Paavo Soukka kirjoitti 28.8.2007 – vastaus Paavolle

Erkki Aho   09 09 2007, 21:30

image

Paavo Soukka kirjoitti 28.8.2007 palautteen päiväkirjan kohdassa
Tapaus Puoskari ja Soukka - härskiä valtapeliä ja koston politiikkaa?” (20.08.2007)


Arvoisa kaupunginvaltuutettu Erkki Aho.
Nettipäiväkirjat näyttävät yleistyvän ja niiden pitämiseen itse kullakin lienee täysi oikeus, mutta omalta osaltani edellytän vastaisuudessa luvan kysymistä henkilökohtaisia asioitani koskevien kirjoitusten julkaisemiseen vieläpä vanhan lehtikuvan kera. Ongelmana on se, että tällaisissa kirjoituksissa kirjoittajan vahvaa omaa näkemystä tuetaan pilkkomalla joukkoon eri tahoilla ja asiayhteyksissä käytyjen keskusteluiden yksipuolisia kommentteja. Tällöin huumorikin saa liian totiset kasvot ja kirjoitus syytekirjelmän luonteen. Tyylilajin ja toimintatavan valitsemme kukin itse, mutta virkamiehenä luotan kunnalliseen hallintoon, jossa asiat ratkotaan demokraattisesti ja laillisesti mahdollisimman hyvän valmistelun pohjalta.
Kunnioittavasti Paavo Soukka Tekninen johtaja

Vastaus Paavo Soukalle

Kiitos Paavo palautteesta. Ymmärrän tunteesi erittäin hyvin. Sinä tunnollisena ja vaatimattomana kaupunkilaisten palvelijana et halua julkisuutta itseäsi koskeville asioille. Kysymys ei ole kuitenkaan sinun henkilökohtaisista asioistasi. Olet Kalajoen kaupungin palveluksessa julkisessa virassa. Se miten sinua kohdellaan tässä tehtävässä ei ole henkilökohtainen asiasi. Minä olen Kalajoen kaupunginvaltuuston jäsen ja olen saanut erittäin suuren luottamuksen joka kerta, kun olen ollut ehdokkaana vaaleissa. Minun oikeuteni ja velvollisuuteni on pitää huoli siitä, että työilmapiiri Kalajoen kaupungin virastoissa on motivoiva ja innostava. Se on osa Kalajoen kaupungin henkilöstöpolitiikkaa. Valitan syvästi sitä, että jouduin käyttämään kirjoitukseni yhteydessä sinusta vanhaa valokuvaa, jonka olin ottanut joitakin vuosia sitten. Kuva löytyi arkistostani.

Osuuskunta Valkeaveden hallitus

Olet saanut kiitosta ammattitaidostasi Osuuskunta Valkeaveden hallituksen jäsenenä. Siitä on ollut suurta etua niin Osuuskunta Valkeavedelle kuin Kalajoen kaupungillekin. Osuuskunta Valkeaveden hallituspaikat eivät ole kiintiöpaikkoja. Osuuskuntakokous valitsee hallituksen jäsenet. Minun ja monen muukin mielestä on erikoista, että Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari ja entinen valtuuston puheenjohtaja Jouni Jyrinki lähtivät yleiseen osuuskunnan kokoukseen pudottaakseen sinut Osuuskunta Valkeaveden hallituksesta. Minä epäilen, että tämä operaatio oli Jouni Jyringin suunnittelema. Arvostan suuresti sitä, että annoit asian mennä äänestykseen ja kokouksen osanottajat saattoivat äänestämällä ilmoittaa kenet he haluavat osuuskunnan hallitukseen. Voitit äänestyksen numeroin 17-2. Siitä onnittelut sinulle. Kokouksen osanottajat ymmärsivät, että teidän kahden äänestyksessä mukana olleen ehdokkaan välillä ammattitaidossa oli yhtä suuri ero kuin yöllä ja päivällä. Sinun eduksesi. Äänestystulos oli myös Osuuskunta Valkeaveden etu.

Jouni Jyrinki pudotettiin vastikään Kalajoen kaupungin valtuuston puheenjohtajan paikalta juuri tällaisen ilkeämielisen toiminnan takia. Ei edes Jyringin oma valtuustoryhmä voinut hyväksyä hänen ilkeämielistä toimintaansa, vaan katsoi paremmaksi istuttaa Jyringin rivivaltuutetuksi. Jouni Jyringillä oli valtuuston puheenjohtajana tapana arvostella valtuutettujen käyttämiä puheenvuoroja muun muassa sanomalla, että tämä oli hyvä puheenvuoro ja tämä oli huono puheenvuoro. Hän aliarvosti muita valtuutettuja käsittämättömällä tavalla.

