Kimi Räikkönen – maailmanmestari laillisuuskysymysten puristuksessa

Erkki Aho   07 12 2007, 18:28

image

Vaikka formulaykkösurheilu ei olekaan minun varsinainen teemani, niin tämän kauden tulos on silti mielenkiintoinen. Mestaruudesta syntyi oikeusopillinen kysymys, jossa halottiin hiuksia kovin panoksin.

Vaikutti kuin Kimi Räikkönen haluttiin väkisin pudottaa palkintopallilta. Hänen rehdisti saavuttamansa mestaruustulos mitätöidä. Räikkösen voittoisan, kauden viimeisen osakilpailun tarkistusmittauksissa Brasiliassa 21. lokakuuta kerrottiin kilpailun päätyttyä neljän ajajan tankanneen 1-5 astetta liian kylmää polttonestettä. Sijalle neljä ajanut Nico Rosberg, viides Robert Kubica, kuudes Nick Heidfeld ja kymmenes Kazuki Nakajima. Tämän takia ajajien tulokset täytyisi mitätöidä. Lewis Hamiltonista olisi tullut näin maailmanmestari. Sinänsä jo erikoinen tilanne, sillä sääntö sanoo, että polttoaine ei saa olla kymmentä astetta kylmempää, mitä sen hetkinen ilma kilpailupaikalla. Kilpailun järjestäjät formulaykkösissä eivät olleet kuitenkaan tarkoin säännöstäneet mittausnormeja koko kautena. Brasilian helteesssä parin asteen vaihtelu hetkittäin on hyvin mahdollista. Sisälämpötila mm. lehdistökeskuksessa oli noin +40°C. Sen sijaan ei ole erityisen ymmärrettävää, että mainittujen ajajien saama hyöty kylmemmästä bensasta, joitakin sadasosasekunteja kierrosta kohden, olisi muuttanut todellista maaliintulojärjestystä.

Vaikuttaa kuin tätä kautta johtaneesta Hamiltonista haluttiin tehdä maailmanmestari maksoi mitä maksoi. Ei kannata mainita useampia tapauksia tältä kaudelta, joissa Hamiltonia kaiken järjen mukaan autettiin laillisuuden rajoilla. Esimerkiksi tallin rengas“virhe“ Kiinan kilpailun harjoituksissa. FIA vapautti Hamiltonin rangaistuksesta, vaikka jos sääntöjä olisi noudatettu oikein, niin pahimmassa tapauksessa brittikuljettaja olisi pitänyt kauden päätöskilpailussa siirtää 10 starttipaikkaa taakse. Myöskään TV-katselijat eivät käsittäneet Euroopan (Nürnburgring) osakilpailussa 22.7., miksi monista samassa kohtaa ulosajaneista vain Hamilton nostettiin traktorinosturilla radalle takaisin, mutta muita ei. Perusteluna selitettiin myöhemmin hänen jääneen vaaralliseen paikkaan. Jokainen saattoi todeta omin silmin joidenkin jääneen radan sivuun kiinni vielä vaarallisemmin. Juhlittiinko Hamiltonia liian aikaisin maailmanmestarina? Hänestähän olisi tullut kaikkien aikojen nuorin F1-maailmanmestari, ilmiömäisen starttiuran saavuttanut. Vain mestaruustitteli puuttui tästä kiiltokuvasta.

McLaren-tallissa edelliset viisi kautta ajanut Kimi Räikkönen koki siellä pelkkää piinaa. Tekninen vika ja muu varsin kummallinen keskeytyssyy seurasivat toinen toistaan. Kimi ei saavuttanut „mersun“ pyörillä mestaruutta, vaikka vuosina 2003 ja 2005 olisi ollut moraalisesti oikeutettu voittaja. Käsittämättömään epäonneensa Kimi, Iceman (meedian synnyttämä lisänimi), suhtautui tyynesti suomalaisella sisulla, vaikka jotkut asiasta perillä olevat tahot arvelivat epäonnen syyksi sabotaasia. McLaren-tallin ympärillä tapahtunut kohu, vakoiluskandaali, pisteiden menetys tämä vuonna antaa kyllä aihetta olettaa vaikka mitä.

