Kiihdytyskisojen SM-osakilpailu 21.-22.7.

Erkki Aho   20 07 2007, 15:12

image

image

image

Kiihdytyskisat - Drag Racing-kilpailut ajetaan Kalajoella viikonloppuna 21.-22.7. lentokentällä.
Lauantaina ajetaan kello 10-18 ja sunnuntaina 11-17.
Kumpanakin päivänä lipun hinta 15 euroa, mutta jos ostaa viikonlopun lipun, niin sen saa 20 eurolla.
Alle 12-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi vanhempien seurassa.
Säätiedotuksen mukaan sää tulee olemaan kaunis ainakin sunnuntaina. Se tietää vilkasta viikonloppua Kalajoelle.

Kisat myös televisioidaan MTV3 kanavalla 29.7. klo 18.00 –18.30 ja 4.8. kello 14.00-14.30.
Katso videota vuodelta 2003
http://www.pcplanets.com/videoyoutube-Drag-Race-Kalajoki-Finland.cstKxdUTGt8.shtml

Yleistä kiihdytyskisoista

Kisan tarkoituksena on päästä lähtölinjalta maalilinjalle joko nopeimmin tai mahdollisimman lähelle kilpailijan indeksiaikaa. Suomessa yleensä ajetaan kahtena päivänä. Ensimmäisenä päivänä ajetaan lajittelu- ja karsinta-ajoja, joissa autot lajitellaan eliminaattorikaavioon, ja osa karsitaan pois. Toisena päivänä ajetaan eliminaattorikaavion mukaiset lähdöt. Lähdön voittaja jatkaa ja hävinnyt putoaa pois kilpailusta. Kisalähtö alkaa näyttävällä renkaiden lämmittämisellä eli ”burn out`lla”. Kuljettaja kaasuttaa vetävät pyörät sutimaan, jotta ne lämpiäisivät hyvin ja pito paranisi, samalla renkaiden sutiminen tuottaa huomattavan määrän savua. Burn outin jälkeen kilpailijat asettuvat lähtöviivalle ja odottavat valojen vaihtumista ns. ”joulukuusessa”. Joulukuusessa syttyy ensin kolme keltaista valoa ja tämän jälkeen vihreät eli lähtövalot. Jos jompikumpi lähtijöistä ottaa varaslähdön, niin alimmaksi syttyy punainen valo. Jos renkaissa on erittäin hyvä pito, niin auto voi keulia eli auton etupää nousee ylös. Keuliminen on vaikea asia, koska ohjaaminen on silloin mahdotonta, keuliminen hukkaa energiaa, auton keuliessa auton takaosa voi koskettaa rataa ja rikkoa autoa ja pahimmillaan keuliminen saattaa johtaa auton kääntymiseen ympäri.

Dragster on kiihtytysajoissa käytettävä pitkä ja kapea, normaalisti yksipaikkainen takavetoinen auto. Dragstereissa ei yleensä ole lokasuojia sen pienten etupyörien ja suurten takapyörien päällä. Nopeimmissa dragstereissa käytetään suurta takaspoileria eli ilmanohjainta, joka parantaa pyörien pitoa. Nopeimmat dragsterit kisaavat top fuel-ryhmässä, jossa 8,2-litraisen mekaanisesti ahdetun V8-polttomoottorin polttoaineena käytetään nitrometaania. Tehoa näissä autoissa voi olla jopa 8000 hevosvoimaa.

Tilanteet ennen Kalajoen kisaa moottoripyörien kisassa ja Kalajoen kisaan ilmoittautuneet

Ryhmä Sreet Bike on tarkoitettu rekisteröitäville katumoottoripyörille. Pyörän ei tarvitse olla rekisteröity mutta tulee olla tieliikenneasetusten mukainen. Indeksi välillä 10-15s ja loppunopeudet jopa 230 km/h.
Luokassa on tilanne seuraava:

1. Risto Outavaara 4849
2. Aku Lantto 4556
3. Jyrki Sinisalo 4548
4. Juha Leino 4440
5. Samu Uusimaa 4344
6. Riku Mitronen 4149

Kisaan ovat ilmoittautuneet: Samu Uusimaa Ristikallio, Sami Tuovila Tammela, Esko Koskela Pudasjärvi, Jyrki Sinisalo Kotka, Aku Lantto Tampere, Risto Outavaara Vantaa, Timo Kuivakangas Äänekoivisto, Juha Leino Turku, Jyrki Paaso Kempele ja Riku Mitronen Hamina.

