Lahjonnasta ja muusta rötöstelystä

Erkki Aho   27 02 2007, 10:22


Helsingin Sanomat kirjoitti hiljattain jutun lahjonnasta Suomessa. Transparency Internationalin selvityksen mukaan Suomi on vähiten korruptoinut maa maailmassa. Totuus on kuitenkin se, että Suomessa on ja on ollut lahjontaa tai sitä lähellä olevaa toimintaa merkittävät määrät.

Eräs tällainen lahjonnan muoto on ollut vaalirahoitus. Kun Ahti Karjalainen oli Suomi-Neuvostoliitto kauppakomission puheenjohtajana, niin idänkauppaa harjoittavat yhtiöt käyttivät runsaasti rahaa Keskustan vaalikampanjoihin. Kun Karjalainen joutui luopumaan tehtävästään, niin keskustalaisille lehdille tuli suuri ongelma mistä saada rahoitusta, koska kauppakomission puheenjohtajaksi nimettiin Kalevi Sorsa ja idänkauppaa käyvät yritykset tukivat nyt SDP:n vaalikampanjoita.

Tuomas Keskinen kirjoittaa kirjassaan Idänkauppa mielenkiintoisia asioita idänkaupasta. Eräs venäläinen ministeriön virkamies olikin todennut Suomen ja Venäjän välisistä kauppa-asioista, että vain ystävät voivat toimia näin järjettömästi.

Aikanaan Saloran pääjohtaja Jouko Nordell tuomittiin lahjonnasta ja törkeästä veropetoksesta kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen. Verohallituksen pääjohtaja Mikko Laaksonen sai lahjonnasta sakot ja menetti virkansa. Rakennusliike Nopan toimitusjohtaja sai aikanaan kaksi vuotta ehdotonta vankeutta lahjonnasta. Helsingin Metrojutussa tuomittiin metrojohtaja Unto Valtanen vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen. Silloin asiaa penkoi myös toimittaja Liisa Kulhia, joka sai mainetta asiassa. Kulhiaan liittyy myös monia vitsejä, joista eräs on lappalaisvitsi.
Keski-Pohjanmaan Osuuskaupan johto oli hiljattain syytettynä lahjonnasta. Vaasan kaupunginjohtaja Markku Lumio sai KPO-jutussa tuomion lahjusrikkomuksesta ja hän joutui korvaamaan runsaan sadan euron alkoholitarjoilut valtiolle. Kiusallisinta asia ja sen julkisuus oli silloiselle KPO:n toimitusjohtajalle, jonka bordellilaskut oli lehtitiedon mukaan maksettu osuuskaupan luottokortilla.

Sitä kuusta kuuleminen minkä juurella asunto


Mielenkiintoista olisi nähdä selvitys siitä kenen omistamissa asunnoissa kansanedustajat asuvat vuokralla pääkaupunkiseudulla ja millä tavalla tämä näkyy kansanedustajan toiminnassa. Minulla on sellainen mielikuva, että vakuutusyhtiöt omistavat aika suuren osan niistä asunnoista, koska vakuutusyhtiöt saavat kohdella kansalaisiaan todella törkeällä tavalla korvausasioissa kansanedustajien puuttumatta asiaan. Turun Yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen sanoo, että rakenteellinen korruptio on lahjontaa paljon suurempi ongelma. Erityisesti kunnalliset luottamusmiehet toimivat usein kyseenalaisesti ja vastoin yleistä etua henkilökohtaisten suhteidensa perusteella. Palkkioksi poliitikot voivat saada vaalirahaa, paremman työpaikan tai sosiaalisen aseman pönkittämisen. Tähän Viljasen näkemykseen minun on helppoa yhtyä.

Elinkeino- ja maankäyttötoimikunta
Useissa kunnissa elinkeino- ja maankäyttötoimikunta tai vastaava elin käyttää erittäin suurta valtaa. Siinä voidaan tehokkaasti käyttää poliittista valtaa oman edun tavoitteluun. Kalajoellakin on voinut rakentaa vaikka puistoon, jos on ollut oikea sukunimi. Kaavoituksella on voitu edistää toisen yritystoimintaa ja vaikeuttaa toisen yritystoimintaa. Maanhankinnassa kunta on voinut maksaa jopa kaksinkertaista hintaa muihin vastaaviin maa-alueisiin verrattuna, jos myyjänä on ollut sopiva henkilö. Kunnan rakennusurakointia voidaan ohjata haluttuun suuntaan. Kalajoella on voinut rakentaa vaikka toisen tontille ja on voinut rakentaa jopa ilman rakennuslupaakin.

