Urheilupyykin pesua - miksi KaLePa luopui ykkössarjapaikasta?

Erkki Aho   09 09 2007, 9:09

image

Olin mukana käynnistämässä projektia Kalajoen Lentopallo (KaLePa) kolmessa vuodessa SM-liigaan.

Ykkössarjakausi 2006-2007 oli KaLePalle taloudellisesti raskas. Siksi päätettiin tehdä lehti, palveluhakemisto ja järjestää arpajaiset sekä hyödyntää Beach Volleyn SM-osakilpailua mahdollisimman tehokkaasti varojen hankkimiseksi seuraavaa kautta varten. Urheilu on rahasta riippuvaista, innostus ja hyvä tahto riittävät vain osaksi. Pakollisia kuluja syntyy säästäväiseenkin perheeseen.

KaLePalla oli farmisopimus Muuramen Lentopallon kanssa. Farmisopimus ei toiminut kuitenkaan toivotulla tavalla. Etäisyydet olivat liian pitkät. Farmisopimuksesta hyötyi enemmän Muuramen Lentopallo, joka saattoi ilmoittaa KaLePan pelaajia pelaajareservikseen Suomen Lentopalloliittoon. Muuramen Lentopallolla meni kausi kuitenkin niin hyvin, ettei se tarvinnut vahvistuksikseen KaLePan bulgaaripelaajien apuja.

Koska kaikki ei mennyt etukäteissuunnitelmien mukaan, niin ilmoitin KaLePan puheenjohtajalle Kari Nissilälle, etten katso voivani jatkaa KaLePan taustavoimanakaan. KaLePan vaikeudet näyttivät henkilöityvän minuun. Tässä vaiheessa bulgaaripelaajille oli jo varattuna matkaliput Suomeen. KaLePan joukkueessa oli silloin harjoitusringissä mukana yleispelaaja Teemu Salmela, libero Teemu Isotalus, yleispelaaja Ville Sorvoja, yleispelaaja Aivar Vilu sekä passarit Tomi Niemi ja Arto Rautio. Puuttui ainoastaan toinen keskitorjuja, kun Mika Suihkonen päätti lähteä edustamaan Ylivieskan Kuulaa. Luonnollisesti olisi pitänyt hankkia vielä pari yleispelaajaa reserviin. Ehkä sellainen olisi onnistunutkin. Kun minä en katsonut voivani olla edes KaLePan taustavoimana, niin Kari Nissilä soitti minulle keskiviikkoiltana 5.9.2007 ja ilmoitti, että hän on tehnyt päätöksen, että KaLePa luopuu ykkössarjapaikasta. Torstaina 6.9.2007 Kari Nissilä ilmoitti asiasta Suomen Lentopalloliittoon.

Kaupungin rooli

Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari on suhtautunut erittäin kielteisesti lentopalloa kohtaan. Syynä on todennäköisesti se, että Kalajoen Lentopallo henkilöityi Erkki Ahoon. Puoskarin oma poika harrastaa jääkiekkoa ja ehkäpä siksi Kalajoen kaupungin päättävissä elimissä jääkiekko on myös asetettu eriarvoiseen asemaan suhteessa muihin urheilulajeihin.

Kalajoen kaupunki esti toiminnallaan Beach Volleyn SM-osaturnauksen hyödyntämisen KaLePalta. Jos olisi toimittu kuten olin esittänyt ja elinkeinojohtaja Miia Himangan kanssa neuvotellut, että Kalajoen kaupunki osallistuu televisiointikustannuksiin 5000 eurolla ja yritykset 5000 eurolla, niin lentopalloilun taloudelliset riskit olisi minimoitu Kalajoella. Tavoitteena oli, että KaLePa tekee oman lehden ennen turnausta sekä kerää varoja seuraavaa sarjakautta varten myymällä turnaukseen myös laitamainoksia. KaLePa olisi näin saanut riittävästi varoja seuraavaa sarjakautta varten. Nyt kävi niin, että Kalajoen kaupunki antoi pitkien viivyttelyjen jälkeen vain 2000 euroa televisioinnin kustannuksiin.