Pro Harley Drags-ryhmä
Moottoripyörän tulee perustua bensiinikäyttöisellä V2-moottorilla varustettuun Harley-Davidson tai Buell moottoripyörään tai vastaavaan "aftermarket" valmisteeseen. Jos pyörässä käytetään omavalmisterunkoa tai muita itse valmistettuja osia, tulee niiden olla kestävyydeltään samaa luokkaa kuin tehdastekoisten. Pyörän ei tarvitse olla rekisteröity. Nopeimmat ajat alle 9 sek.
Luokassa tilanne on seuraava:
1. Ismo Mäenpää 4563
2. Timo Mäkinen 4447
3. Torsti Kettula 4260
4. Petri Mattson 4253
5. Miaa-maria Vepsäläinen 4144
6. Tuomas Siivola 4037

Kisaan ovat ilmoittautuneet: Ismo Mäenpää Hämeenlinna, Torti Kettula Kouvola, Ilari Koskikallio Oulu, Tuomas Siivola Rovaniemi, Staffan Nordman Kerava, Miia-Maria Vepsäläinen Helsinki ja Petri Mattsson Mäyryniemi.

Street Harley-luokka on tarkoitettu Harley Davidsonin moottoriin perustuville, rekisteröitäville moottoripyörille, mutta pyörän ei tarvitse olla rekisteröity. Myös vastaavat ”aftermarket” tuotteet sallitaan. Ahtaminen sallittu ja ilokaasut kielletty. Nopeimmat ajat 10-12 s.
Street Harley Drags luokassa tilanne on seuraava:
1. Jarmo Malinen 4248
2. Jani Lempinen 4245
3. Rami Mäenpää 3842
4. Mike Nieminen 3638
5. Jouni Lempinen 2022
6. Tapani Haaparanta 1013

Kisaan ovat ilmoittautuneet: Jouni Lempinen Iittala, Jani Lempinen Iittala, Mike Nieminen Kustavi, Jarmo Malinen Forssa, Rami Mäenpää Masku ja Markku Vepsäläinen Helsinki.

Ryhmä Super Gas Bike on tarkoitettu sekä tehdastuotantoisille moottoripyörille, että hitaammille kilpapyörille. Moottorin koko sekä sylinterimäärä vapaa. Ilokaasu sekä ahtaminen sallittu. Käynnistys omalla startilla ja apuvirran käyttö sallittu. Kiinteä 9.5s indeksi, loppunopeudet n. 250 km/h.
Luokan tilanne on seuraava:
1. Jani Kumpulainen 4861
2. Timo Savolainen 4463
3. Jussi Hänninen 4250
4. Juha Koskela 4245
5. Auri Kuusela 4047
6. Jarkko Niemi 4044

Kisaan ovat ilmoittautuneet: Jani Kumpulainen Nastola, Timo Savolainen Huittinen, Jarkko Niemi Turku, Auri Kuusela Espoo, Janne Ahvenlampi Turku, Teemu Suuriniemi Lavia, Jarkko Tihinen Oulu, Jussi Hänninen Tampere ja Jussi Rantio Oulu.