Kalajoella on tullut nyt suuri ongelma siitä, että elinkeino- ja maankäyttötoimikunnan pitäisi ryhtyä toimimaan avoimesti, rehellisesti, oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Pro Kalajoen valtuustoryhmä on nimennyt Erkki Ahon edustajakseen Kalajoen kaupungin elinkeino- ja maankäyttötoimikuntaan. Kalajoen kaupunginhallitus on siirtänyt elinkeino- ja maankäyttötoimikunnan valintaa 5.2.2007 § 40, koska kaupunginjohtaja ei keksinyt millä keinolla hän voi estää lahjomattoman Erkki Ahon valinnan. Siksi päätöstä siirrettiin. Seuraavassa kokouksessa 19.2.2007 § 61 tehtiin päätös, jossa kaupunginhallitus päätti siirtää asian käsittelyn toistaiseksi ilman perusteluja. Kuulin asiasta kaupunginhallituksen jäseneltä Jorma Untiselta, joka kertoi puhelimitse myös syyn miksi elinkeino- ja maankäyttötoimikuntaa ei voitu valita. Syy täytti kiistatta syrjintärikoksen tunnusmerkistön. Siksi syytä ei ole kirjattu pöytäkirjaan. Jos teen asiasta rikostutkintapyynnön, niin sitä ei tutkita, koska rikostutkija on keskustalainen, eikä syyttäjä tule syyttämään asiassa. Kävisi aivan samalla tavalla kuin tekemälleni tutkintapyynnölle nettisivujeni sotkemisesta. Tutkinnanjohtaja Raimo Ollila ei vielä tutkinut asiallisesti yhtään tekemääni rikostutkintapyyntöä, eikä ole myöskään vastannut kirjallisiin kysymyksiini, miksi hän on jättänyt selkeät rikokset tutkimatta.

Lahjusrahat, hulvaton elämä ja ylikorot
Lahjusrahoja kierrätetään tyypillisesti juuri erilaisten välimiesten ja konsulttien palkkioiden kautta. Tällaisesta esimerkkinä voi olla vaikka Markku Kosken saama konsulttipalkkio pellettitehtaan perustamiseen liittyvästä konsultoinnista. Toinen selkeä esimerkki on ympäristökeskusten osalla, jossa ohjataan konsulttitehtävät tietyille ympäristökeskusta lähellä olevalle konsulttitoimistolle.
Pankkikriisin jälkiselvittelyissä tietyissä konkurssiin ajetuissa yrityksissä suoritettiin tilattuja erityistilintarkastuksia. Henkilöt oli koulutettu roskapankki Arsenalin toimesta oikeusministeriön varoilla tekemään tietyntyyppisiä tarkastuskertomuksia. Kunnatkin pyytävät eri konsulttitoimistoilta palveluksia ja saavat haluamiaan tuloksia. Tästä on loistava esimerkki Kiuru § Rautiainen selvitys Kalajokilaakson siirtoviemäriasiassa.

Alkoholismi on osa suomalaisuutta
Aikanaan olin SOK:lla apulaisluottotarkastajana. Silloin suoritimme eri osuuskaupoissa tilintarkastuksia. Tarkastusten yhteyteen kuului myös yhteinen illanvietto Osuuskaupan laskuun. Muistan kuinka Haapavedeltä lähdimme Osuuskauppa Jokiseudun tilintarkastuksesta syömään Ouluun. Vakavaraisen Osuuskaupan toimitusjohtaja Erkki Vanhanen soitti yöllä kolmen aikaan illanvieton päätteeksi Lihakunnan johtajalle Ouluun ja sanoi, että Teillä olisi täällä Vaakunassa lasku maksettavana. Jos ette maksa, niin lopetamme ostot teiltä. Lihakunnan johtaja lupasi maksaa laskun. Samaisella johtajalla oli tapana ottaa tyhjä konjakkipullo mukaan liikkeenjohtajien kokoukseen, missä hän tiesi tarjottavan runsaasti alkoholia mm. konjakkia. Kun lähdettiin pois, niin tällä johtajalla oli täysi konjakkipullo mukanaan.

