Rattijuoppous on vakava asia

Erkki Aho   02 07 2007, 20:46

image

Lähes kahtasataa hurjastellut rattijuoppo törmäsi kruunupyyläiseen poliisiin Kajaanintien risteyksen kohdalla Kälviällä myöhään lauantai-iltana. Härmänseudulta kotoisin oleva bemariautoilija oli Kalajoella nähtävästi siksi, koska Kalajoella oli BMW-merkkisten autojen kokoontumisajo. Onnettomuutta edelsi hurja, noin viidenkymmenen kilometrin takaa-ajo Kalajoen Hiekkasärkkien luota kohti Kokkolaa. Bemariautoilija oli kaasutellut autollaan kolmen promillen humalassa ABC-aseman pihalla ja lähtenyt siitä poliisia pakoon kaksi kyytiläistä mukanaan. Kaksi poliisipartiota ajoi lähes koko matkan perässä, vaikka karkulainen ajoi noin 190 kilometrin nopeudella ja aiheutti lukuisia vaaratilanteita. Kälviällä neljä poliisia odotti kaaharikolmikkoa piikkimaton kanssa. Tällöin yksi poliiseista joutui yliajetuksi. Mieleen tulee kysymys: Olisiko onnettomuus voitu välttää?

Mielestäni yhteiskunnassamme suhtaudutaan rattijuoppouteen liian hyväksyvästi. Monissa rikostapauksissa rikoksentekoväline vaaditaan valtiolle. Mielestäni näin tulisi toimia myös rattijuoppojen suhteen, koska laki mahdollistaa tämän. Lakia tulisi kuitenkin tietyiltä osin selventää ja tarkentaa. Olen varma rattijuoppouden vähenemisestä, jos rattijuoppo menettäisi autonsa valtiolle. Valitettavasti yhteiskunnassamme rattijuoppouteen suhtaudutaan liian vapaamielisesti. Suomessa on valittu ja valitaan yhä edelleen rattijuoppoja jopa ministereiksi asti. Aikanaan MTK:n johtaja Heikki Haaviston jäi kiinni rattijuoppoudesta, mutta hänet valittiin vastoin lakia ulkoministeriksi, koska merkittävä osa maanviljelijöistä piti saada hänen avullaan EU-jäsenyyden kannattajiksi. Aikanaan missi nimeltään Tanja Karpela, nykyinen Saarela, jäi rattijuoppoudesta kiinni, mutta hänet valittiin kulttuuriministeriksi vastoin lakia. Laki edellyttää, että ministerin on oltava rehellinen ja taitava. Uutispäivädemari ilakoi Tanja Saarelan rattijuoppoudella, koska hänen miehensäkin oli jäänyt rattijuoppoudesta kiinni. Uutispäivädemarin pakinoitsija arveli, että Saareloiden perheessä on yhteinen harrastus. Nykyisessäkin hallituksessa on rattijuoppoudesta kiinni jäänyt ministeri nimeltään Jan Vapaavuori. Onko asenne rattijuoppoja kohtaan liian hyväksyvä?

Mikäli rattijuoppouteen yhteiskunnan toimesta otettaisiin tiukempi ote, niin rattijuoppojen määrä vähenisi. Tuskin Härmänseudulta kotoisin oleva autoilija olisi ajanut humalassa, jos yhteiskunnassa olisi ollut tiukempi asenne rattijuoppouteen. Ehkäpä silloin bemarikaveripiirikin olisi puuttunut asiaan jo aikaisemmassa vaiheessa.

BMW-kokoontumisajot ovat aiheuttaneet joka vuosi jotain tavanomaisesta poikkeavaa Kalajoella järjestettyjen kokoontumisajojen yhteydessä. Bemariautoilijat ovat muista poikkeava ryhmä. Niin kauan kun tästä harrastustoiminnasta ei ole haittaa eikä vaaraa sen enempää itselleen kuin muillekaan, niin toiminta on hyväksyttävää. Mielestäni bemariautoilijoiden on käytettävä järjestövoimaa hyväkseen parantaakseen mainettansa, mikä tämän alemmaksi ei voi mennä.