Ryhmä Pro Street Bike on Super Gas Bikestä hiukan kehittyneempi version. Luokka kuitenkin tarkoitettu periaatteessa tehdastuotantoisille moottoripyörille. Akseliväli rajoitettu 1520 millimetriin. Ilokaasu sekä ahtaminen sallittu. Luokassa ei ole indeksiä, loppunopeudet pitkälle yli 250 km/h.
Tilanne luokassa on seuraava:
1. Markku Hirviniitty 4857
2. Sami Vittaniemi 4659
3. Mika Kaurama 4334
4. Pasi Hirvasoja 4264
5. Tuomo Hoikkanen 4248
6. Ari Tuominen 4244

Kisaan ovat ilmoittautuneet: Janne Vihreäsaari Tammela, Pasi Hirvasoja Nivala, Ari Hirvasoja Nivala, Ville Vaissi Vaasa, Jani Malka Turku, Tuomo Hoikkanen Orimattila, Mika Kaurama Orimattila, Markku Hirviniitty Vihteljärvi, Jani Piippo Tuusula ja Sami Vittaniemi Espoo.

Ryhmä Super Pro Street Bike on tarkoitettu kilpakäyttöön suunnitelluille vakiopyörän ulkonäköön perustuville moottoripyörille. Luokassa voi olla vapaasti hengittäviä max 1700 cc sekä ahdettuja moottoripyöriä max 1300 cc. Ilokaasuja saa käyttää max 1700cc pyörässä. Tehokkaimmat pyörät tuottavat pitkälti yli 400 hv. Parhaat ajat alle 8 s aikoja ja pyörät saavuttavat parhaillaan yli 300 km/h loppunopeuksia.
Super Pro Street Bike luokassa tilanne on seuraava:
1. Kai Selkämaa 4564
2. Sami Kallio 4559
3. Mikko Rajaniemi 4547
4. Juha Lehtomäki 4353
5. Juha Ollikainen 4251
6. Mika Saroma 4048

Kisaan ovat ilmoittautuneet: Kai Selkämaa Ylöjärvi, Jukka Räsänen Helsinki, Hannes Pesonen Tampere, Juha Lehtomäki Klaukkala, Juha Ollikainen Saarenkylä, Jere Laaksonen Billnäs, Mika Saroma Vantaa, Mikko Rajaniemi Ylivieska ja Sami Kallio Rovaniemi.

Junior Bike luokka ( ajavat 1/8 mailia)
1. Oskari Helle 4657
2. Waltteri Helle 4248
3. Kim Nieminen 4157
4. Roope Vihreäsaari 4059
5. Tuukka Ylitalo 4045
6. Janne Paavola 3434

Seuraavat ovat ilmoittautuneet kisaan: Niko Härkälä Tammela, Roope Vihreäsaari Tammela, Kim Nieminen Kustavi, Waltteri Helle Mynämäki, Oskari Helle Mynämäki, Janne Paavola Vantaa, Ville Lauhasmaa Lohja ja Tuukka Ylitalo Tammela.

Autojen ja dragstereiden kisa ja kisaan ilmoittautuneet

Competition–ryhmä on sekoitus pitkiä dragster autoja ja tuotantoauton näköisiä ajoneuvoja. Autojen virittäminen on vapaata ja erilaiset ahtimet ovat sallittuja. Jotta erilaiset autot voisivat kilpailla tasaväkisesti keskenään, käytetään ryhmässä niin sanottua handicap– eli aikatasoitusmenetelmää. Handicapin turvin heikompitehoiset ja painavammat autot saavat lähteä matkaan lähtöviivalta aiemmin kuin tehokkaammat ja kevyemmät autot. Ensimmäinen kilpailija maalissa on voittaja. Mäkihypystäkin tuttu Janne Ahonen on viime vuosien menestynein kilpailija juuri tässä ryhmässä.

Competition-ryhmään ovat ilmoittautuneet seuraavat: Petri Paukkuri Koria, Antti Pulkkinen Ohkola, Tommy Lindström Grundsjö, Timo Lahti Espoo, Mika Eloranta Nokia, Jani Lindvall Kannus, Juuso Pykälistö Rajamäki, Tero Tupala Köyliö ja Patrik Björkholm Pietarsaari.

