Mikä on alueemme lentopalloilun tulevaisuus? (4.3.2008)

Erkki Aho   15 09 2006, 10:08

Kirjoitettu 4.3.2008

Lentopalloilun sarjakausi 2007-2008 on päättymässä. Ykkössarjassa Himangan Urheilijat sijoittui ykköslohkossa kakkoseksi ja Ylivieskan Kuula jää lohkonsa toiseksi viimeiseksi. Himankalaiset selvisivät ristikkäiskarsintaotteluihin liigakarsintaan pääsystä. Ylivieskalaiset puolestaan karsivat putoamisesta kakkossarjaan.

Muukalaislegioona Himangan Urheilijoiden vastustajana

Ristikkäiskarsinnassa ykköslohkon kakkonen sai vastaansa kakkoslohkon voittajan Keski-Savon Paterin, jossa pelaa peräti seitsemän ulkomaalaista pelaajaa. Sunnuntaina 2.3.2008 himankalaiset saivat kaarihalliinsa vieraaksi savolaisen muukalaislegioonan. Paikalle katsojia oli saapunut useita satoja. Parkkialueelta oli vaikea löytää autolle pysäköintipaikkaa. En muista nähneeni tällaista yleisömäärää Himangalla lentopallo-ottelussa aikaisemmin.

Keski-Savon Pateri oli saanut melkoisen lahjoituksen joltakin lentopallonystävältä ja tällä rahalla perustettiin valmentaja Henrik Kososen toimesta lentopallojoukkue ulkomaalaisista pelaajista, koska kotimaasta ei ollut enää riittävän tasokkaita pelaajia saatavilla. SM-liigassa on herrasmiessopimus siitä, että sarjassa käytetään vain kahta ulkomaalaista pelaajaa. Ykkössarjan osalta tällaista sopimusta ei ole olemassa. Niinpä Keski-Savon Paterin joukkueessa pelasi nyt neljä argentiinalaista, yksi norjalainen, yksi unkarilainen ja yksi libanonilainen pelaaja.

Himangalla ottelu päätyi muukalaislegioonan voittoon numeroin 0-3 (21-25, 17-25, 20-25). Himangan Urheilijat innostuivat kotiyleisön voimakkaan kannustuksen johdosta kauden parhaimpaan suoritukseensa. HU:n joukkueesta parhaiten onnistuivat keskitorjuja Pekka Hänninen sekä passari Marcos Cavallari. HU:n vastaanotto toimi kiitettävästi. Varsinkin libero Teemu Isotalus, yleispelaaja Mikko Keskisipilä ja Janne Heikkilä nostivat erinomaisesti palloja brassipassari Marcos Cavallarille.

Vieraista parhaiten onnistui argentiinalainen Juan Pablo Hatrik varsinkin kiilahyökkäyksissä ja junttaiskuissaan. Myös Libanonin 26-vuotias ja 196 cm pitkä John Abi Chedid oli keskeltä todella vaikea pideltävä. Norjalainen Nils Edvin Numme väläytteli ajoittain hyviä iskulyöntejään, mutta virheitä tuli huomattavasti enemmän kuin onnistumisia. Varsinkin aloitussyötöissä muukalaislegionalaiset tekivät järkyttävän paljon virheitä.

Toinen osa-ottelu pelataan ensi viikonloppuna Keski-Savon Paterin kotikentällä ja on enemmän kuin todennäköistä, että HU on ylivoimaisen tehtävän edessä. Keski-Savon Pateri jatkaa liigakarsintaan ja HU siirtyy laulukuoroon.

Tippuuko Ylivieskan Kuula?

Ylivieskan Kuula karsii putoamisesta Lahden Kimmo-Volleytä vastaan Lahdessa. Toinen peli pelataan Ylivieskassa. Mikäli voitot on Ylivieskassa tasan 1-1 niin sitten pelataan jatkoerä voitosta. Voittaja säilyy sarjassa, muttä häviäjä jatkaa pelejä kakkossarjan kärkijoukkueiden kanssa karsintasarjassa.

