Lentopalloilun ykkössarja joulutauolle

Erkki Aho   17 12 2007, 10:48

Lentopalloilun ykkössarjaa pelataan miesten osalta kahdessa lohkossa. Sarjatauolle lähdetään Oulun Ettan johtaessa ykköslohkoa ja Keski-Savon Paterin johtaessa kakkoslohkoa. Molempien lohkojen kaksi parasta joukkuetta pelaavat ristiinkarsinnan pääsystä liigakarsintaan. Liigakarsinnassa ne kohtaavat kaksi SM-liigan heikointa joukkuetta. Ykköslohkon kakkosena on Himangan Urheilijat ja kakkoslohkon kakkosena East Volley Savonlinnasta.

On erittäin suuri todennäköisyys, että ristikkäiskarsinnassa Himangan Urheilijat saa vastaansa kohujoukkue Keski-Savon Paterin, jossa pelaa peräti kuusi ulkomaalaista pelaajaa.

Suomen Lentopalloliitto teki erikoisen päätöksen, kun se otti ulkomaalaisrajoitukset pois liigakarsinnassa. Päätös on aika käsittämätön. SM-liigassa on kahden ulkomaalaisen rajoitus. Kansainvälisen Liiton päätös on kolme ulkomaalaista pelaajaa, joista kaksi voi olla yhtä aikaa kentällä. Nyt Keski-Savon Pateri voi käyttää liigakarsinnassa kaikkia kuutta ulkomaalaista pelaajaansa. He ovat norjalainen yleispelaaja Nils Edvin Numme, argentiinalainen hakkuri Matias Hess, argentiinalainen passari Juan Cruz Aramburu, argentiinalainen Juan Pablo Hatrick ja unkarilainen yleispelaaja Robert Papi sekä libanonilainen libero John Abi Shedid.

Keski-Savon Pateri on voittanut sarjassa kaikki 10 pelaamansa ottelua ja hävinnyt vain neljä erää. Nyt on jo selvää, että Keski-Savon Pateri on liigakarsinnassa mukana ja Himangan Urheilijat tai jokin muu kakkosena oleva ykköslohkon joukkue on ylivoimaisen tehtävän edessä Pateria kohdatessaan.

Oulun Etta saa vastaansa Vodek Sadalskin luotsaaman joukkueen Savonlinnasta. East Volley on hävinnyt vain Keski-Savon Paterille numeroin 3-0, mutta on voittanut kaikki muut joukkueet samoin numeroin. On todennäköistä, että Oulun Etta häviää Savonlinnan East Volleylle ristikkäiskarsinnassa. Näin ollen liigakarsintaan selviää ykkössarjasta kakkoslohkon kaksi parasta joukkuetta. SM-liigassa perää pitää Loimaan Hurrikaani ja on todennäköisesti toinen karsijajoukkue on Muuramen Lentopallo tai Vaasan Kiisto. Keski-Savon Paterille on varmistettu liigapaikka Suomen Lentopalloliiton toimesta poikkeuksellisella tavalla. Toisesta liigapaikasta tullaan käymään kovempi taistelu.

Etta ykköslohkon kärjessä

Oulun Etta johtaa ykköslohkoa puhtaalla pelillä voitettuaan kaikki 12 ottelua. Eräsuhde on 36-5. Ettan voimahahmo on alavieskalaissyntyinen 26-vuotias 197 cm pitkä hakkuri Harri Hietala. Pudasjärveläistaustaisella 25-vuotiaalla 185 cm pitkällä passarilla Juha Keihäskoskella on SM-liigakokemusta. Ettan joukkueen muita tukipilareita ovat 23-vuotias 195 cm pitkä yleispelaaja Juha Mäkihannu ja 26-vuotias 193 cm pitkä keskitorjuja Juha Aho.