Minulla ei olisi ollut mitään tarvetta puuttua asiaan, mikäli kaikki olisi jäänyt tähän. Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari kuitenkin aloitti sinun painostamisen ja uhkailun virka-aikana ja virkapalkalla, minkä maksavat kalajokiset veronmaksajat. Koska minut on valittu Kalajoen valtuustoon jo viisi kertaa erittäin suurella äänimäärällä, niin katsoin viisaimmaksi pistää pisteen Puoskarin painostukselle ja uhkailuille. Minä olen isäntä talossa ja te molemmat olette renkejä. Näin voisi verrata tilannetta. Tämän olen vastuussa valitsijoilleni.

Kunnallisen hallinnon luotettavuus

Palautteessasi sanot luottavasi kunnalliseen hallintoon. Eivätkö Jouni Jyrinki ja Jukka Puoskari juuri kuulu tähän kunnalliseen hallintoon? Palautteestasi huomaan, että Sinulle on muodostunut kova tarve antaa palautetta minulle, mutta et ole loppuun asti harkinnut sitä, mitä kirjoitat. Huomaan ja arvostan kuitenkin sitä, että olet kirjoittanut palautteen työajan ulkopuolella.

Haluan todistaa Sinulle Kalajoen kunnallisen hallinnon epäluotettavuuden.

Kalajoella pidetyissä kuntavaaleissa Keskusta sai 19 paikkaa. Se merkitsee 6 kaupunginhallituspaikkaa. Keskusta kuitenkin lahjoitti kuudennen kaupunginhallituspaikan Vasemmistoliitolle. 
Miksi vaaleja järjestetään, jos vaalitulosta ei kunnioiteta?


Minun käsitykseni mukaan Keskustan omista riveistä ei löytynyt kaupunginhallitukseen sopivaa aisankannattajaa. Siksi oli parempi antaa paikka Vasemmistoliitolle. Jos Keskusta olisi pitänyt kuudennen kaupunginhallituspaikan, niin Aila Siirilän ohittaminen valinnoissa olisi ollut lähes mahdotonta. Aila on pätevä ja asiantunteva valtuutettu, eikä hän pidä kynttiläänsä vakan alla, vaan antaa kuulua itsestään ja saavutuksistaan. Olen havainnut, että Raili Myllylä ja Aila Siirilä eivät tahdo sopia saman ison pöydän ääreen. Aila on haluttu "pistää hyllylle".

Kun viime vuonna kävimme valtuuston ja johtavien virkamiesten kanssa Ruotsissa Piteåssa, niin hotellihuoneiden varausten yhteydessä Siirilä ja Myllylä oli laitettu samaan huoneeseen. Raili Myllylä palasi jo Oulusta takaisin vedoten kiireisiinsä. Joku koiranleuka arveli, että Siirilä ja Myllylä eivät olisi mahtuneet samaan huoneeseen, sillä molempien olisi pitänyt päästä huoneeseen ensin. Jos huoneeseen olisi ollut kaksi ovea niin ongelma olisi ratkennut.

Hallinnon luotettavuudesta tai epäluotettavuudesta otan esimerkin Kalajoen Stocking Estate Oy:stä. Tämä yrityshän jäi jäljelle, kun yhtiö pelastettiin konkurssilta ja Kylpylä Sanifani otettiin kunnan haltuun ja veronmaksajien kontolle. Kunta omisti yhtiön 100 %:sti. Olit, Paavo, tuon yhtiön hallituksen jäsen yhdessä Tapani Ojalan, Pirkko Nygårdin, Aila Siirilän ja Anne Vierimaan kanssa. Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimi Oiva Utriainen ja toimitusjohtajana Pekka Ollila.

Jorma Untinen oli huomannut netistä, että hotellin ja meriluontokeskuksen rahoitushakemukseen oli suhtauduttu myönteisesti Pohjois-Pohjanmaan maakunnan yhteistyöryhmässä (MYR). Sen puheenjohtajana on kalajokinen Raili Myllylä. Hanke oli uutisoitu netissä niin, että meriluontokeskus ja hotelli on tärkeä kokonaisuus, mikä on paras toteuttaa yhdessä. Hankkeiden kustannusarvio oli noin 60 miljoonaa tapettua markkaa. Jorma lähetti minulle sähköpostia ja kyseli, että mikä firma on tämä Kalajoen Stocking Estate Oy. Vastasin Jorman sähköpostiin niin kuin tosiasiat ovat. Rahoitushakemuksen oli allekirjoittanut yhtiön toimitusjohtaja Pekka Ollila. Iltaan mennessä tieto oli mennyt jo yhtiön hallituksen puheenjohtajan Oiva Utriaisen tietoon, joka oli täysin tietämätön asiasta. Siksi hän päätti kutsua yhtiön hallituksen koolle. Utriaiselle ilmoitettiin kaupungin taholta, ettei hän voi kutsua yhtiön hallitusta koolle, koska hallitus oli erotettu jo aikoja sitten. Oli vain unohtunut ilmoittaa asiasta. Tilalle oli valittu uusi hallitus ja uusi toimitusjohtaja.