Nivalan Osuuskaupassa tilanne oli toinen, sillä toimitusjohtaja Lauri Uljua sammui jo päivällispöytään. Alavieskan Osuuskaupan tilintarkastusta jouduttiin siirtämään, koska varsinainen SOK:n luottotarkastaja Risto Salanne sammui matkalla Kokkolasta Alavieskaan. Apulaisluottotarkastajana peruin tuon tilintarkastuksen ja siirsimme sen toiseen ajankohtaan. Kun pääsimme luottotarkastajan kanssa Kokkolaan, niin hän rupesi selviämään ja huusi minulle suoraa kurkkua, että meidän on mentävä takaisin Alavieskaan. Niin menimme takaisin Alavieskaan, mutta liike oli jo tuolloin kiinni. Siksi jatkoimme matkaa Kalajoen kautta Kokkolaan. Luottotarkastaja päätti olla antelias ja tarjosi Kalajoella ravintola Kultakalassa isolle seurueelle ilmaisia alkoholijuomia SOK:n laskuun.

Osuuskaupoissa säästökassojen tarkastuksen suoritti varsinainen luottotarkastaja yksin ja hän kirjasi tarkastuskertomukseen, että säästökassa on tarkistettu. Hän ei puuttunut siihen, että säästökassoissa oli runsaasti ns. Aku Ankka-tilejä, joille maksettiin ylikorkoja. Paikallisia tilintarkastajia ei päästetty tarkistamaan säästökassoja. Näitä ylikorkotilejä oli useissa osuuskaupoissa mm. Kalajoen Osuuskaupassa, Osuuskauppa Raahenseudussa, Nivalan Osuuskaupassa ja erityisen suuria määriä Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa.

Tavarantoimittajien lahjonta
Tavarantoimittajat suorittivat vielä 1970-luvulla melkoista lahjontaa. Itse olin silloin Imatralla Osuuskauppa Vuoksenmaassa ja vastuualueeseeni kuului tuolloin myös ravintolalinja. Sain joka toinen viikko Hartwallilta ja joka toinen viikko Mallasjuomilta korin olutta ja korin virvoitusjuomia oveni taakse. Minun oli kiellettävä ko. menettely, koska minä juon olutta erittäin vähän, enkä olisi voinut juoda virvoitusjuomiakaan tuollaista määrää. Samat tehtaat tarjosivat myös lahjusmatkoja. Olin mukana eräällä sellaisella matkalla Leningradissa yhdessä Osuuskauppa Vuoksenmaan päälliköiden ja paikallisen E-liikkeen johtoportaan kanssa. Eräs E-liikkeen päällikkö kaatui liikuttuneessa tilassa portaissa, silmälasit katkesivat ja nenä aukesi keskeltä. Mies vietiin lääkäriin, joka ompeli nenän ”suutarin opeilla”. Ongelmia tulli tullissa, koska passissa oleva kuva ei vastannut alkuunkaan passin haltijan ulkonäköä. Saimme miehen kuitenkin Suomeen.

Poliittinen syrjintä
Myös poliittinen syrjintä on jonkinlaista sukua lahjonnalle. Minua ei ole kutsuttu tämän vaalikamppailun aikana MTK:n ja SAK:n vaalitentteihin Kalajoella, koska olen liian rehellinen, enkä hyväksy likaista peliä. Minua ei myöskään kutsuttu kansalaisopistojen vaalitenttiin Haapajärvelle, Reisjärvelle, Nivalaan ja Haapavedelle, koska saatan olla liian voimakas kilpailija istuville kansanedustajille tai paikkakunnan omille ehdokkaille. Keskustalaiset pääsääntöisesti toimivat näiden vaalitenttien järjestäjinä.

Kun julkiselle sektorille täytetään paikkoja niin poliittinen tausta otetaan usein tarkasti selville. Kun Kalajoelle aikanaan valittiin kunnanjohtajaa, niin silloin todettiin, ettei niin pätevää vasemmistolaista ole syntynytkään, että hänet voitaisiin valita Kalajoelle kunnanjohtajaksi. Siksi kunnanjohtajaksi valittiin Torsti Kalliokoski, vaikka hakijoiden joukossa oli tohtorin arvon saavuttanut vasemmistotaustainen henkilö.

________________________________________________________

Kiitos Observaattorille palautteesta
Markku Kosken monet toimet ovat mielestäni moraalisesti kyseenalaisia. Todella törkeä asia oli se, että hän tiesi pantatuista 47 miljoonan markan kiinnityksistä, mutta ei kertonut niistä yhtiön osakkaille. Kysymys on rikoslain mukaan avunannosta törkeään petokseen. Törkeän petoksen tekijöinä olivat Alavieskan Puurakenne Oy:n konkurssipesän väliaikaiset pesänhoitajat varatuomarit Antti Latola ja Hannu Maskonen, jotka toimivat Kera Oy:n ja Arsenal Oy:n asiamiehinä. He ovat vapaasti saaneet sikailla laillisuusvalvojien erityissuojeluksessa. He myivät konkurssisäännön 50 a §:n vastaisesti kiinteää omaisuutta, johon heillä ei ollut myyntioikeutta. Lisäksi he ilmoittivat väärän pesänluettelon Ylivieskan käräjäoikeudelle ja toimivat näin täysin rikollisesti.