Outlaw-ryhmän autot voidaan virittää suhteellisen vapaasti. Katsastusta katuliikenteeseen ei vaadita. Autot eivät kuitenkaan saa kulkea 1/4-mailin matkaa nopeammin kuin 7.50 sekuntia. Yli 1000- hevosvoimaiset monsterimoottorit eivät ole harvinaisia. Tasoituksia ei ole, "kumpi ensin maalissa on voittaja"- teemalla kisaillaan.

Outlaw-ryhmään ovat ilmoittautuneet seuraavat: Timo Orhanen Kurikka, Tommy Anttila Kuusamo, Kalle Mannerkoski Koisjärvi, Mikko Saarinen Mikkeli, Jani Sipola Liedakkala, Jukka Panu Vaasa ja Joakim Viklund Nykarleby.

Super Comp-ryhmässä ajavat myös niin dragster- kuin tuotantotyyppiset autot. Erona Competitioniin Super Comp -ryhmässä on voimassa ryhmäindeksi, jota kilpailijat eivät saa alittaa. Tämä indeksi on 8,90 sekuntia. Kilpailuparista voittajana selviää se, joka on maalissa ensimmäisenä alittamatta kuitenkaan ryhmäindeksiä. Tiukoissa kisoissa nähdään jopa 7-8 kilpuria, jotka ovat ajaneet aika- ajoissa peräti 1 sadasosan sisään toisistaan.

Super Comp-ryhmään ovat ilmoittautuneet: Kristiina Hägglund Vännäs Ruotsi, Pertti Soronen Jyväskylä, Ari Pietilä Lahti, Jussi Tukiainen Vantaa, Laura Sassi Lohja ja Timo Keinänen Lohja.

Super Gas-ryhmässä pätevät samat säännöt kuin Super Comp -ryhmässä, mutta Super Gas -ryhmässä ryhmäindeksi on 9.90 sekuntia. Kilpa- autot ovat tuotantomallin näköisiä, dragsterit ovat kiellettyjä. Tasaisimmissa kilpailuissa voi täsmälleen ihanneaikaan ajaa peräti 3 kilpailijaa, tuhannesosan tarkkuudella.

Super Gas-ryhmään ovat ilmoittautuneet: Harri Forsten Pori, Heikki Niemi Harjavalta, Vesa Kosonen Muurla, Lasse Niskavaara Jyväskylä ja Timo Riihelä Palokka.

Stock/Super Stock-ryhmässä on yhdistetty kaksi ryhmää, Stock- ja Super Stock- ryhmät. Jotta ne voivat erilaisine viritysasteineen kilpailla keskenään, myös tässä ryhmässä käytetään handicap- järjestelmää tasoittamaan kilpailua, kuten Competition- ryhmässä. Ryhmä on Pohjoismaissa varsin suosittu, tasaisia kisoja nähdään usein. Tasaisuudesta johtuen, reaktioajat ovat erityisen merkittävässä osassa, siksi myös kokemus on valttia. Stock- ja Super Stock- kilpurit muistuttavat yleensä hyvin paljon tuotantoautoja ja virittäminen on hyvin rajattua.

Stock/Super Stock-ryhmään ovat ilmoittautuneet: Yrjö Wallius Järvenpää, Miikka Pirinen Vantaa, Jarmo Markkanen Vantaa, Sami Toppari Koskenkorva, Annakaisa Manninen Tuusula, Timo Eronen Mäntsälä, Hannu Paalasmaa Tuusula ja Jukka Johansson Hamina.

Street-ryhmän

autojen tulee täyttää katuliikenteeseen vaadittavat tekniset asiat. Katsastusta katuliikenteeseen ei kuitenkaan vaadita. Autojen tulee olla yleiseen myyntiin tarkoitettuja ja tehdasvalmisteisia. Autot jaetaan luokkiin A, B, C ja D moottorin koon mukaan ja riippuen siitä onko autoissa ahdettu vai vapaasti hengittävä moottori.

