 Fermaatti sai ensimmäisen palkinnon kunniamaininnoin Veldhovenin Kansainvälisillä Nuorisokuorofestivaaleilla Hollannissa. Vuonna 1998 kuoro voitti kansanmusiikkisarjan ja sai kunniamaininnan naiskuorosarjassa II Mondo in Musica-kilpailussa Italiassa. Kuoronjohtaja Soili Autio toimii tällä hetkellä Pohjankylän koulun opettajana ja eri luokka-asteiden musiikinopettajana. Soili Autio johtaa Kalajoella kolmea eri kuoroa, vuodesta 1978 lähtien Soilat viihdekuoro, vuodesta 1979 Fermaattikuoro ja vuodesta 1998 lähtien Kalajokilaakson alueellinen Chorus Vallis-kamarikuoro. Soili Aution merkitys Kalajoen musiikkielämässä on erittäin suuri. Voimme olla kiitollisia tällaisestä osaamisesta ja jaksamisesta.

Lisätietoja Fermaatti-kuorosta:
http://www.fermaatti.fi/soili_autio.html

Kuva
Esitekuva Ranskan radion lapsikuorosta

palautteet


ei palautteita