Ferrarin ratissa Räikkönen nousi ansaitsemalleen tasolle ja omalla taidollaan kukisti englantilaistulokkaan kauden toiseksi viimeisessä kisassa Shangaissa ohittaen Hamiltonin tasavertaisessa mies miestä vastaan, jopa äärettömän jännittävässä tilanteessa, kierroksella numero 29. Tämä taisi olla kauden ratkaisevin hetki. Hamilton teki nimittäin pari kierrosta nujertamisen jälkeen käsittämättömän ajovirheen ajaen ulos radalta varikolle mennessään. Tämä oli Hamiltonin ensimmäinen keskeytys tällä hänen ensikaudellaan.

Kimi nousi Kiinan GP:tä startatessa lähes mahdottomalta näyttävästä 18 pisteen takaa-ajoasemasta maailmanmestariksi. Tästä voimme oppia taas kerran, että aina pitää yrittää viimeiseen asti, ennen aikojaan ei saa luovuttaa. Kimi Räikkönen osoitti todellista suomalaista sisua!

Menetelmävirhe

Kauden jännittävä päätöskilpailu ajettiin siten, että lähtö tapahtui Brasiliassa Suomen aikaa kello 20:00 (aikaero viisi tuntia paikallisaikaan). Kello 23:45 FIA:n (Fédération Internationale de l’Automobile, kansainvälinen autourheiluliitto) tarkastajat ilmoittivat löytämästään liian kylmästä polttoaineesta. Kello 01:35 tiedotettiin Räikkösen pysyvän maailmanmestarina, maaliintulojärjestys ja pisteet olisivat päteviä.

Maailmanmestaruudesta syntyi kuitenkin oikeuskysymys, koska Hamiltonin talli, McLaren-Mercedes esitti muutamaa minuuttia myöhemmin edellä mainitun polttonesteen kylmyyden takia virallisen valituksen. Kansainvälisen säännön mukaan (Artikkeli 168, Sporting Code) kilpailun komissäärit voivat päättää yksittäisten ajajien tuloksien hylkäämisestä. FIA päätti käsitellä tapausta 9. marraskuuta Pariisissa.

Että Hamiltonista tulisi lakimiesten avulla voittaja, se herätti heti kiivasta selittelyä. Muun muassa tuli esille FIA:n tarkastajien mitanneen lämpötilat polttonesteen säilytystankeissa, joissa lämpötila on luonnollisesti viileämpää kuin syöttöputkessa. Sääntöjen mukaan lämpötila tulee mitata kuitenkin autossa. Sula mahdottomuus, koska niissä ei ole vastaavia antureita, eikä varikkopysähdyksillä ole aikaa ymmärrettävästi moiseen. Siis tarkastajat olivat mitanneet koko kauden lämpötiloja väärässä paikassa. Sääntöjen vastaisesti. Vallitsevasta ulkoilman lämpötilasta syntyi myös kinastelua, koska järjestäjien ja meteorologisen aseman mittaustuloksissakin oli neljän asteen ero. Myrsky vesilasissa?

FIA:n vetoomustuomioistuin käsitteli bensiiniasiaa lopulta sitten vasta Lontoossa 15.11. selittäen syyksi Ranskassa olleet lakot ja mellakat. Tuomarit John Cassady USA:sta, Jose Macedo e Cunha Portugalista, Vassilis Koussis Kreikasta ja Jan Stovicek Tsekistä joutuivat silti pari päivää miettimään ratkaisua, mikä oli jo alusta lähtien ollut selvä. Asiaan osallistumaton kolmas osapuoli ei voi tehdä valitusta, vaan McLarenin olisi pitänyt tehdä Brasialissa protesti. Tällöin kilpailupaikalla olleet kolme FIA:n komissääriä olisivat joutuneet kuulemaan kahta syytettyä tallia, Williams-Toyota (Rosberg) ja BMW-Sauber (Heidfeld, Kubica) yhdessä syyttävän osapuolen, McLaren-Mercedes (Hamilton), kanssa. Mikäli komissäärit olisivat uudelleen päättäneet rankaisemattomuudesta, niin vain tässä tilanteessa McLarenilla olisi ollut valitusoikeus 30 minuutin kuluessa päätöksen antamisesta.