Markku Koskella oli hyvät suhteet Kera Oy:n ja Arsenal Oy:n. Markku kertoi kuinka hän neuvotteli Kera Oy:n Arposen ja Arsenal Oy:n Sipolan kanssa. Markku Koski toimi kiistatta PR-Teollisuus Oy:n osakkaiden etujen vastaisesti. Kera Oy pelasti Markku Kosken takausvastuista mielestäni lain vastaisesti. Kera Oy:n toimet Markku Kosken asioissa olisi tutkittava erittäin tarkkaan. Mielestäni myös Incap Oy:n asiat tulipalojen ja muiden asioiden osalta on selvitettävä perusteellisesti. Mielenkiintoinen on pellettitehtaan perustaminen ja myyminen. Mielestäni Kera Oy:n, nykyisen Finnveran, toimet on tutkittava erittäin tarkasti. Keran toiminta on ollut monissa asioissa erittäin kyseenlaista ja todella törkeää. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että minulle on kerrottu, Kera Oy:n sisältä on tullut tieto, että poliisit on lahjottu jotta asioita ei tutkita. Miksi Pudasjärven veronmaksajat joutuivat Kera Oy:n toimien vuoksi maksumiehiksi? Kuka on syyllinen? Mikä on rikollista ja mikä moraalisesti arveluttavaa? Ennen kaikkea Lapin ja matkailukeskusten kiinteistöasiat on selvitettävä perusteellisesti. Näihin asioihin liittyy Sepenkin toiminta ja epäilen niillä olevan yhteyttä Kera Oy:n ja epäilen, että asian kummisetänä on toiminut Markku Koski.

Kiitos palautteesta NovaPatrialle
Ylivieskan poliisin Raimo Ollilan toiminnasta on tietoinen Oulun läänin maaherra Eino Siuruainen, Oulun lääninhallituksen poliisiosaston päällikkö Sauli Kuha, eduskunnan apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen, oikeuskansleri Paavo Nikula, poliisiministeri Kari Häkämies ja poliisijohtaja Markku Salminen sekä valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki.

Kukaan näistä ei voi väittää, etteikö tietäisi Ylivieskan poliisin Raimo Ollilan virkarikollisuudesta. Siksi olen vaatinut oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä, että saan todistaa näiden henkilöiden virkarikollisuuden. Lisäksi asioissa on väärän lausuman antanut oikeudelle Ylivieskan poliisipäällikkö Kaarlo Similä ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske. Myös tasavallan presidentti Tarja Halonen on asioista tietoinen. Kaikki nykyiset kansanedustajat ovat saaneet asioista informaation. Olen valmis todistamaan asiat vaikka suorassa televisiolähetyksessä todistusaineistoineen. On käsittämätöntä, ettei minulle myönnetä Suomessa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä suomalaisista asioista.

Olen jo aikaisemmin todennut, että Ylivieskan poliisi Raimo Ollila toimii Ylivieskan kihlakunnan johtavan syyttäjän oikeana kätenä. Olen varma, että oikeus tulee tapahtumaan näillekin herroille, jos tulen valituksi kansanedustajaksi.

Miksi tiedotusvälineet vaikenevat asioista? Molemmat iltapäivälehdet ovat tehneet asiasta jutun, mutta päätoimittajat ovat kieltäneet julkaisemisen! Myös Helsingin sanomien toimittajalta estettiin jutun julkaiseminen. Myöskään televisio ei uskalla puhkaista tätä oikeuskuplaa Suomessa.

Kiitos Observaattorille palautteista
Olen kanssasi samaa mieltä.

Kiitos Observaattorille mielenkiintoisesta tiedosta. Incapin asiat ovat todella mielenkiintoisia ja selvittämisen arvoisia. Onhan siellä Kera Oy:n entisiä johtohenkilöitä mukana kuvioissa. Mielestäni olet tehnyt asioista oikeansuuntaiset johtopäätökset.

palautteet


Mielenkiintoinen kysymys on kysymys nykyisen kansanedustajan Markku Kosken roolista kaiken kaikkiaan. Näkemykseni on, jos siirtää konsulttityön palkkioita osakeyhtiön pääomaksi, niin ainakin siitä palkkiosta olisi tullut maksaa vero. Verottajalla olisi siis sanottavaa em. menettelyyn. Markku voi tästä osuudesta saada parhaimmillaan ainakin mätkyt. Toinen kysymys on onko moraalisesti oikein, että VAPO:n hallintoneuvoston entinen puheenjohtaja myy omistamansa yhtiön VAPOLLE! Sisältääkö menettely korruptioon verrattavia elementtejä, kun ostajalla ja myyjällä on edellämainittu suhde? Pitäisikö tästä esim. pyytää joltakin viralliseslta instansilta lausunto, onko menettely laillista ?