Lohkon kakkosena on tällä hetkellä Himangan Urheilijat. Joukkue säilyttäneen kakkospaikkansa sarjan loppuun saakka. Pahimmat uhkaajat ovat Laihian Luja ja Nurmon Jymy. Himangan Urheilijoiden paras pelaaja on 18-vuotias 196 cm pitkä vasenkätinen laituri Jussi Kaattari. Himangan Urheilijoiden 26-vuotias 191 cm pitkä yleispelaaja Mikko Keskisipilä on joukkueen tukipilareita. Mikko asuu Kokkolassa. Mikon vanhemmat ovat kotoisin Kalajoen Rautiosta. Liberona pelaa alavieskalaissyntyinen 179 cm pitkä Teemu Isotalus ja kakkospassarina reisjärvinen 19-vuotias 188 cm pitkä Tomi Niemi. Keskitorjuja Pekkä Hänninen asuu Raahessa ja toinen keskitorjuja Jari Tuura Kalajoella. Marko Hiitola ja Janne Heikkilä asuvat Kokkolassa ja passari Marcos Cavallari on Brasiliasta saakka. Tosin hän asuu Himangalla. Etäisyydet ja työesteet ovat tehokkaan harjoittelun este. Mikä mahtaa olla Himangan Urheilijoiden tulevaisuus lentopalloilun ykkössarjassa?

Nurmon Jymyn keskitorjujana pelaa 207 pitkä Juha Järvenpää. Myös Keijo Lamminen ja Timo Piirto ovat Jymyn tukipilareita. Jymy on kehittynyt joukkueena kauden aikana merkittävästi ja saattaa hyvin kilvoitella Himangan Urheilijoiden kanssa lohkon kakkospaikasta. Valmentaja Pasi-Pekka Huhtanen on onnistunut tehtäväsään erinomaisesti.

Laihian Lujassa pelaa useita entisiä Vaasan Kiiston pelaajia. Joukkueen passari Juha-Pekka Taittonen on yksi lohkon parhaimpia. Viime kauden SM-liigapelaaja keskitorjuja konstaapeli Tuomas Väyrynen on 28 vuotta ja 199 cm pitkä, mutta ehkä työ haittaa harrastuksia. Laihian Lujan pelaajamateriaali on hyvä, mutta miksi joukkue on vasta neljäntenä?

Keskikastin joukkueet

Napapiirin Palloketut on viidentenä ja tuskin parempaan pystyykään. Saloisten Salama on kuudentena. Joukkue on tasainen ja parempi kuin edellisenä vuonna. Joukkue säilyttänee paikkansa keskikastissa. Joukkue mahdollisesti välttää tällä kaudella putoamiskarsinnan.

Kiuruveden Luomu-Volleyllä on hyvä venetzuelalainen 190 cm pitkä passari Pablo Jose Lobez Andrade, mutta jostain syystä joukkuepeli ontuu pahasti. Pelaajien keski-ikä on varsin korkea ja ehkä riittävän motivaation löytäminen on vaikeaa.

Kuortaneen Urheiluopiston joukkue on kehittynyt kauden aikana huimin askelin. Tästä kuuluu kunnia joukkueen valmentajalle Pertti Honkaselle.

Mikä joukkue on toinen karsija putoamistaistelussa?

Pielaveden Sammon 2-joukkue on sarjassa viimeisenä. Kyyjärven Kyky ja Ylivieskan Kuula ovat tällä hetkellä kilvoittelemassa toisesta karsijan paikasta. Ylivieskan Kuula sai riveihinsä vahvistukseksi Himangan Urheilijoista Antti Kaattarin ja se saattaa merkitä sitä, että Kuula voi nousta sarjassa loppukaudesta ylemmäksi. Joukkueen tähtipelaajia ovat 36-vuotias keskipelaaja Mika Suihkonen ja 17-vuotias Ville Sorvoja. Ville siirtyy Kuortaneelle keväällä ja on todennäköistä, että Ville varmistaa paikkansa Suomen nuorten maajoukkueeseen. Kuulan heikkoutena on passipeli. Hyväkään hyökkääjä ei onnistu huonoista passeista. Tommi Sorvojalla passipelin onnistumiset ovat liian harvassa. Tomi Riutta on passarina ykkössarjan keskitasoa, mutta mies on torjunnassa liian lyhyt. Kuulan pitäisi voittaa loppiaisena SalSa kotonaan samoin kuin 12.1.2008 Kyky kotonaan. Nämä pelit ovat tärkeitä Kuulan sarjasijoituksen kannalta.