KaLePa ei uskaltanut ryhtyä markkinoimaan Beach Volleyn SM-osaturnausta täysipainoisesti, koska televisioinnista ei ollut varmuutta Kalajoen kaupungin vitkastelun johdosta. Lehti jäi myös tekemättä ja laitamainokset myymättä. Beach Volley turnaukseen KaLePa joutui hankkimaan mainoksia 12 000 euron verran, jotta televisiointi varmistui. Kaikki nämä eurot olivat pois KaLePan tulevan sarjakauden 2007-2008 budjetista. Etukäteissuunnitelma romuttui täysin. KaLePa menetti tuloja vähintäänkin 10 000 euroa sen sijaan että sen arvioitiin saavan noin 15 000 euroa tuloja turnauksesta.

Kalajoen kaupunki on jakanut budjetin puitteissa toiminta-avustuksia urheiluseuroille. Kalajoen Lentopallo anoi 10 000 euroa, koska Kalajoen Lentopallo pelaa kalajokisista sarjajoukkueista korkeimmalla sarjatasolla ja joukkue on ykkössarjan ehdotonta kärkeä. Lisäksi tavoitteena on päästä kolmessa vuodessa SM-liigaan. Kalajoen kaupungin sivistyslautakunta hyväksyi liikuntasihteeri Jouko Moilasen esityksen 2000 euron avustuksesta. Liikuntasihteeri oli perustellut esitystään sillä, ettei Kalajoen Lentopallolla ole nuorisotoimintaa.

Lentopallo ykkössarjatasolla ja jääkiekko suomisarjatasolla ovat kaksi erilaista urheilumuotoa. Kaikista junioreista ei voi tulla lentopalloilijoita, mutta melkein kuka tahansa lapsi voi vetää luistimet jalkaan lähteä jäähallille tai kaukaloon luistelemaan.

KaLePan junioritoiminta oli suunniteltu tavoitteen mukaan eli lukioon olisi perustettu lentopalloilijoiden ryhmä aivan samaan tapaan kuin jääkiekkoilijoilla, hiihtäjillä ja yleisurheilijoilla on tehty.
Muiden urheilumuotojen osalta kaupunki toteutti avustussuunnitelman, mutta lentopalloilijat jätettiin sivuun. Kaiken huippuna on se, että Kalajoen kaupungin sivistyslautakunta päätti maksaa 21 000 euron (!) verran jääkiekkoseura JHT Kalajoen valmentajan palkkoja ja kaupunginhallitus päätti antaa JHT Kalajoen Suomisarjan joukkueelle 7000 euroa mainosrahaa. KaLePan ykkössarjajoukkueelle Kalajoen kaupunginhallitus kieltäytyi antamasta mainosrahaa. Suomen perustuslain 6 § mukaan kaikkia on kohdeltava yhdenvertaisesti.

Lisäksi kaupunki päätti rakentaa jääkiekkoilijoille 85 000 euron jääkiekkokaukalon, vaikka uudelle kaukalolle ei ole asiaan kuuluvaa tarvetta. Olevat kaukalot täyttävät tarpeen aivan riittävästi. Lentopalloilun edellytysten parantamisesta sen sijaan on kieltäydytty. Kalajoen lukion juhlasalin katsomotilojen rakentamiseksi määrärahoja ei varattu, vaikka lentopalloilijoiden lisäksi myös lukio sitä vaati. Kun vaadin valtuustonkokouksessa katsomotilojen rakentamista, niin puheenjohtaja Raili Myllylä ilmoitti ivallisesti, ettei määrärahoja ole varattu sellaiseen tarkoitukseen .

