Viron presidentti pyysi anteeksi

Erkki Aho   17 03 2007, 8:48

image

Viron presidentti Tuomas Henrik Ilves saapui vierailulle Suomeen
keskiviikkona 14.3.2007. Hän piti vierailunsa aluksi puheen, jossa hän pyysi suomalaisilta anteeksi sitä, että Viro oli vuokrannut Neuvostoliitolle sodan aikana lentokenttiä, joista nämä saattoivat
suorittaa pommituslentoja Suomeen. Sodan aikana Kalajoelle suoritetut pommituslennot tehtiin juuri noista Viron vuokraamista tukikohdista. Viron presidentin Tuomas Henrik Ilveksen anteeksipyyntöä arvostettiin Suomessa kovasti. Kuitenkaan suomalaiset eivät pyytäneet anteeksi omaa toimintaansa Viron itsenäistymisen yhteydessä, vaikka siihen mielestäni olisi ollut erittäin perustellut syyt.

Koivisto jarrutti Viron itsenäistymistä
Kirjassaan ”Pääministeri” Esko Aho kirjoittaa valtaannousustaan Väyrysen varjosta kukistettuaan Eeva Kuuskoski-Vikatmaan Porin puoluekokouksessa äänin 1589-1418. Puheenjohtajavaalin taustalla väikkyi Eeva Kuuskoski-Vikatmaan ja Paavo Väyrysen välinen orastava kilpailu puolueen presidenttiehdokkuudesta. Esko Aho koettiin värittömäksi ja tahdottomaksi mieheksi, jota pidettiin yleisesti Väyrysen marionettina. Esko Aho muodosti Mauri Pekkarisen kanssa parivaljakon, jota kutsuttiin majakaksi ja perävaunuksi. Keskustan saavuttama veret seisauttava vaalivoitto maaliskuussa 1991 nosti 36-vuotiaan Kannuksen entisen elinkeinoasiamiehen Suomen pääministeriksi. Aho näytti kirjan mukaan nauttivan siitä, että hän saattoi toimia vt. presidenttinä Mauno Koiviston ulkomaanmatkojen aikana. Aho näytti myös innostuneen Kalevi Sorsan ilmaisusta ”Tasmanian piru”, mikä on peto, joka ei ikinä hellitä saalistaan. Tasmanian piru on haaskansyöjä, jolle kelpaa kaikki mahdollinen. Voimakkaiden leukojensa ja terävien hampaidensa ansioista se pystyy nielemään saaliinsa nahkoineen päivineen.

Elokuun vallankaappausyritys
Pääministeri Esko Aho kertoo kirjassaan vallankaappausyrityksen käsittelystä Suomessa näin: ”Aamun ohjelmaan liittyi erikoinen sattuma. Ensimmäiseksi vieraaksi oli merkitty neuvostoliittolainen akateemikko Georgi Arbatov, joka oli parhaillaan Suomessa metsäteollisuuden vieraana. Sisään asteli kalpea ja silminnähden hermostunut mies. Hän vaikutti yhtä yllättyneeltä kuin mekin, mutta arveli kaappauksen tekijöiden ottavan tilanteen hallintaansa. Arbatovin silmissä kaappaajat edustivat vanhaa, jo huonoksi koettua”.

Muistelmissaan Gorbatshov kertoo, miten kaappaajien edustajat tulivat tapaamaan häntä presidentin kesäasunnolla Krimillä sunnuntaina iltapäivällä. Ryhmän puheenmiehenä esiintyi Oleg Baglanov, NKP:n keskuskomitean sihteeri, jonka vastuulla oli sotateollisuus ja kemiallinen teollisuus. Venäjän Federation varaulkoministeri Andrej Fjodorov piti Baklanovia koko hankkeen todellisena johtajana.