Kyyjärven Kyvyllä ulkomaalaishankinnat ovat olleet yllättävän vaisuja. Brassipelaaja Pedro Madruga pakkasi jo matkalaukkunsa, mutta Valko-Venäjän mies Aliaksei Yeutukhovich jatkaa Betsetin tehtaalla ja Kyvyn joukkueessa samoin kuin liettualainen Darius Abromavicius. Ehkä Kyyjärven Kyky voi varmistaa sarjapaikkansa ilman karsintoja käyttämällä parissa pelissä virolaisia beachvolleypelaajia Kristian Kaisia ja Rivo Vesikiä vahvistuksena. Valmentaja Hannu Kalliojärvi on todellinen taktikko. Ykköslohkon ainoa jännityksen kohde on se, mikä joukkue on toinen putoamiskarsintaan joutuva joukkue Pielaveden Sammon kaveriksi.

Todennäköistä on, ettei yksikään joukkue putoa ykkössarjasta kakkossarjaan.

Minua harmittaa

Kalajoelle olimme saamassa todella hyvän ja kehityskykyisen ykkössarjajoukkueen kaudelle 2007-2008. Passareina olisivat olleet 19-vuotias Tomi Niemi ja Arto Rautio. Nyt Tomi Niemi pelaa Himangan Urheilijoissa ja Arto Rautio Kyyjärven Kyvyssä. Nuori 17-vuotias lahjakkuus Ville Sorvoja olisi jatkanut Kalajoella. Himangan Urheilijoista tavoitteena oli saada Kaattarin veljekset 18-vuotias Jussi Kaattari ja 20-vuotias Antti Kaattari. Molemmat bulgaarit Dragan Stankov ja Ilia Dimitrov olisivat olleet halukkaita jatkamaan Kalajoella. Tarjolla oli myös kolmas bulgaari hakkuri Stanislav Stratev. Omista pelaajista olisivat jatkaneet yleispelaaja Teemu Salmela ja libero Teemu Isotalus. Myös keskipelaaja Mika Suihkosen kanssa olisimme varmasti päässeet sopimukseen. Tällä joukkueella olisi noustu liigaan. Valitettavasti poliittiset intohimot estivät kalajokisen lentopalloilun etenemisen. Katso päiväkirjani kohtia:

  Urheilupyykin pesua - miksi KaLePa luopui ykkössarjapaikasta? (Erkki Aho 9.9.2007)
http://www.erkkiaho.com/blogarchive/453.htm
  KaLePa kolmessa vuodessa SM-liigaan (Erkki Aho 11.12.2006)
http://www.erkkiaho.com/blogarchive/52.htm
  Lentopalloa, jääkiekkoa vai akankantoa (Erkki Aho 21.4.2007)
http://www.erkkiaho.com/blogarchive/240.htm
  Pallo on pyöreä ja hellehiekka pehmeää (Erkki Aho 5.6.2007)
http://www.erkkiaho.com/blogarchive/324.htm
Viime kaudella yritin saada kokoon myös alueellista A-poikien joukkuetta, mutta se kariutui ennakkoasenteisiin. Siinä joukkueessa olisivat pelanneet Jussi Kaattari, Ville Sorvoja, Juha Järvenpää, Topi Malinen ja muita lahjakkaita nuoria.


palautteet


Löysin sivusi yllättäen, mutta sivut piristivät päivääni todella positiivisesti. Olen aktiivinen lentopallon seuraaja, ja pelaaja. Seuraan Lentopallon 1-sarjassa Nurmon Jymyn otteita tarkasti asumalla Seinäjoella, ja käymällä paljon otteluissa. Juttusi 1-sarjasta, ja sen asioista olivat tosi hyviä. Toivotan sinulle hyvää jatkoa, ja pysymistä hyvän lajin parissa! :)

kyllä sivut ovat olleet mielenkiintoiset..