Melkein kuukautta myöhemmin maaliviivan ylittämisestä Kimi vahvistettiin maailmanmestariksi. Päätöksen teossa ei ollut kyse sekunnin murto-osista. Suomalaiskuljettajaa pidettiin kauan laillisuustärkeilyn epätietoisuudessa. Eikä vain häntä, vaan koko lajin tulevaisuutta. Kimin mestaruuden mitätöiminen olisi merkinnyt kuoliniskua koko lajille.

Monta kertaa McLaren-Ceo Martin Whitmarsh, tallipäällikkö Ron Dennis ja Mercedes-moottoriurheilujohtaja Norbert Haug ilmoittivat julkisuudessa, että he haluavat vain selvyyttä sääntöihin. Kuitenkin tallin strategia tavoitteli kolmen ajajan tuloksen mitätöimistä Hamiltonin nostamiseksi maailmanmestariksi. Jos kyse olisi ollut vain sääntöjen selventämisestä tulevaisuutta varten, niin siihen olisi riittänyt yksinkertainen kysely FIA:n teknisille johtajille kuten tavallisesti jatkuvasti tapahtuu. Mitään asianajajia ei moiseen olisi tarvittu. Koko „teatteri“ muutaman aakkosessa esiintyvän kirjaimen yhdistetystä merkityksestä oli vain pelkkää sirkusta. Ei voi välttyä vaikutelmalta, että pienen Suomen formula 1-kuljettajan saavutus haluttiin väkisin mitätöidä. Suomessahan ei ole edes moiseen urheiluun sopivaa rataakaan. Kimin teoreettisesti lähes mahdottomasta takaa-ajoasemasta saavuttama tulos on ollut vaikea pala niellä varsinkin hänen edelliselle työnantajalleen.

Mielestäni tamänkautisella maailmanmestaruuskysymyksellä on symboolista merkitystä varsinaisen autourheilun lisäksi. Ympyrässä ajamisen mielekkyydestähän voidaan olla montaa mieltä. Tosiasia on silti, että tämä usein sirkukseksi nimitetty varsin tekninen urheilulaji kierrättää valtavia rahasummia. Tämä taitaakin olla suurin syy säännöstön sanoista saivarteltaessa. Todellisuushan oli myös alusta alkaen ihan kiistaton. Jopa Hamilton oli ajamalla saavuten urheilullisen tuloksen kannalla, eikä kannattanut lakimiesratkaisua. Autourheilun kuningasluokaksi mainittua lajia seuraa maailmanlaajuisesti television välityksellä ilmeisesti eniten katselijoita kaikista urheilutapahtumista. Suomessakin F1 on jo vuosikausia katselutilaston kärkipäässä. Lajilla on erittäin suuri julkisuusarvo.

Ihmisen pätemisen tarve ja paremmuudesta kisailu ulottuu valtiollisellekin tasolle. Kahden viime kauden mestaria Fernando Alonsoa juhlittiin kansallissankarina Espanjan kuningashuonetta myöten, kansallisylpeys oli espanjalaisille hyvin tärkeätä tässä koko mailmalla näkyvässä lajissa. Autotehtaille F1-toiminta on myöskin usein kannattavuuden ja kohtalon avain. Ykkösissä paitsi urheilullisuus, niin kaikki muu elämänkiertokulku kärjistyy äärimmäisellä tavalla. Eipä taida olla muuta urheilulajia, jossa suoritusaikaa kohden tehdään yhtä suuria ja arvokkaita esivalmistelutöitä. Joidenkin tallien tuulitunnelit ovat ympärivuotisessa käytössä vuorokauden ympäri.

