Kesän avaus Hiekkasärkillä

Erkki Aho   09 06 2007, 21:38

image

Kesän avaus Kalajoen Hiekkasärkillä keräsi runsaasti yleisöä.
Big Air-tapahtumaa varten ns. matkailuhotellin kattorakenteiden viereen oli pystytetty rakennustelineet, joiden varaan oli rakennettu lumilautailijoita varten hiihtomäki. Talvella varastoitua lunta oli tuotu 1000 kuutiota hiihtomajan luota yönaikana Hiekkasärkille.

Lumilautailu on rennon aktiivinen alamäkilajien muoto, jonka juuret ovat rulla- ja lainelautailussa. Ensimmäiset teollisesti valmistetut lumilaudat tulivat myyntiin 1970-luvun alussa. Lumilautailu tuli mukaan olympiakisoihin Naganossa 1998. Maailmancupin kokonaiskilpailussa suomalaiset ottivat vuonna 2004 kaksoisvoiton Halfpipessä Risto Mattilan voitettua ja Antti Autin tultua toiseksi. Vuonna 2005 Antti Autti teki historiaa voittamalla ensimmäisenä suomalaisena USA:ssa pidetyn X-Games'in halfpipe-kilpailun. Autin menestys oli uskomatonta koko kauden ajan. Hän voitti myös maailmanmestaruudet Halfpipessä ja Big Airissa. Tämä on laji, jossa hyppyrin korkeus on 3-3,5 metriä ja leveys minimissään 5 metriä. Hyppyrin ja alastulon välinen etäisyys on 10-12 metriä. Alastulon pituus on 35 metriä ja kaltevuus noin 32 astetta. Viisi arvostelutuomaria arvioivat hypyn teknistä suoritusta, hypyn korkeutta ja alastuloa. Halfpipe on lumesta rakennettu kouru, jonka pituus on 120-130 m, leveys 16,5 - 17 m, korkeus 4,50-5 m ja jyrkkyys noin 16,5º.

Miesten maajoukkueen kaudella 2006-2007 muodostivat

Antti Autti (HP+BA)
Risto Mattila (HP+BA)
Janne Korpi (HP+BA)
Markku Koski (HP+BA)
Miikka Hast (HP)
Toni-Markus Turunen (HP)
Markus Malin (HP+BA)
Peetu Piiroinen (HP+BA)
Jukka Erätuli (BA)
Jaakko Ruha (BA)
Ville Uotila (BA)
Pekka Ruokanen (BA)
Sami Saarenpää (BA)
Juha Guttorm (SBX)
Antti Guttorm (SBX)

Näistä kannuslainen Risto Mattila, rovaniemeläinen Antti Autti, Peetu Piiroinen ja Jukka Erätuli esittelivät taitojaan Kalajoen Hiekkasärkillä.

Tapahtuma oli kieltämättä erikoinen. Lumilautailua kuumilla kesähelteellä loistavissa olosuhteissa. Tämän kaiken mahdollisti EU-projektirahoitus. Mikä on tilanne jatkossa? Löytyykö toiminnalle rahoitusta? Mahdotonta se ei ole. Lumen tekeminen onnistuu Kalajoella varsin hyvin ja edullisesti. Tapahtuma on erikoinen ja toteuttamiseen tarvitaan muutaman tuhannen euron summa. Kesän avauksena se on erinomainen yleisön vetonaula. Minullakin oli ensin tapahtumaa kohtaan ennakkoluuloja, mutta nyt olen jo sitä mieltä, että tapahtumalle on saatava jatkoa tulevina vuosina.

JukuJukumaan avaus ja kiitolaukkakilpailut

Kesän avaukseen Kalajoella kuuluu ilman muuta JukuJukumaan avaus. Siellä on nyt merirosvoteatterissa uusi näytelmä. Myös Meriluontokeskus tarjoaa palvelujaan matkailijoille uutena vetovoimatekijänä Kalajoen Hiekkasärkillä. Raviradalla oli kiitolaukkakilpailut. Illalla Hiekkasärkkien ravintoloissa ja tanssipaikoissa on täysi ”höyry” päällä. Menosta ja meiningistä vastaavat tunnetut artistit ja orkesterit. Kalajoen kesä 2007 on avattu vilkkaasti käyntiin.

Kuva kiitolaukkakilpailusta, E. Aho


palautteet


ei palautteita