Tapiolandin vesipuisto on erinomainen uintipaikka

Erkki Aho   15 07 2007, 13:04

image

image

Kalajoen Hiekkasärkillä Tapion Tuvan yhteydessä, matkailutien toisella puolella, sijaitsee Tapioland-vesipuisto. Siellä on 25 metrin uima-allas, lasten allas ja liukumäet sekä saunat miehille ja naisille ja tilaussauna. Uintilipun hinta on 5 euroa. Oman tilaussaunan saa käyttöönsä kymmenellä eurolla tunti + uintiliput. Uintilippu on koko päivän voimassa.

Minulla on tapana käydä usein uimassa Tapiolandin maauimalassa. Eilenkin uin noin kilometrin ja kävin siistin saunan löylyissä pari kertaa. Saunat ja pukeutumistilat on uusittu kevään aikana täydellisesti. Ne ovat nyt todella hienot. Rakennuksen terassilla voi nautiskella Tapiolandin vastaanottokioskista ostettuja tuotteitta. Samalla näkee ihmisten ilonpitoa ja lomanviettoa alueella.


Olen ollut maauimalassa myös lastenlasteni kanssa. Heitä on vaikea saada pois altailta, sillä veden lämpötila on 24 astetta ja vesiliukumäki kiehtoo lapsia. Jos lasten kanssa tulee Tapiolandin vesipuistoon, niin silloin kannattaa varata aikaa reilummin. Tapiolandin alue on myös erinomainen paikka ottaa aurinkoa, koska siellä on suojaista, saunat sekä uima-altaat ovat välittömässä läheisyydessä. Se on mielestäni parempi paikka auringonottoon ja uimiseen kuin merenranta.

Maauimalan historiasta

Maauimala on rakennettu vuonna 1986. Vesiliukumäki on tehty myöhemmin, se oli aiemmin Hiekkasärkkien tuulisimmalla paikalla eli Merisärkän luona hiekkapakkain päällä. Tapiolandissa tuulesta ei ole haittaa, sillä puusto ja rakennukset suojaavat aluetta hyvin.

Tapiolandia-projekti suunniteltiin jo 1980-luvulla niin, että maauimala katetaan ja siitä tehdään ympärivuotinen uintipaikka. Tapion Tuvan isäntä Allan Seikkula kävi tutustumassa Keski-Euroopassa vastaaviin kohteisiin ja tanskalainen arkkitehti laati piirustukset, joiden mukaan hanketta lähdettiin viemään eteenpäin. Asian käsittely Kalajoen kunnassa kesti kuitenkin kohtuuttoman kauan.

Kalajoen kunnanhallitus käsitteli asiaa 21.11.1988 § 530. Tapioland Oy/Allan Seikkula oli pyytänyt ensinnäkin kuntaa osakkaaksi Tapioland Oy:öön, toiseksi kunnan takauksia Tapionkeitaan rakentamislainoille ja kolmanneksi kunnan tukea vesiparatiisi-uimahallille matkailukauden ulkopuolella. Kunnanhallitus päätti siirtää asian käsittelyn.

Kunnanhallitus käsitteli asiaa uudelleen 9.1.1989 jolloin kuvioihin mukaan oli tullut myös Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n trooppisen keitaan suunnitelmat. Trooppisen keitaan hahmotelmapiirustukset olivat erittäin puutteelliset ja huonosti tehdyt. Muun muassa vessasta puuttui ovi ja sellaista pientä. Kaikesta huomasi, että suunnitelmat oli tehty suurella kiireellä eliminoimaan Tapionkeitaan hankkeen eteneminen. Tuolloin Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n hallituksen puheenjohtajana toimi kunnanjohtaja Torsti Kalliokoski ja yhtiön toimitusjohtajana Seppo Mäki-Ullakko.

Asian esitteli kunnanhallitukselle kunnansihteeri, joka totesi silloin esityksessään, että Tapiolandian ja Hiekkasärkät Oy:n suunnitelmat ovat ensinnäkin päällekkäiset ja että Kalajoen kaupunginhallitus on tehnyt 16.9.1988 päätöksen osakepääoman merkinnästä Kalajoen Hiekkasärkät Oy:öön. Kalajoen kunnalla ei ole myöskään mahdollisuutta rahoittaa kahta keskenään kilpailevaa hanketta eli kunnanhallitus ilmoitti, että osakkuus ja takaus Tapiolandiassa ei tule kysymykseen. Tarkkaavainen lukija huomaa tietenkin tässä, että rahoituksen estävä syy ja kilpaileva yritys syntyi vasta Seikkulan esityksen jälkeen. Mitään vastaavaa ei ollut edes suunnitteilla tuolloin.

Kunnanhallitus hyväksyi esityksen, siis jätti yrityksen vaille kunnan tukea. Myöhemmin kunnanhallituksen jäsen Eero Nevalainen oli sanonut Allan Seikkulalle, ettei kunta voinut antaa näin mahtavan idean toteuttamista yksityiselle. Kuntaenemmistöinen Kalajoen Hiekkasärkät Oy perusti tytäryhtiön Kalajoen Paratiisikylpylä Oy:n ja rakensi Sanifani-kylpylän tunnetuin seurauksin. Seikkulan esittämä suunnitelma ja idea käytännöllisesti katsoen ”varastettiin”. Kunta sijoitti omaan projektiinsa sitten veronmaksajien rahoja miljoonamäärin. Kunnallisen uimalan sijoituspaikasta käytiin kauan polemiikkia yleisön osastoilla. Katso myös päiväkirjan kohtaa: ”Hotelli Sani ja meriluontokeskus avattu” (16.6.2007).

Elämme nyt vuotta 2007 ja Tapiolandin toiminnan kehittäminen jatkuu. Karavaanialue maauimalan vieressä kasvaa koko ajan ja välittömään läheisyyteen nousee lähitulevaisuudessa uusia komeita loma-asuntoja. Tapioland on erinomainen ja viihtyisä keidas Kalajoen Hiekkasärkillä.

palautteet


millon tämä paikka aukeaa olemme käynee kalajoen maauimalassa ainakin 99kertaa ja menemme myös tänä kesänä. ps: maauimala on paras paikka minne voisi mennä kalajoella.:)

Meidän mielestä vesi oli likaista. Iho alkoi haisemaan vaikka kävimme suihkussa. Pesutilat ja saunat haisivat tunkkaisilta. Ja vessa oli myös likainen. Veden voisi myös lämmittää. Paikka olisi aivan mukava, jos olisi siistiä.