Super-Eki Kalajoella Hentusen tapaan

Erkki Aho   06 04 2009, 21:39

image

Super-Eki ja Kalajoki kabaree

Kabaree on viihteen muoto, mikä yhdistää laulua, tanssia ja komediaa. Kalajoella Särkkäin Näyttämö on esittänyt Raimo Hentusen käsikirjoittamaa ja ohjaamaa kabareeta, jossa pääroolissa on Super-Eki eli Erkki Aho. Näyttämöllä Super-Ekiä esittää Vesa Pietikäinen. 

Luonnollisesti on hienoa ja imartelevaa, että toimintani on ylittänyt teatterin tekemisen kynnyksen. Kabareen nimi on Jussi Kurikkalan varjo.

Hugo Valpas kirjoitti Jussi Kurikkalan Ounasvaaran voitosta aikanaan Suomen Urheilulehdessä näin: "Jussi Kurikkala oli päivän suuri nimi. Kalajoen poika oli voiton saatuaan iloinen kuin kolmen markan hevonen. Hän suorastaan säihkyi iloa pomppiessaan maalipaikalta pukeutumissuojaa kohti. Tuo sitkeä, suonikas ja vallan hulluuteen saakka sisukas keskipohjalainen, joka aina imee itsestään kilpailuissa viimeisenkin voimapisaran. Ja inttää ja väittää sitten väkivängälläkin, ettei hän ole "poikki". Se kai on sitä omalaatuista ja peräänantamatonta suomalaista itsepäisyyttä." 

Kurikkalan varjona Super-Eki on saanut teräsmiehen supersankarin hahmon. Supersankarilla on yli-inhimillisiä jopa yliluonnollisia kykyjä. Super-Eki ratkoo vaikeita asioita ja selättää ylivoimaisia vaikeuksia. Super-Eki on supersankari Kalajoella. Lamankin hän selättää. Raimo Hentunen on onnistunut nitomaan tämän supersankarin toiminnan ympärille Kalajoen ajankohtaisia asioita ja Kalajoen aktiivisempien kylien, Raution ja Plassin sekä Hiekkasärkkien, toimintaa. 

Raimo Hentunen on osannut erinomaisella tavalla teatterin keinoin ilmentää Kalajoellakin tapahtuvaa palvelujen karsintaa. Se tuodaan esille Pahis-projektina eli palvelut historiaan projektina, mikä esitellään myös Kalajoella vierailevalle ministerille. Projektin tuloksena on tuotettu peltipalvelija. Peltipalvelija-hahmon takaa löytyy tuo 8-tien Junnikkalan risteyksen maankuuluu peltipoliisi, mikä on yksi maamme tuottoisimpia. Peltipalvelija on Pahis-hankkeen eli Palvelut historiaan -projektin toimija. Kalajokiset voivat siis näppäillä peltipalvelijaa ja huomata, että asiat jäävät hoitumatta. Tämä tilannehan on Kalajoella ajankohtainen esim. poliisipalvelujen osalla, vaikka sitä ei kabareessa erikseen esilletuoda. Kalajoella tietyt poliisipalvelut hoidetaan jo nyt Pahis-peltipalvelijan toimintaperiaatteen mukaan. 

Kabareessa osansa saavat Kalajoen vanhat rakennukset uudesta näkökulmasta, niiden asukkaiden sairaalabakteerin, homeen, pölypunkin, asbestin sekä lahon kautta. Tässä on teatterin keinoin onnistuttu erinomaisella tavalla. Kalajoellahan suojelluista rakennusta on kiistelty vuosikymmenien ajan. Uusimpana asiana Kalajoella on tietenkin ollut sairaalabakteeri, jota kabareessa esittää Saara Kauppinen. Sairaalabakteeria ei todellisuudessa Kalajoella ole terveyskeskuksessa, mutta se on eristetty eri kohteeseen. Tästä kokonaisuudesta Raimo Hentunen on onnistunut saamaan hienon osan kabareeta. 

Rautio on kabareen mukaan Suomen ranskalaisin kylä. Tämä kabareen osa on yksi herkullisimmista kohtauksista. Varsinkin näyttelijäsuorituksena Pirkko Konun esitys Rautiosta kotoisin olevan Pariisin kirjeenvaihtajan Helena Petäistön tulkitsijana on vertaansa vailla. Rautiossahan on oma Eihvel-torni. Raution ranskalaisuus on komedian keinoin saatu todella humoristiseen valoon. Rautio ranskalaistuu kabareessa niin miesten kuin naisten pukeutumista ja uusia paikannimiä myöten. 

Plassin osalta tuodaan esille alueen työläistausta ja ristiriita suunnitellun luxusasuntoalueen kanssa. Siinä on plassilaisilla erinomainen syy lähteä vastustamaan hanketta eli tonttien myyntiä rikkaille. Plassin kylätoimikunnan kodinturvajoukot estävät Santaholman luksustonttien myynnin porkkanoita syövällä jättijäniksellä.

Särkkien osalta alueen järkyttävät liikennejärjestelyt tuodaan erinomaisesti esille teatterin keinoin. Hyvin tuodaan myös teatterin keinoin esille nuorisotaloasia ja harrastajaryhmien toimitilojen puute. Nuorisotaloa Kalajoelle on puuhattu jo yli neljäkymmentä vuotta.

Kabareen lavastus ja näyttelijöiden puvustus on onnistunut. Kabareessa esiintyvät seuraavat näyttelijät: Liisa Ekonkari, Berit Hallikas, Heikki Joensuu, Arja Karjalainen, Saara Kauppinen, Pirkko Konu, Vesa Pietikäinen, Mirja Taari, Arto Tokola ja Rauno Virtanen.

Hienoa ja kiitos!

palautteet


ei palautteita