Venäjän parhaimmistoa Kurikkalan kisoissa

Erkki Aho   07 01 2008, 10:27

image

image

image

Jussi Kurikkalan muistokisoihin lauantaina ja Himangan Urheilijoiden kisoihin sunnuntaina osallistui Venäjän parhaimmistoon kuuluvia nuoria hiihtäjiä. He ovat kotoisin Länsi-Siperiasta Hanti-Mansian alueelta ja opiskelevat ampumahiihtourheilusta tunnetun Hanti-Mantsijskin Mestareiden urheilukoulun nro 2:ssa. Koulun oppilaista valtaosa harrastaa talviurheilua.

Kalajoella kilpailleet hiihtäjät ovat pitäneet hiihtoleiriä Vuokatissa. Matka henkilöautoilla Länsi-Siperiasta Suomeen oli kestänyt 2,5 vuorokautta. Ryhmän oppaana toimi Suomessa Saarenmaalta Virosta kotoisin oleva Jako Haikara.

Venäläisnuorten joukkueeseen kuului kaksi ikäluokkansa parasta hiihtäjää Venäjällä. He ovat 16-vuotiaat Sergei Ustyukov ja Alexander Vasilkov. Tyttöjen puolella menestyneimmät hiihtäjät ovat olleet Daria Bukarinova ja Anastasia Andreeva. Venäläiset hiihtäjät olisivat halunneet vähän mäkisempiä maastoja hiihdettäväksi, sillä Kalajoen maastot tuntuivat liian tasaisilta.

Jussi Kurikkalan muistokisoissa hiihdettiin vapaalla hiihtotavalla ja voiton vei Alexander Vasilkov ja toiseksi tuli Sergei Ustyukov, kolmanneksi Victor Denisov, kuudenneksi Dimitri Konev, yhdeksänneksi Maxim Sivkov ja 12. oli Yaroslav Babak. Sunnuntaina perinteisellä hiihtotavalla hiihdetyssä kisassa venäläisten sijoitukset olivat seuraavat: ensimmäinen Sergei Ustyukov, toinen Aleksander Vasilkov, viides Victor Denisov, yhdeksäs Dimitri Konev, 16. Maxim Sivkov ja 17. Yaroslav Babak.

Tyttöjen 16-vuotiaiden sarjan lauantaina vapaalla hiihtotavalla voitti Daria Bukarinova, toinen oli Anastasia Andreeva, kolmas Tatiana Etkina, neljäs Natalia Abdukarova ja yhdeksänneksi jäi harhaan hiihtänyt Kristiina Veselova, jolla on suuremmat saavutukset juoksijana kuin hiihtäjänä. Sunnuntaina voiton vei Tatjana Etkina ja toiseksi hiihti Kristiina Veselova, kolmas oli Natalia Abdukarova, neljäs Anastasia Andreeva ja kuudes Daria Bukarinova.

Poikien 18-vuotiaiden sarjassa lauantaina Igor Petuhkin oli kolmas ja Ilya Backareva kuudes. Sunnuntaina voiton vei Ilya Bachkareva ja Igor Petuhkin oli kahdeksas.

Missä Hanti-Mantsia sijaitsee?

Hanti-Mantsia autonominen piirikunta on Venäjän Federation osa Ob-joen vesistöalueella Länsi-Siperiassa Aasiassa. Hanti-Mansian pääkaupunki on Hanti-Mantsjiski, jonka nimi vuoteen 1940 saakka oli Ostajako-Vogulsk. Hanti-Mantsia kuuluu pääasiassa Länsi-Siperian alankoon, vain itäosa kuuluu Ural-vuoristoon. Tärkein joki on Ob. Tammikuun keskilämpötila on 18 – 23 pakkasasteen välillä. Heinäkuussa keskilämpötila on 16 - 19 celsiusta lämmön puolella. Ikuisessa pakkasessa siperialaishiihtäjien ei silti tarvitse harjoitella.

Suurimman osan alueesta peittää havumetsät ja turvesuot. Aivan pohjoissimassa osassa on tundraa. Piirikunnan alueella on kaksi suurta luonnonsuojelualuetta Malaja Sosva ja Juganskij. Hanti-Mantsian asukasluku on noin 1 444 000 ja suurimmat kaupungit ovat Surgut 277 000 asukasta, Niznevartovsk 239 000 asukasta, Neftejugansk 98 600 asukasta, Njagan 59 800 asukasta, Kogalym 53 800 asukasta, Megion 41 300 asukasta, Urai 39 800 asukasta sekä pääkaupunki Hanti-Mantsijski 36 900 asukasta. Alueen asukkaista venäläisiä on 66.3 %, ukrainalaisia 11,5 %, tataareja 7,6 %, baskiireja 2,4 %, valkovenäläisiä 2,2 %, tsuvasseja 1,1 %, azereja 1,0 %, hanteja 0,9 %, manseja 0,5 %, komeja 0,3 %, nenetsejä 0,1 %, muita 6,1 %. Alkuperäisasukkaiden kielet ovat hanti ja mansi. Alueen talous perustuu öljyn ja maakaasun tuotantoon ja jalostukseen. Alue on yksi Venäjän suurimmista öljyn tuotantoalueista.

Lisätietoja löytyy netistä

Hanti-Mansijskin nettisivu
http://www.hmao.wsnet.ru/english/powerE/common/chm/capital.htm

Kuvia Siperiasta
http://www.pashuk.ru/eng/

Suomalais-ugrialisen maailman pääkaupungit
http://kotisivu.dnainternet.fi/poeysti/capitals.htm

Kuvat
- Alexander Vasilkov (142) ohittaa.
- Daria Bukarinova, Anastasia Andreeva, Sergei Ustuykov ja Alexander Vasilkov. Pojat ovat kaksi ikäluokkansa parasta hiihtäjää Venäjällä.
- Joukkuekuvassa kaikki Kurikkalan kisoihin osallistuneet venäläiset hiihtäjät.

palautteet


ei palautteita