Toisaalta on myös tarkasteltava poliisin toimintatapoja. Olisiko tässä voinut toimia ennalta ehkäisevästi? Mielestäni järjetön takaa-ajo ei auta sen enempää karkulaista kuin takaa-ajajaakaan. Tulokset ovat nähtävissä Kälviällä Kajaanintien risteyksessä. Poliisi kuoli virantoimituksessa. Asia sai ansaittua ja oikeutettua huomiota osakseen. Kaahari olisi löydetty varmasti myös vähää myöhemmin ja voitu rangaista asianmukaisesti. Rangaistuksi tuli nyt yhteiskunta, jolle aiheutuu jokaisesta onnettomuudesta enemmän menetystä kansantaloudellisesti ajatellen mitä yleensä tiedetään. Kuin myös syyttömät omaiset inhimillisen tuskan myötä.

Mielestäni poliisin on tarkistettava toimintatapojaan. Otan esille aikaisemmin tapahtuneen esimerkin Kalajoelta. Poliisi tiesi, että ravintola Kultakalassa oli henkilö, jota oli syytä epäillä rattijuopoksi. Poliisi tiesi tämän henkilön asuvan Mehtäkylässä. Poliisi ei kuitenkaan mennyt Kultakalan luo tarkistamaan, aikooko henkilö lähteä humalassa ajamaan autolla. Poliisi sen sijaan meni Mehtäkylän tienvarteen odottamaan tätä ohiajavaa henkilöä. Henkilö tulikin humalassa ajaen liukkaalla kelillä. Poliisi lähti ajamaan takaa henkilön kuljettamaa autoa. Henkilö ajoi paetessaan puuhun ja kuoli. Poliisia ei syytetty mistään. Poliisia olisi mielestäni pitänyt syyttää virkavirheestä ja kuolemantuottamuksesta. Asiasta on vaiettu tyystin. Mediakohua ei syntynyt. Poliisi saa tappaa ihmisiä, mutta poliisia ei saa tappaa. Asiaa ei tutkittu, vaikka asiasta tehtiin tutkintapyyntö.

Otan toisen esimerkin. Poliisi ajoi talvikelillä Rautiossa lautamiehen vaimon päälle ja jätti tämän heitteille. Nimismies kysyi poliisilta, että näkikö kukaan. Poliisi sanoi, ettei kukaan nähnyt. Asia jätettiin sillensä. Tapahtuneen kuitenkin näki valtuutettu Alpo Murtoniemi. Asiasta tehtiin kuulustelupöytäkirjat, mutta syytteet jätettiin nostamatta, koska heitteille jättäjä oli poliisi.

On sanottava kuitenkin, että kaikki bemariajajat ja kaikki poliisit eivät ole vain huonoja tai hyviä, vaikka kansan suu ja meediat mielellään nostavat nimikkeitä jonkun ominaisuuden tunnusmerkiksi. Rattijuopotkin ovat ihmisiä, sama minkä merkkisellä autolla ajavat. Rattijuoppouteen on pikimiten etsittävä asennemuutosta. Raittiina ratissa pitäisi olla jokaiselle itsestään selvyys.

Kuva: Reporter of Kalajoki
Tyhmyyksien kohtauspaikalla, katse maahan ja taivaaseen .....

palautteet


Olen tehnyt tässä jutussa valitettavan asiavirheen. Heikki Haavisto oli ulkoministeri, eikä maatalousministeri. Muistin, että Paavo Väyrysen lähdettyä hallituksesta Esko Ahon yllätyskortti oli Heikki Haavisto ulkoministeriksi. Vastaava kohta on muutettu ylläolevaan kirjoitukseeni jälkikäteen. Erkki Aho

Miksei juhannusjuhulista anneta nekatiivisia palautteita? Kun sielläkin oli humalassa ajaneita, pitääkö aina tappaa joku? Eikö ennalta ehkäsy olisi parempi?