Kaupungin vaikutus yrityksiin

Kun kuulin Kari Nissilältä, että Suomen kolmanneksi suurin keittiökalustevalmistaja Topi-Kalustaja Oy ei ollut lähtenyt mukaan KaLePan joukkueen tukemiseen kuten edellisinä vuosina, niin minä ilmoitin Kari Nissilälle, että katson oman persoonani vaikuttavan kielteisesti KaLePan mainoshankintaan. Epäilin, että Topi-Kalustaja Oy:n tuotantojohtaja Tapani Ojala oli ”vetänyt herneen nenäänsä”, kun olen katsonut, että hän istuu Kalajoen kaupunginhallituksessa minun paikallani.

Kalajoella on sovittu, että kaupunginhallitus valitaan kaksivuotiskausiksi. Ensimmäisellä kaksivuotiskaudella sovittiin Pro Kalajoen ryhmässä, että minä annan tasa-arvolain perusteella paikkani Vuokko Hillille. Seuraavan kaksivuotiskauden aikana tasa-arvolain noudattamisesta kaupunginhallituksessa vastuu olisi kuulunut Kokoomukselle ja siksi Tapani Ojalan olisi pitänyt antaa paikka kokoomuslaiselle naiselle ja Pro Kalajoelle olisi näin tullut kaksi miespaikkaa Kalajoen kaupunginhallitukseen. Tapani Ojala ei tähän suostunut ja Keskusta oli myös vahvasti sitä mieltä, ettei Erkki Ahoa saa päästää kaupunginhallitukseen. Katsoin, että en vie asioita äänestykseen, koska siinä ei toteudu oikeus. Vääryys sai siis jatkua Kokoomuksen ja Keskustan toimesta.

Tätä vääryyttä on jatkunut myös siten, että Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n hallituksessa Pro Kalajoen paikka on annettu muille kuin Pro Kalajoen edustajille. Menettely on törkeää Pro Kalajoen syrjintää. Tämän tempauksen takana ovat Keskustan johtohenkilöt muun muassa Raili Myllylä. Nämä maininnat esimerkkinä miten politiikka sekoittuu urheiluun.

Säilyykö tavoite?

Ennen sarjakauden alkua olin yhteydessä Himangan Urheilijoiden taustavoimiin ja esitin heille, että perustetaan yksi yhteinen joukkue, mikä varmasti nousisi SM-liigaan ja luodaan toiminnalle riittävä taustaorganisaatio. Asia kuitenkin kaatui todennäköisesti Himangan Urheilijoiden valmennuspuoleen. Myöskään KaLePassa ei ollut riittäviä valmiuksia yhteisen keskipohjalaisen joukkueen luomiseen, jolla olisi riittävät toimintaedellytykset ja koko maakunta takanaan. Valitettavasti ajatukseni ja tavoitteeni eivät vielä toistaiseksi toteutuneet. Siksi vuoden tauko on paikallaan. Sen aikana on luotava edellytykset lentopalloilulle Kalajoella. Katsomotilat on rakennettava ja lukion lentopalloryhmä on saatava aikaan riittävillä resursseilla. Myös kaupungin toimet urheiluseurojen kohtelussa on saatava lain mukaisiksi ja on ymmärrettävä mikä ero on huippulentopalloilulla ja suomisarjan jääkiekkoilulla. KaLePalla ja Kalajoen kaupungilla on nyt lähes vuosi aikaan laittaa asioita kuntoon. Lentopalloilussa on tilanne se, että ykkössarjassa ei ole tungosta. Ehkä myös Lentopalloliitto on oppinut tästä Kalajoen tapauksesta sen, että ensi vuonna joukkueilla täytyy olla pelaajasopimukset tehtynä ennen kuin voi ilmoittautua sarjaan. Itse näen asian niin, että Kalajoella on kaikkein parhaimmat edellytykset lentopalloilun SM-liigan pelaamiseen Keski-Pohjanmaalla. Siksi olen valmis siihen, että KaLePa hakee ensi vuonna ykkössarjapaikkaa, jos 1. organisaatio on kunnossa, 2. talous riittävän vahvalla pohjalla 3. kaupunki on palannut laillisuuden tielle eri urheiluseurojen kohtelussa sekä on rakentanut tarvittavat katsomotilat. Lisäksi lukioon on saatu lentopalloilijoille oma ryhmä.