Kirjoitit: "Tutkinnanjohtaja Raimo Ollila ei vielä tutkinut asiallisesti yhtään tekemääni rikostutkintapyyntöä, eikä ole myöskään vastannut kirjallisiin kysymyksiini, miksi hän on jättänyt selkeät rikokset tutkimatta." Tämä on keskustavaltaisten ja varsinkin maaseutukuntien poliisipiirien YLEINEN ongelma. Mikä on pahinta mahdollista KORRUPTIOTA poliisipäällikkö Markku Salmenkin sanojen mukaan. Kummallista kuitenkin on ettei kyseinen herra asioille mitään tee...

Näyttää siltä että tulipalot ovat liittyneet likeisesti Incap Furniture´Oy:n lähimenneisyyteen.Löysin Oulun Yliopiston ja Lapin Yliopiston yhteisen tutkimuksen "PUUALAN PAIKALLISET YRITYS- JA YHTEISTYÖVERKOSTOT",Tutkimus kolmelta paiikakunnalta v.2004.Siellä mainitaan, kuinka Incapin Ranuan tuotantolaitokset paloivat tulipalossa 3.2.1997 täysin. Sen seurauksena Ranuan tehdas lakkautettiin ja toiminnot siirrettiin Kärsämäelle ,jossa sitten koneet laitteet paloivat tulipalossa toisen kerran!Kuvaavaa on, ettei Ranuankaan tulipalosta paljoa analysoida syttymissyitä tai vastaavia asioita.

Vielä ihmetystä herättäviä asioita Kärsämäen tulipalosta: Huonekalutehdas paloi 16.5.2001. Lehtitietojen mukaan heinäkuussa 2001 valettiin uuden tehtaan perustukset. Uuden tehtaan rakennustilavuus oli 160 000 m3 ja rakennuksen pinta-ala 17 900 m2. Rakennus on niin mittava ,että ei sen piirustuksia tai muita rakennesuunnitelmia ehdi käytännössä tekemään noin lyhyessä ajassa.Suunnittelutyö on kaiken järjen mukaan pitänyt aloittaa hyvissä ajoin aiemmin.Julkisuudessa on kerrottu ,että juuri ennen tulipaloa oli aloitettu suunnitelmien teko 9000 m2 laajennuksesta !

"Aku Ankka-tilejä, joille maksettiin ylikorkoja. Paikallisia tilintarkastajia ei päästetty tarkistamaan säästökassoja. Näitä ylikorkotilejä oli useissa osuuskaupoissa mm. Kalajoen Osuuskaupassa, Osuuskauppa Raahenseudussa, Nivalan Osuuskaupassa ja erityisen suuria määriä Pohjois-Karjalan Osuuskaupassa." voisitteko kertoa esim, laakkosten veljesten jotka oli nuo aku ankat, sen aikaisista vaiheista koska nämä tai yrjö on nostettu jalustalle joensuussa,, täällä kritiikittömästi se sotii oikeustajuani vastaan miten rikas voi päästä kuin koira veräjästä ? ymmärrän että laakkoset omistaa täällä nurkanvaltauksella valloittamansa sanomalehti KARJALAISEN. Ps:tiedän ettei noista saisi puhua mutta sanoisin täällä monia muitakin juttuja joihin korruptio ja kartelli liittyy esim, PKO jolla ravintola kartelli joensuussa terv.ML

Miten voit sanoo koko suuomi om lahjustennoma ja sinä sika

Huora pukki

http://284f76cd58e623f0385c901de6197be1-t.k90u0h.info <a href="http://284f76cd58e623f0385c901de6197be1-h.k90u0h. info">284f76cd58e623f0385c901de6197be1</a> [url]http://284f76cd58e623f0385c901de6197be1-b1.k90u0h.info[ /url] [url=http://284f76cd58e623f0385c901de6197be1-b2.k90u0h.info] 284f76cd58e623f0385c901de6197be1[/url] [u]http://284f76cd58e623f0385c901de6197be1-b3.k90u0h.info[/u ] 86b4eaaaf8201e29470f084ce1d2d695