JHT:n voittoputki katkesi – HU:lle tappio kärkikamppailussa

Erkki Aho   15 10 2007, 7:11

Jääkiekon Suomi-sarjan alkulohko on käynnistynyt erittäin tasaisena.
Perjantai-iltana 12.10. JHT voitti kotiottelussaan Seinäjoen HT:n suurinumeroisesti 8-3 (0-1, 4-2, 4-0). Joukkueiden välinen tasoero ei kuitenkaan ollut niin suuri kuin tulostaulu osoitti. Seinäjoen joukkueessa pelaaja kovakuntoinen kalajokinen Janne Myllymäki, mutta hän on toistaiseksi saanut varsin vähän peliaikaa.

Ensimmäisessä erässä SHT oli taisteli tasapäisesti saaden johtomaalin aikaan maalinedusta ruuhkasta. Toisen erän alussa maalipörssin kärkinimi Aku Joki-Erkkilä huudatti kotiyleisöä onnistuneella rangaistuslaukauksellaan. JHT:n ykkösketju Aku Joki-Erkkilä, Sami Markkanen ja Mika Ritoniemi on joukkueen tehonyrkki. Tehotilaston ykkösenä on Aku 17 (12+5) pisteellä. Sami on toisena 13 (3+10) pisteellä ja Mika kolmantena 12 (1+11) pisteellä. Myös kakkosketjun mailavirtuoosi Tomi Gronoff, taitava Olli Kuoppla ja tuulennopea Tuomas Pirttijärvi olivat tässä ottelussa liekeissä. Tuomas on tällä hetkellä tehotilaston neljäs 9 (4+5) pisteellä. Tomi on viides 8 (1+7) ja Olli kuudes 6 (3+3) pisteellä.

Kolmosketjussa pelaavat Ville Tirri, Joni Läspä ja Jarmo Malmi. Ketjun peli ei ole vielä sillä tasolla mitä pelaajien henkilökohtaiset taidot edellyttävät. Amerikan avun Eric Passin pelitaidoille ei ainakaan näin kauden alussa ole joukkueelle kovin paljon käyttöä.
Puolustajista Jani Rahkola on parantanut otteitaan viime kauteen nähden huomattavasti. Marko Tuomainen ei ole vielä viime kauden tasollaan. Omat nuoret puolustajat Henri Kärjä, Antti Tanhuala ja Jari Lehtomäki ovat hyvin hoitaneet puolustajan tonttinsa. Uusia puolustajia JHT:n joukkueessa ovat Perttu Niskakangas, Markku Tiikkaja, Kimmo Harila ja Kimmo Rönkkömäki.

Maalivahtiosasto JHT:lla on hyvä, sillä Jari Mäyrä ja Mika Kokko ovat hoitaneet tehtävänsä erinomaisesti ensimmäisellä neljänneksellä. Mika Kokolla on geenit kohdallaan todella hyväksi maalivahdiksi. Tällä hetkellä on vielä vaikea nimetä kuka on JHT:n ykkösveskari. Mika Kokon torjuntaprosentti on 93,07 ja Jari Mäyrän 92.91. Kolmantena maalivahtina on Toni Prittinen. Tällä kertaa maalinsuulla oli Jari Mäyrä.

Uusi valmentaja Risto Liikka on tuonut joukkueeseen ryhtiä. Pelaajista on tulossa yhtenäinen joukkue. Vielä kuitenkin on puolustajien ja hyökkääjien välisessä yhteistyössä parantamisen varaa. Varsinkin hyökkäysten avauksessa on toivomisen varaa. Katsojia JHT:n kotipeleissä on ollut keskimäärin 434.