Kun kuulin asiasta, niin kävin pyytämässä pöytäkirjat asiasta. Niitä ei ollut olemassa. Vasta myöhemmin ”löytyivät” pöytäkirjat, joita vahvasti epäilen väärennetyiksi! Näillä pöytäkirjoilla on haettu muutokset yritysrekisteriin ja muutettu yhtiön nimi Kalajoen Kylpylähotelli Oy:ksi. Myös yhtiöjärjestystä oli muutettu. Epäilen, että kaikki ei mennyt lainmukaisesti. Olit itsekin yhtiön hallituksen jäsenenä tietämätön, että yhtiön hallituksen nimissä oli anottu rahaa ja olit myös tietämätön siitä, että sinut oli erotettu muun hallituksen mukana.

Hotellin rakennuslupa ja piirustukset

Tämä "luotettava" hallinto haki rakennuslupaa Hotelli Sanille Kalajoen kaupungin nimissä, vaikka hotellin rakentajana piti olla juuri tuo kiinteistöyhtiö Kalajoen Kylpylähotelli Oy. Sen lisäksi, että rakennusluvan hakijana oli Kalajoen kaupunki niin tonttiasia ei ollut kunnossa. Siis kaupunki haki rakennuslupaa toiselle omissa nimissään sellaiselle tontille jota ei ollut olemassa. Rakennustarkastaja Matti Heikkilä esitteli asian ympäristölautakunnan kokouksessa, jossa puheenjohtajana ihmettelin tilannetta. Rakennustarkastaja kuitenkin väitti asian olevan kunnossa. Lautakunta luotti esittelijän esittelyyn. Minulla oli valmiiksi kirjoitettu eriävä mielipide asiasta, mutta en sitä jättänyt. Nyt se harmittaa minua suuresti. Jälkeenpäin minulle varmistui, että olin ollut oikeassa. Poikkeusluvasta päätti Ympäristökeskus, mikä teki päätöksen virheellisillä tiedoilla. Valtuuston kokouksessa kaupunginjohtaja Jukka Puoskarilta kysyttiin kolme kertaa, että haettiinko poikkeuslupa oikeilla tiedoilla. Puoskari jätti joka kertaa vastaamatta esitettyyn kysymykseen.

Valtuutettuna olen huomannut, että Kalajoen kaupungilla on ollut lukuisia erilaisia piirustuksia hotellista eri vaiheissa, vaikka päätöksiä asiasta ei ole olemassa. Kuka on mahtanut tilata näitä piirustuksia ja millä valtuuksilla? Kuka on päättänyt ja millä valtuuksilla, että kaupunki hakee hotellille rakennusluvan ja rakentaa hotellin? Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari on vakuuttanut lehtihaastattelussa ettei kaupunki laita euroakaan hotelliin.

Onko tämä sitä mainitsemaasi kunnallisen hallinnon luotettavaa toimintaa? Kunnollista?

Hallinnon luotettavuudesta tai paremmin epäluotettavuudesta otan esimerkkinä elinkeino- ja maankäyttötoimikunnan valinnan. Minut on nimetty Pro Kalajoen ryhmästä maa- ja elinkeinotoiminnan jäseneksi. Valinnat tekee kaupunginhallitus. Kaupunginhallitus on jättänyt kuitenkin minut valitsematta, vaikka se olisi demokraattisesti tehtävä. Kun tämä asia lisätään kaikkeen muuhun minuun kohdistuneeseen kaupungin hallinnon syrjintään, niin tämä ”luotettavan hallinnon” teko tässä täyttää selkeästi rikoksen tunnusmerkistön!

Kalajoen hallinnon luotettavuutta voidaan mitata myös saamani Ylivieskan käräjäoikeuden tuomion käsittelyn perusteella. Kaupungin päättävät elimet ensin päättivät käsitellä asian (ns. luottamustoimen ulkopuolella tapahtunut rikos) hallintolain mukaisesti. Toisin kuitenkin kävi, sillä minulle ei annettu mahdollisuutta todistaa valtuutetuille, että Ylivieskan käräjäoikeuden päätös perustuukin syyttäjän ja poliisin rikolliseen toimintaan. (Katso nettipäiväkirjaa!) Näin koko Kalajoen valtuusto- ja kaupunginhallituskäsittely täyttää kirkkaasti törkeän kunnianloukkauksen tunnusmerkistön. Kaikki toimittamani asiakirjat jätettiin pois niin kaupunginhallituksen kuin kaupunginvaltuustonkin pöytäkirjoista. Ne salattiin päättäjiltä. Ne ovat kuitenkin arkistoituna ja niistä selviää totuus näistä asioista. Asiakirjoja lukemalla selviää, mitä tietoisesti on haluttu salata.

Näin siis toimii Kalajoen "luotettava" hallinto, johon sinä Paavo ilmoitat sokeasti luottavasi.

Kuva Työkuva
Kaupunkimiljöötä Kalajoella. Hotelli Sani.
Paavo Soukka joutui valvomaan uuden hotellin rakentamista kaupungin puolesta.

palautteet


ei palautteita