Esko Aho kertoo tunteneensa henkilökohtaisesti kaappaushankkeen toteuttajiksi ilmoittautuneesta ryhmästä kaksi: varapresidentti Gennadi Janajevin ja pääministeri Valentin Pavlovin, jonka hän oli tavannut pari viikkoa aikaisemmin Kostamuksessa.

Virallinen Suomi otti kantaa Neuvostoliiton tilanteeseen heti maanantaina. Suomi pahoitteli, että Neuvostoliiton demokraattinen kehitys oli keskeytynyt poikkeustilan julistamisen johdosta. Monet moittivat kannanottoa varovaisuudesta. Esko Aho pitää erikoisena, että Keijo Korhosen mielestä Suomen hallitus teki maalle suurta vahinkoa esittäessään arvostelua vallankaappaushanketta kohtaan. Keskiviikko aamu alkoi Esko Ahon mukaan dramaattisesti, kun tuli tieto Tallinnan televisiotornin valtauksesta. Iltapäivällä tuli tieto, että tilanne Moskovassa oli kääntymässä Jeltsinin eduksi. Tuli myös tieto kaappaajien pakoyrityksestä ja koko kaappaushankkeen laukeamisesta.

Baltian maiden tunnustamisesta
Esko Aho kirjoittaa, että saattoi kuvitella Viron, Latvian ja Liettuan kokeneen olevansa samanlaisessa tilanteessa kuin me suomalaiset joulukuussa 1917; nyt on historiallinen hetki, jolloin on toimittava. Kaappausyrityksen synnyttämän sekasorron keskellä Viro julistautui itsenäiseksi 20. elokuuta ja Latvia seuraavana päivänä. Liettua ei enää uusia päivämääriä tarvinnut. Venäjän Federaatio ehti tunnustaa Liettuan itsenäisyyden jo ennen elokuun tapahtumia.

Suomi jäi kaappausviikon lopulla odottavalle kannalle. Suurlähettiläs Heikki Talvitie oli soittanut Moskovasta ja kehottanut lähestymään Venäjän johtoa ja tunnustamaan Baltian maat. Pääministerin avustaja Seppo Härkönen oli yrittänyt perustella odottamista vetoamalla asian juridiseen puoleen. Talvitie oli sanonut, että ”Tämä ei ole juridiikkaa vaan politiikkaa”. Koivisto oli odottavalla kannalla. Koivistolla oli oma ns. kotiryssä, jota Koivisto kuunteli. Viimein presidentti Koivisto Ahon mukaan ratkaisi asian nopean aikataulun hyväksi.

Tammikuun 22. päivänä 1992 Viron pääministeri Edgar Savisaar saapui varhain aamulla Helsinkiin ja rynnisti suoraan Kesärantaan. Savisaar tuli pyytämään Suomelta hätäapua maansa energiahuollon turvaamiseksi. Venäjä oli pahimpaan mahdolliseen aikaan katkaissut sovitut polttoainetoimitukset ja öljyvarat uhkasivat tyhjentyä viikon sisällä. Ulkona paukkuivat pakkaset, joten maata uhkasi katastrofi. Viro tarvitsi pikaisesti 100 000 tonnia raskasta polttoöljyä kaupunkien lämmitykseen. Neste pystyi pikaisella aikataululla toimittamaan öljyn, mutta tarvitsi valtion takauksen. Viinanen oli heti luvannut valtion takaukset Esko Ahon yllätykseksi. Viro maksoi velkansa viimeistä penniä myöten.