Siis ratkaistaanko voittaja oikeusteitse ja laillisuuskysymysten pohjalta? Vai onko Kimi mestari sen mukaan, mitä miljoonat katselijat ovat voineet itse mieltää ja nähdä? Jos olemassa oleva säännöstö on voimassa, niin miten silloin menetellään, jos jälkikäteen huomataan säännöstön puutteellisuus? Kuka oikeastaan valvoo valvontaelimien ja laillisuustulkitsijoiden osaamattomuutta? Käyty prosessi on oiva esimerkki kansainvälisen laillisuustajun tasosta. Suurelle yleisölle pystyttiin hyvin pitkään luomaan keinotekoinen vaikutelma selvän asian epäselvyydestä. Pahin mahdollinen ratkaisu olisi ollut, jos tuomareiden ratkaisu olisi jättänyt kaikki muoto- ja menettelytapavirheet ottamatta huomioon ja todistanut oikeellisuuden todellisen polttonesteen kylmyydestä aiheutuneen merkityksen vastaisesti. Korottamalla hävinneen korkeimmalle paikalle. Se olisi ollut selvä osoitus miten rahalla voidaan ostaa oikeutta ja maailmanmestaruuksia.

Maailmanmestarin suomalaisuudella on mielestäni myös symboolista merkitystä. Yhdessä Heikki Kovalaisen kanssa saavuttamiensa pisteiden kanssa Kimi Räikkönen ajoi Suomen maailman parhaaksi F1-maaksi. Millä muulla urheilun, talouden tai poliitiikan alalla Suomi on saanut ympäri maailmaa näin suurta julkista sympaattista huomiota tänä vuonna osakseen? Voimme olla todella ylpeitä pojista(mme).

Onnittelen maailmanmestaria ja Suomen parhaaksi valittua autourheilijaa kunnioituksella.
Hyvä Kimi!


Lisätietoja
Kimi Räikkönen
http://www.kimiraikkonen.com/

Fédération Internationale de l’Automobile
http://fi.wikipedia.org/wiki/FIA

Tietoja Kimi Räikkösestä ja hänen urastaan päiväkirjassa
"Kimi Räikkönen – tie F1-maailmanmestariksi" (7.12.2007)
http://www.erkkiaho.com/blogarchive/548.htm
Lähteet

Tiedostusvälineet ja lehdistö

Kuva Postimerkki
Suomen lippu korkealla


palautteet


F1 sirkuksesta ei puutu kuin yksi mestaruustitteli, nimittäin titteli tyhmyydestä. Sen olisi jo toistamiseen tänä vuonna kirkkaasti voittanut McLaren Peruteluni: Hamiltonin ulosajo varikkosuoran kaarteessa johtui yksinomaan tallin jääräpäisyydestä, lue tyhmyydestä. Hamilton oli jo useita kierroksia aiemmin radioitse ilmoittanut tllille renkaiden olevan aivan finaalissa ja oikeassa olikin kuten sitten kuvista saatoimme havaita. Talli ei kuitenkaan päästänyt häntä sisään, vaikkei siellä muitakaan ollut. Seuraukset tiedämme. Erikoisen tilanteesta teki vielä se, että Lewisin johto oli turvallinen, mutta kun on lusikalla annettu. Toinen yhtä surkuhupaisa tapaus kävi Häkkiselle silloin kun hän tavoitteli kolmatta mestaruuttaan, sinä vuonna kun hän hävisi Schumacherille tillelin ihan kokonaisella pisteellä. Yhdessä niistä loppukauden kisoista Coulthard voitti ja Mika oli kakkonen. Jos talli olisi määrännyt Davidin päästämään Mikan ohi, vaikka pyytämällä käymään varikolla, olisi Mika voittanut Schumin pisteellä. Olette oikeassa, se on sääntöjen vastaista ja oli jo silloin. Ferrari oli kuitenkin samana vuonna määrännyt Rubensin tämän suureksi harmiksi muistaakseni parikin kertaa päästämään saksalaisen ohitseen. Kaikki sen tiesi, mutta vielä tuolloin asiasta ei hiiskutta missään mitään. Ferrarilla on laskutaitoiset miehet remmissä, sama ei voi sanoa MCLarenista, tämän vuoden kokemusten mukaan lukutaitokin on samaa luokkaa.