Street D-ryhmään ovat ilmoittautuneet: Olli Rämä Espoo, Hannu Kalliomäki Hyllykallio, Tero Kirsilä Pietarsaari, Jarmo Nyberg Pietarsaari, Jarmo Vellamo Parainen, Jussi Lahti Espoo, Juha Tavi Urjala, Hannu Mylläri Petolahti, Mikko Siironen Rahja ja Sari Elimäki Helsinki.

Street C-ryhmään ovat ilmoittautuneet: Janne Söderqvist Pori ja Jouni Nokkala Humppila.

Street B-ryhmään ovat ilmoittautuneet: Vesa Pakarainen Määttälä, Juha Raitakari Uusikaupunki, Petri Kujala Elimäki, Osmo Isokungas Seinäjoki, Hilkka Kulmala Turku, Jyri Kangasvieri Pietarsaari ja Timo Viikki Kuusaa.

Sportsman ET, Pro ET ja Super Pro ET- ET-Racingissa keskitytään kahteen asiaan, turvavarusteisiin ja kaasun pohjaan painamiseen! Kilpa-autoksi käy mikä tahansa korimalli: doorslammer, altered, funny car tai dragster. Tekniikkana voi olla lähes mitä tahansa nelosturboista metanolikaseihin - kaikki käy. Lajitteluissa vedetään täysillä ja haetaan ennätyksiä sekä dial-in aikaa pudotuskisaa varten. Pudotuskisa ajetaan bracket racingina, jolloin hitaampi auto saa tasoitusta. Sportsman ja Pro ajetaan yhdistettynä aikaikkunalla 10 - 20 sekuntia. Super Prossa dial-in tulee olla väliltä 7.00 - 11.99. Säännöt mahdollistavat siis tasaisen kilvanajon erilaisella kalustolla ja aina täysillä!

Super Pro ET-ryhmään ovat ilmoittauneet: Juha Räikkönen Tuusula, Pertti Pitko Keminmaa, Tero Vainio Ylöjärvi, Teemu Pekka Latovainio, Timo Korpela Yläjärvi, Mika Kaipainen Mikkeli, Hannu Mattila Ikaalinen, Atte Nyberg Lievestuore, Tea Turpeinen Vilppula ja Mikko Niemi jyväskylä.

Junior Comp (JR/C), Junior Stock (JR/S) ja Junior Bike (JR/B) ryhmissä kilpailevat nuoret Drag Race -kuljettajat. Ajoneuvoissa käytetään Briggs & Strattonin kaksi- tai nelitahtisia moottoreita. Compissa kilpailijoiden ikä on 12–17 vuotta ja ryhmässä on käytössä ryhmäindeksijärjestelmä, joka on 8,50 sekuntia. Stockin kilpailijoiden ikä on 8–13 vuotta. Aika- ajojen paremmuus ratkaistaan reaktiokisassa, joka ratkaisee paremmuusjärjestyksen pudotusajokisaan, jossa puolestaan ajetaan itse laaditun indeksin turvin, kuten Street Bikessä. Junioriryhmien kilpailumatka on 1/8- maili, eli n. 200 metriä. Junior Bikessä kilpaillaan aidon kiihdytyspyörän näköisillä mopoilla, ja se on tuore ryhmä junnukisaajille, joka tekee hiljalleen tuloaan.

Junior Comp-ryhmään ovat ilmoittautuneet: Jesse Kaisla Vantaa, Joonas Pesonen Nokia, Mickie Giansanti Helsinki, Johanna Keinänen Lohja, Nico Dolk Helsinki ja Meri-Tuuli Sassi Lohja.

Junior Stock-ryhmään ovat ilmoittautuneet: Enni Wallius Järvenpää, Eetu Pussinen Monninkylä, Viivi Pesonen Nokia, Kaisa Valo Vantaa Fanni Tukiainen Vantaa, Vennu Tukiainen Vantaa, Joni Hansalahti Lohja, Cilla Koskinen Hartola, Nico Hansalahti Lohja ja Nella Raiski Lepsämä.


Kuvat
Aulis Hämeenkorpi Kalajoella 5.8.1995
Kiihdytyskilpailujen lähtöpaikka vuonna 2006palautteet


ei palautteita