Mielestäni tavoite voisi olla se, että KaLePan joukkue (tai mikä sen huippujoukkueen nimi sitten onkin) on valmis toukokuun lopussa ja tavoitteena on suora nousu SM-liigaan. Joukkueessa näkisin mielelläni huippupassarin, Kaattarin veljekset, Ville Sorvojan, Tomi Niemen ja pari tosikovaa ulkolaista vahvistusta sekä kaikki muutkin erikseen nimeltä mainitsemattomat Keski-Pohjanmaan parhaimmat pelaajat.

Lopuksi tai oikeastaan paremmin aluksi
UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

On aika käsittämätöntä, että minulta pyritään estämään myös harrastustoiminnassa mukana oleminen. Minulta on estetty työllistyminen, minulta on estetty työttömyyskorvaukset, minulta on estetty starttirahan saaminen, minulta on estetty yritystoiminta, minua syrjintään häikäilemättömästi poliittisessa toiminnassa, minulta on estetty oikeuden saaminen.
Voi heiskarin puoskari!

Monet ovat ihmetelleet, että olen vielä hengissä. Kun Kalajoella oli vuonna 2004 Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti, mikä on Suomen suurin maakuntaviesti, niin minulta estettiin kisoissa kuuluttajan toimi. Oli kuntavaalivuosi ja Keskusta (Myllylä, Jyrinki, Latukka) pelkäsivät aiheellisesti suurta vaalitappiota kuntavaaleissa Kalajoella.

Lisätietoja
KaLePa kolmessa vuodessa SM-liigaan
http://www.erkkiaho.com/blogarchive/52.htm
Lentopalloa, jääkiekkoa vai akankantoa
http://www.erkkiaho.com/blogarchive/240.htm
Pallo on pyöreä ja hellehiekka pehmeää
http://www.erkkiaho.com/blogarchive/324.htm
Kuvamanipulaatio
Asiat päälaellaan

palautteet


olis tullut joukkue kun ois hoidettu viime kautiset asiat kuntoon pelaajat kyllä ois jääneet (pelaajat oli liian hyvä uskoisia)' ikuisia lupauksia jotka ei kaskaan toteudu.

Vastaus läheltä seuranneelle Joukkue olisi saatu kokoon, pelaajia olisi ollut, joukkue olisi ollut jopa parempi kuin viime kaudella, mutta taloudelliset riskit olivat liian suuret johtuen muun muassa Kalajoen kaupungin päätöksistä. Kuten jutussani kirjoitin niin perusasioiden pitää olla kunnossa, organisaatio, rahoitus, katsomotilat, lukion lentopalloryhmä, pelaajat ja valmennus. Valitettavasti en voinut ylivoimaisen suurille esteille mitään. Kiitän Teemu Salmelaa, Teemu Isotalusta, Ville Sorvojaa, Arto Rautiota, Tomi Niemeä, Aivar Vilua, Ilia Dimitrovia, Dragan Stankovia, Timo Hihnalaa ja Petri Hihnalaa sekä Kari Nissilää erittäin tunnollisesta työstä KaLePan hyväksi.

...Mutta ne viimekautiset asiat olis pitänyt hoitaa KUITESKI

Eikö seuran johdossa ollut mitään vikaa? Olisiko raha-asioita pitänyt hoitaa aktiivisemmin ja enemmän? Onhan rahoittajia muitakin kuin kaupunki ja Topi-keittiöt... Talkoitakin varmaan olisi ollut. Miksi vikaa etsitään aina muista, voisiko peiliinkin vilkaista?!? Lupaukset on semmoisia joista ruohonjuuritasollakin pidetään kiinni!

pystyykö vastaamaan palautteisiin...