Maalit

06:15 0-1 Pyry Salmela
22:23 1-1 Aku Joki-Erkkilä rangaistuslaukaus
29:16 2-1 yv Tomi Gronoff (Tuomas Pirttijärvi, Olli Kuoppala)
30:31 2-2 yv Tero Järvelä
31:28 3-2 Jarmo Malmi (Kimmo Harila, Kimmo Rönkkömäki)
32:14 4-2 Aku Joki-Erkkilä (Mika Ritoniemi, Sami Markkanen)
33:04 4-3 Tomi Jaakkola
42:45 5-3 Jarmo Malmi (Aku Joki-Erkkiiä)
42:58 6-3 Tuomas Pirttijärvi (Tomi Gronoff, Olli Kuoppala)
44:48 7-3 yv Jari Lehtomäki (Aku Joki-Erkkilä, Mika Ritoniemi)
57:27 8-3 Olli Kuoppala (Tuomas Pirttijärvi, Tomi Gronoff)

Voittoputki katkesi

Ensimmäisellä neljänneksellä JHT oli voittamaton, mutta toisen neljänneksen ensimmäisessä kamppailussa Pietarsaaressa JHT koki kauden ensimmäisen tappion lohkon kärkikamppailussa Jeppikselle numeroin 4-2 (1-0, 1-2, 2-0). Edellisessä kohtaamisessa Kalajoen jäähallissa 20.9. JHT oli voittanut ottelun rangaistuslaukauskilpailun jälkeen numeroin 3-2. Kalajokisten maaleista Pietarsaaressa vastasivat Aku Joki-Erkkilä alivoimalla ja Mika Ritoniemi toisen erän viimeisellä sekunnilla. Jeppiksen pelaajamateriaali on sangen kapea ja se saattaa näkyä kauden aikana. HoKin lainapelaaja Kimmo Tuunala palasi takaisin omaan seuraansa kolmen ottelun sopimuksen päätyttyä.

Mika Kokko JHT:n maalissa torjui 33 laukausta ja virkaveli Pekka Kankaanranta Jeppiksen maalissa 34 laukausta. Valmentaja Risto Liikan mukaan JHT pelasi nyt kauden heikomman pelinsä. Jo perjantain ottelussa oli aistittavissa puolustajien ja hyökkääjien yhteistyössä puutteita ja se näkyi Jeppistä vastaan käydyssä ottelussa niin sanottuina merkkausvirheinä, joista Jeppis iski kolme maalia.

Maalit
18:49 1-0 Erik Riska
28:24 1-1 Aku Joki-Erkkiiä (Markku Tiikkaja, Sami Markkanen)
39:18 2.1 Ari-Pekka Hakala
39:59 2-2 Mika Ritoniemi (Aku Joki-Erkkilä, Sami Markkanen)
49:31 3-2 Kimmo Tuunala
57:09 4-2 Mika Kontiainen

Sarjan tilanne 7 ottelun jälkeen on seuraava:
1. JHT 17 pistettä, maaliero 33-16
2. Jeppis 15 28-18
3. SHT 11 27-26
4. Hermes 11 26-27
5. YJK 5 19-29
6. KoHT 4 18-35

Lentopallokausi lähti käyntiin – räpellystä Himangalla

Kävin katsomassa lauantaina ykkössarjan lentopallo-ottelua Himangan Urheilijat – Nurmon Jymy. Kumpikin joukkue oli voittanut ensimmäisellä kierroksella ottelunsa. Himanka voitti Ylivieskan Kuulan 3-1 ja Nurmon Jymy samoin numeroin Kyyjärven Kyvyn. Himangan Urheilijat voitti tiukan kamppailun jälkeen kotiluolassaan Nurmon Jymyn numeroin 3-1 (28-26, 22-25, 25-23, 25-21). Nurmon Jymyn joukkueen kakkosvalmentajana toimi kalajokisille tuttu henkilö Kauko Alajoki. Muuramen Lentopallon SM-sarjan joukkueesta Nurmon ykkössarjan joukkueeseen oli palannut 207 cm pitkä keskitorjuja Juha Järvenpää.