Viron itsenäisyys
Kuultuaan vallankaappauksesta Viron silloinen ulkoministeri totesi, että ”niin hyvää uutista en ole pitkään aikaan kuullut”. Lennart Meri oli Suomessa vallankumouspäivänä Luumäellä paljastamassa Suomessa kaatuneiden virolaisten vapaaehtoisten muistomerkkiä. Meri oli pitänyt suurena onnena, että hän tuona elokuun päivänä oli Suomen pääkaupungissa. Ulkomaille oli helppo pitää yhteyksiä. Jopa Viron ulkoministeriötä oli helpompi johtaa Helsingistä. Meri näki, että kysymyksessä oli Viron historian suurin tilaisuus: nyt Neuvostoliitosta irrottauduttaisiin kävipä vallankumouksen miten tahansa. Pääministeri Edgar Savisaar oli tuohon aikaan Tukholmassa ja päätti palata Tallinnaan Helsingin kautta. Laivayhteys oli poikki, mutta Savisaarelle tilattiin hallituksen moottorivene Virosta. Meri ja Savisaar sopivat itsenäisyysjulistuksen antamisesta. Meri työsti päivän mittaan kaikille ETYJ:n maille sekä Kanadalle ja USA:lle osoitetun vetoomuksen, jossa pyydettiin tunnustamaan Viron tasavallan itsenäisyyden palauttaminen. Viro pyysi myös Suomelta virallista tunnustamista. Viralliselle Suomelle Viron tunnustaminen oli liikaa, mutta Suomen kansa tuki virolaisia alusta alkaen. Presidentti Koivisto päätti diplomaattisuhteiden palauttamisesta vasta 28. elokuuta. Virallisen Suomen hidastelu ei ollut ainutkertaista. Viron itsenäistyttyä ensimmäisen kerran Suomi tarvitsi peräti puolitoista vuotta ennen kuin suostui naapurinsa pyyntöön. Nyt elokuussa riitti yksi viikko.

Viron tukijaksi ryhtyi Gorbatshovin kilpailija Jeltsin. Viron tasavalta ja Venäjän Federaatio tekivät sopimuksen, jossa tunnustettiin molempien osapuolten oikeus valtiolliseen itsenäisyyteen. Meri oli vakuuttunut siitä, että Jeltsinin pikavierailu pelasti Viron.

Savisaaren muistelmat
Viron pääministeri Edgar Savisaar on muistelmissaan ”Pääministeri: Viron lähihistoria 1990-92” sitä mieltä, että Suomi pikemminkin jarrutti kuin edisti Viron ja Baltian maiden itsenäistymistä 1990-luvn taitteessa. Savisaar arvostelee erityisesti presidentti Mauno Koivistoa. Savisaaren mukaan Koivisto ei kyennyt tekemään omia aloitteita ilman Moskovan hyväksyntää vaan kulki jälkijunassa. Kyse on ilmiselvästä suomettumisesta, kirjoittaa Savisaar. Hän epäili, ettei Suomi todellisuudessa uskonut Viron itsenäisyyteen ennen kuin Viro antoi julistuksen elokuussa 1991. Myös silloinen ulkoministeri Paavo Väyrysen Savisaar lajittelee Baltian itsenäisyyden vastustajiin. Savisaaren mukaan Harri Holkeri oli välinpitämätön ja asioista tietämätön. Savisaar antaa tunnustusta Esko Aholle.

Mauno Koivisto kertoo kirjassaan ”Historian tekijät”, että tammikuussa 1989 tapasin Karasevin (Koiviston kotiryssä), jolla oli mukanaan Moskovasta saapunut sähke. Siinä viitattiin tilanteeseen Baltian maissa ja toivottiin ”minun auktoriteettini näyttelevän tuntuvaa osaa näiden negatiivisten ilmiöiden neutralisoinnissa”. Koivisto lähetti kirjeen George Bushille ja esitti yhteenvedon Itä-Euroopan maista ja huolestumisen Baltian kehityksestä. Viron pääministeri Edgar Savisaar olisi halunnut tavata presidentti Koivistoa vuoden 1990 lopulla mutta tapaaminen ei sopinut Koivistolle. Kun Baltian maiden tunnustamista harkittiin niin ulkoministeri Paavo Väyrynen oli ollut sitä mieltä, ettei Baltian maat täyttäneet suvereenin valtion tunnusmerkkejä. Väyrysen tohtorin väitöskirjasta saa sen kuvan, että Neuvostoliitto on ikuinen.