Ylivieskan Kuulan kausi on mennyt todella heikosti. Joukkueella on ollut monenlaisia ongelmia, joita en ryhdy tässä analysoimaan. Mikäli YK säilyy sarjassa, niin ensi kaudeksi sillä on vaikea saada joukkuetta kokoon. Minulla on sellainen kuva, ettei YK ole jatkossa vetovoimainen joukkue.

Miten käy Himangan Urheilijoiden sarjapaikan?

Himangan Urheilijoiden piirissä on ollut riittävästi vaikeuksia. On todennäköistä, että joukkue hajoaa. HU:n kokkolalaiset pelaajat Janne Heikkilän johdolla ovat siirtymässä Kokkolan Tiikereihin. On todennäköistä, että Suomen Lentopalloliitto on luvannut Kokkolan Tiikereille ykkössarjapaikan, jos Kokkolaan saadaan enemmistö HU:n pelaajista tai muuten iskukykyinen joukkue. Kokkolan Tiikereiden puheejohtajaksi valittiin vuoden alusta KPV:n puheenjohtajuudesta luopunut Jorma Nikkanen. Hänen johdollaan pyritään Tiikeireihin saamaan HU:sta ainakin Janne Heikkilä, Mikko Keskisipilä ja Marko Hiitola. HU:n toinen passari Tomi Niemi siirtynee Kyyjärven Kykyyn. HU:n on erittäin vaikea saada iskukykyistä joukkuetta kasaan ensi kaudeksi.

Yhteistyöstä löytyy ratkaisu

Minun mielestäni Himangan Urheilijoiden, Himangan Roiman ja Kalajoen Lentopallon kannattaa yhdistää voimansa ja jatkaa toimintaa kahdella joukkueella. Toinen joukkue pelaa ykkössarjaa ja toinen kakkossarjaa. Yhteistyötä voitaisiin tehdä myös niin, että puolet kotiotteluista pelataan kummankin joukkueen osalta Himangalla ja puolet Kalajoella.

Ykkösjoukkueesta on mahdollisuus tehdä yksi ykkössarjan parhaimmista, sillä joukkueeseen olisi tarjolla riittävästi pelaajia. Valmennuksen osaltakin asia olisi kunnossa. Passari vaihtoehtoja olisi useita. Arto Rautio siirtynee Kyyjärven Kyvystä takaisin kotikonnulleen. Myös Brasialiasta on tarjolla todella kovia passareita mm. 195 cm pitkä liigatason passari. Keskitorjujien osalta Jari Tuura pelannee yhdistetyssä joukkueessa jos sellainen perustetaan. Muita keskitorjujavaihtoehtoja ovat Pekka Hänninen, Mika Suihkonen, Antti Kaattari ja Ilia Dimitrov. Joukkueen liberona voisi pelata Teemu Isotalus, laitahyökkääjänä Jussi Kaattari ja yleispelaajina Teemu Salmela ja Dragan Stankov. Missä pelaa nuori lupaus Ville Sorvoja ensi kaudella? Missä pelaa alavieskalaissyntyinen Ettan hakkuri Harri Hietala seuraavalla kaudella? Hakkureita on joukkueeseen tarjolla useita eri vaihtoehtoja. Kakkosjoukkue toimisi ykkösjoukkueen farmijoukkueena. Ykkösjoukkueen tavoitteeksi voitaisiin asettaa SM-liigaan nousu ja kakkosjoukkueelle nousu ykkössarjaan. Kuntaliitosneuvotteluista toivotaan apua rahoitukselliseen puoleen. Lentopallo on himankalaisille tärkeä asia.

Mielestäni HU:n, Roiman ja KaLePan yhteistyö on käynnistettävä mahdollisimman nopeasti. Tavoitteena on myös tulevaisuuden turvaaminen käynnistämällä Kalajoen lukiossa lentopallolinja samalla tavalla kuin nyt on toiminut jääkiekko-, hiihto- ja yleisurheilulinja. Lentopalloilun turvaamiseksi alueella on kaikki voimat yhdistettävä. Yhteistyö koituisi kaikkien seurojen eduksi.

palautteet


ei palautteita