Nurmo hangoitteli kovasti vastaan, mutta joutui sitten antautumaan himankalaisten ylivoiman edessä. Himangan Urheilijoista parhaiten onnistui 199 cm pitkä yleispelaaja Antti Kaattari, joka nousi hyökkäyksissä omiin korkeuksiinsa ja niittasi kotijoukkueelle 17 pistettä. Antin heikkoutena on kuitenkin vastaanotot. Myös 191 cm pitkä yleispelaaja Mikko Keskisipilä onnistui kohtuullisesti tekemällä 14 pistettä. Mikolla on kovat aloitussyötöt, mutta tällä kertaa tuli liian paljon syöttövirheitä. Vasenkätinen 18-vuotias hakkuri Jussi Kaattari teki 14 pistettä. Hakkurina Jussi on pitelemätön jos passi tulee kohdalleen. Nyt virheitä tuli liikaa. Keskitorjujista onnistui paremmin Jari Tuura, joka eteenkin torjuntapelissä onnistui muutaman kerran näyttävästi.

Brassipassari Marcos Cavalarista Himangalla varmasti keskustellaan. Tällä kertaa hän onnistui eteenkin syötöissä erinomaisesti tekemällä peräti viisi pistettä. Tilille kertyi myös yksi torjuntapiste ja yksi näyttävä juju. Passipeli onnahteli liian paljon. Tosin passipeliä vaikeuttivat joukkueen huonohkot vastaanotot. Passipelissä ei ollut merkittävää eroa kakkospassari Tomi Niemen työskentelyn kanssa. Himangan Urheilijoiden nostopelissä ja eteenkin torjuntapelissä on paljon parantamisen varaa. Liberona Janne Heikkilä onnistui jokseenkin hyvin. Kokonaisuutena ottaen HU:n peli oli melkoista räpeltämistä. Sunnuntaina Etta mittaa HU:n tason.

Yleisöä Himangan hallissa olisi voinut olla enemmänkin. Otteluiden tiedottamisessa näyttää olevan se hyvä puoli, että siinä on parantamisen varaa. Kannattaisiko ilmoittaa Keskipohjanmaassa? Lipun hintana 7 euro on perusteltua kustannusten kattamiseksi.

Tiukkoja kamppailuja

Saloisten Salama voitti tiukan taistelun jälkeen kotonaan Napapiirin Palloketut numeroin 3-2 (24-26, 32-30,23-25,25-23, 15-7).

Kyyjärven Kyky hävisi tiukan kamppailun kotonaan lauantai-iltana klo 19.00 alkaneessa ottelussa Kiuruveden Luomu-Volleylle numeroin 2-3 (29-27, 24-26, 22-25, 25-22, 8-15). Kyyjärven Kyvyn passarina on Himangan Urheilijoista tuttu Arto Rautio. Artolla olisi varmasti ollut käyttöä HU:n joukkueessakin, mutta lentopalloilu näyttää joskus nurjat puolensa. Siksi passarilegenda pelaa nyt Kyyjärven Kyvyn joukkueessa. Ylivieskan Kuula pelasi Oulussa Ettaa vastaan ja hävisi puhtaasti numeroin 3-0 (25-15, 25-15, 25-16). Kuulan joukkueessa pelaa ehkäpä sarjan paras keskitorjuja Mika Suihkonen ja huippulahjakas Ville Sorvoja. Lentopalloilu on kuitenkin joukkuepeli ja siksi kaksi hyvää pelaajaa ei tee menestyvää joukkuetta. Menestyvään joukkueeseen tarvitaan vähintäänkin kuusi hyvää pelaajaa.

HU:lle tappio kärkikamppailussa

Sarjan tappiottomat joukkueet Himangan Urheilijat ja Oulun Etta kohtasivat sunnuntaina Himangan kaarihallissa. Etta oli tällä kertaa parempi numeroin 0-3 (23-25, 23-25, 19-25). Ettan joukkue on vahvistunut viime vuodesta. SM-liigasta tuli 193 cm pitkä ”Bambin” eli Kempeleen hakkurin Marko Ahon veli Juha Aho keskihyökkääjäksi, passariksi liigakokemusta omaava Juha Keihäskoksi Tornion Lentiksestä sekä samasta seurasta myös Mikka Aalto ja Jukka Mäkihannu. Joukkueen hakkurina on Alavieskasta lähtöisin oleva 197 cm pitkä Harri Hietala. Himangan Urheilijoiden liberona pelasi tässä ottelussa Teemu Isotalus, joka pelasi viime kaudella KaLePan joukkueessa. HU:n nostopeli toimi nyt huomattavasti paremmin kuin edellisessä pelissä. Nostopelissä pitää antaa vastuuta enemmän libero Teemu Isotalukselle. Nyt hänen tonttinsa nostopuolella oli liian kapea.