Omakohtaiset kokemukset
Työskentelin 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun Raahen porvari- ja kauppakoulun Konsultit Oy:n toimitusjohtajana. Tein tuohon aikaan paljon yhteistyötä virolaisten kanssa. Järjestin virolaisille oppilaille opiskelupaikkoja Suomeen ja virolaisille urheilijoille pelipaikkoja Suomeen. Tein yhteistyötä Estonia Management Instituten ja virolaisen osuustoimintaliikkeen ETKVL:n kanssa. Viimeksi mainittu vastasi Suomen SOK:ta ja E-liikettä. Minulle virolaiset ministerit Ants Laos, Rein Miller ja Jaak Leiman olivat tuttuja henkilöitä.

Minulle tuotti suurta tuskaa ja häpeää perustella virolaisille Suomen virallista ulkopolitiikkaa ja ennenkaikkea presidentti Mauno Koiviston toimintaa. Mielestäni Suomella olisi korkea aika pyytää anteeksi virolaisilta toimintaansa Viron itsenäisyyden tunnustamisen yhteydessä.

Lähdeteokset:
Esko Aho: Pääministeri
Mauno Koivisto: Kaksi kautta
Viron pääministeri Edgar Savisaaren muistelmat
Neuvostoliiton johtajan Michael Gorbatshovin muistelmat

Kuva:
Viron kauppaministeri Ants Laos ja huoltamoyrittäjä Marjakangas keskustelevat Alavieskan Essolla.


palautteet


http://f5a5f1c1965eada3dcddbd18de8d27e7-t.huihg897.info <a href="http://f5a5f1c1965eada3dcddbd18de8d27e7-h.huihg89 7.info">f5a5f1c1965eada3dcddbd18de8d27e7</a> [url]http://f5a5f1c1965eada3dcddbd18de8d27e7-b1.huihg897.inf o[/url] [url=http://f5a5f1c1965eada3dcddbd18de8d27e7-b2.huihg897.inf o]f5a5f1c1965eada3dcddbd18de8d27e7[/url] [u]http://f5a5f1c1965eada3dcddbd18de8d27e7-b3.huihg897.info[ /u] e03050ea2e02bd604983470c788d56c6

http://29d45b5ee1876626d8184b02e0268f86-t.k90u0h.info <a href="http://29d45b5ee1876626d8184b02e0268f86-h.k90u0h. info">29d45b5ee1876626d8184b02e0268f86</a> [url]http://29d45b5ee1876626d8184b02e0268f86-b1.k90u0h.info[ /url] [url=http://29d45b5ee1876626d8184b02e0268f86-b2.k90u0h.info] 29d45b5ee1876626d8184b02e0268f86[/url] [u]http://29d45b5ee1876626d8184b02e0268f86-b3.k90u0h.info[/u ] 86b4eaaaf8201e29470f084ce1d2d695

Nykyisin ei tarvitse mennä "sukupolvikuilun" yli kun totuudet paljastuvat. Väärintekijät saavat itse nähdä tekemisiensä seuraukset. Mikä parasta kun aikalaisensa voivat antaa tuomionsa huijareille ja koijareille. Pidä Erkki pääsi ja jatka samaan tyyliin totuudella ratsastaen niin jokainen kivittäjäsi joutuu suureen häpeään, ennemmmin tai myöhemmin. Suuri osa kivittäjistäsi on jo menettänyt täydellisesti uskottavuutensa. Mitä virkaa näillä yhteiskuntahäiriköillä enää on? He menestyvät niin kauan kuin tyhjäntoimittajavaltiojohto joutuu väistymään ja saadaan tilalle todellisia oikeudenmukaisia johtajia, jotka ottavat vankan otteen valtiolaivan ohjauksesta, jossa vähäisinkin kansalainen voi luottaa oikeuksiensa toteutumiseen.