Ensimmäinen erä ratkesi Himangan omiin virheisiin. Valmentaja olisi voinut olla enemmän hereillä aikalisien suhteen. Vaihdoillakin voidaan sekoittaa vastustajan peliä. Joukkueelta puuttuu nyt selkeä ratkaisija, siis sellainen pelaaja, joka ratkaisee tiukat pallot. Antti Kaattari ei ollut tänään parhaimmillaan. Voimaa olisi pitänyt käyttää iskuissa enemmän. Jussi Kaattarin täytyy saada pomppua lisää ja korkeampia passeja jotta hänen tehonsa lisääntyvät otteluiden ratkaisijaksi. Keskipelaaja Pekka Hänninen pelasi tässä ottelussa huomattavasti paremmin kuin edellisessä pelissä. HU pystyy hyökkäämään keskeltä huomattavasti paremmin kun hiotaan kuviot kuntoon passarin Marcos Cavalarin ja keskipelaaja Pekka Hännisen kanssa. Mikko Keskisipilän on saatava varmistettua kovia syöttöjään. Nyt tulee vielä liian paljon virheitä.

Toisessa erässä Etta oli lahjoittaa erävoiton HU:lle lukuisilla virheillään. HU sai Ettan virheillä peräti 10 pistettä. Syöttövirheitä Ettalle tuli kohtuuttoman paljon. Passari Marcos Cavalari pelasi nyt huomattavasti paremmin kuin edellisessä pelissä. Nyt tuli näyttäviä torjuntoja yksin ja useita kauniita peippejä. Ratkaisupalloissa Jussi ja Antti Kaattarilla onnistumisprosentti oli vain 50. Mahdottomasta paikoista ei tule pisteitä. Olisiko pitänyt hyökätä keskeltä takaa? Tällaisia hyökkäyksiä en nähnyt HU:lta yhtään näissä kahdessa ottelussa.

Kolmannessa erässä Janne Heikkilä tuli kentälle ja paukutteli neljä pistettä. Tosin virheitä tuli yksi syötössä ja pari vastaanotossa. Kolmannessa erässä HU:lta loppui voitontahto. Myös Marko Hiitola oli kentällä kolmannessa erässä. Marko lyö korkealta ja kovaa, mutta onnistumisprosentti jää liian pieneksi niin hyökkäyksissä kuin syötöissäkin. Pelivarmuutta pitää saada lisää.

HU:n tehokkain oli tässä ottelussa Mikko Keskisipilä 9 pisteellä, Jussi Kaattari ja Pekka Hänninen tekivät kumpikin 8 pistettä, Marcos Cavalari 6 pistettä, Antti Kaattari 5 pistettä ja Janne Heikkilä 4 pistettä. Torjunnassa jäi edelleen parannettavaa, sillä keskitorjujien pitää johtaa torjuntaa ja laittaa torjunnassa kädet oikein eli torjua pallot kentälle. Torjunnan pitää myös vaimentaa hyökkäykset niin, että pallot saadaan peliin. HU:lla on hyvä pelaajamateriaali. Nyt on valmennuksella haasteita edessään.

Kyyjärven Kyky voitti Laihian Urheilijat vieraissa numeroin 1-3 (22-25, 22-25, 25-18, 19-25). Näyttää siltä, että Kyyjärven Kyvyn 43-vuotias passari Arto Rautio haluaa näyttää kuka on todellinen passari.

Nurmon Jymy hävisi kotonaan Luomu-Wolleylle numeroin 2-3 (20-25, 25-20, 25-23, 26-28, 10-15).


palautteet


ei palautteita