Meeri Rinta-Jouppi ankkurina – Mailis Tikkanen avausosuuden hiihtäjänä

Erkki Aho   30 11 2007, 8:03

image

image

Alavieskassa on käyty erikoinen kädenvääntö urheilun tukemisesta ja menestyvän urheilijan mainosarvosta. Kysymys on Alavieskan kunnan menettelystä tämän hetken Suomen parhaimman vapaan hiihtotavan hiihtäjän Teemu Kattilakosken tukemisesta ja mainosarvon hyödyntämisestä. Teemu Kattilakoski on koko uransa ajan edustanut Alavieskan Viriä ja pitänyt Alavieskan kunnan lippua korkealla. Varsinkin Suomen suurimmassa eli Keski-Pohjanmaan maakuntaviestissä Teemu Kattilakoski on ollut valovoimaisin tähti. Hän on hiihtänyt Alavieskan kunnan joukkueessa peräti 14 kertaa.
Kuka on Teemu Kattilakoski?

Teemu Kattilakoski on 16.12.1977 syntynyt alavieskalainen Suomen tämän hetken paras vapaan hiihtotyylin hiihtäjä, jota valmentaa Suomen paras hiihtovalmentaja Jarmo Riski. Teemu opiskelee taloustieteitä Oulun yliopistossa pääaineenaan laskentatoimi. Teemu on naimisissa kalajokisen Maarit (os. Isokääntä) kanssa Heille on syntynyt 2004 Senni-tytär ja maaliskuussa 2006 Ossi-poika. Teemu perheineen asuu Jäälissä, mutta edustaa Alavieskan Viriä.

Teemun saavutuksia

 • 1995: 18-vuotiaiden Suomen mestaruus 10 km:n hiihdossa.
 • 1997: edusti Suomea nuorten MM-kisoissa ja sijoittui 15 km:n hiihdossa ja viestissä viidenneksi.
 • 1999: 22-vuotiaiden Suomen mestaruus 10 km:n hiihdossa ja 15 km:n hiihdossa neljäs.
 • 2000: pronssia SM-kisoissa 15 km:llä ja hopeaa 30 km:llä sekä takaa-ajossa neljäs.
 • 2001: 15 km:n hiihdon Suomen mestaruus ja takaa-ajossa viides.
 • 2002: Salt Lake Cityn olympiakisoissa 30 km:n hiihdossa 36. ja Suomen 4x10 km:n 11. viesti
 • SM-kisojen 30 km:n hiihdossa 6.s.
 • 2003: Fal di Fiemme MM-kisoissa 50 km:n hiihdossa 5.s ja Suomen 4 x 10 km:n viestissä 6.
 • 15 km:n hiihdon Suomen mestaruus
 • 2005: Oberstdorfin MM-kisoissa vapaan hiihtotavan 15 kilometrillä 9.s ja Suomen joukkueessa 4x10 km:n viestissä 3.osuudella ollen 8.s. 15 km että 50 km:n hiihdon Suomen mestaruudet.
 • 2006:Torinon olympiakisoissa 50 km:n hiihdossa 43.s. ja 4x10 km:n viesti 10.s. Suomen mestari 10 km:n hiihdossa
 • 2007: Sapporon MM-kisat 15 km:n hiihdossa 50. ja 4x10 km:n viestissä kuudes. Suomen mestari 15 km:n hiihdossa ja hopealla 50 km:n hiihdossa ja takaa-ajossa.

Alavieskan kunta ei arvosta huippuhiihtäjää

Alavieskan kunnanhallitus päätti olla myöntämättä 1250 euron avustusta urheiluseura Alavieskan Virille hiihtäjä Teemu Kattilakosken tukemiseen. Alavieskan kunnan menettely on vertaansa vailla. Näin meneteltiin:

Kunnanhallitus 3.10.2007 § 117
Kunnanjohtaja: Kunnanhallitus päättää myöntää 1 250 euroa Alavieskan Virille hiihtäjä Teemu Kattilakosken tukemiseen.
Kunnanhallitus: Keskustelun kuluessa Mailis Tikkanen esitti, että avustusta ei myönnetä. Suoritetussa äänestyksessä Mailis Tikkasen esitys sai 4 ääntä ja kunnanjohtajan esitys 3 ääntä. Kunnanhallituksen päätös on, että Alavieskan Virille ei myönnetä avustusta hiihtäjä Teemu Kattilakosken tukemiseen.

Kunnanhallitus 29.10.2007 § 138
Ilkka Kopakka ja Sauli Nurkkala ovat jättäneet kunnanhallituksen päätöksestä 16.10.2007 päivätyn oikaisuvaatimuksen, joka on esityslistan liitteenä. Liite 3. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan asian ottamista uudelleen käsittelyyn mm. sen vuoksi, että kunta on saanut kunnanhallituksen päätöksen vuoksi paljon negatiivista julkisuutta. Oikaisuvaatimuksessa myös todetaan, että Teemu Kattilakoski on tuonut kunnalle paljon myönteistä julkisuutta ja että kunnan tuki on Kattilakoskelle hyvin tärkeä ja osaltaan mahdollistaa hänen panostamisensa hiihtoon täydellä teholla.

Kunnanjohtaja: Kunnanhallitus päättää hylätä oikaisuvaatimuksen esityslistalta ilmenevin perustein.
Kunnanhallitus: Keskustelun kuluessa Olavi Simi esitti, että asia otetaan uudelleen käsittelyyn.

Tapio Mattila ja Terhi Vääräkoski kannattivat Olavi Simin esitystä. Suoritetussa äänestyksessä kunnanjohtajan esityksen kannalla olivat Meeri Rinta-Jouppi, Kosti Nahkala ja Mailis Tikkanen. Olavi Simin esityksen kannalla olivat Tapio Mattila, Marja Isokääntä, Olavi Simi, Aili Nuorala ja Terhi Vääräkoski.
Kunnanhallitus päätti, että asia otetaan uudelleen käsiteltäväksi. Asia valmistellaan seuraavaan kokoukseen.

Kunnanhallitus 20.11.2007 §158

Kunnanjohtaja: Kunnanhallitus päättää myöntää 1 250 euroa Alavieskan Virille hiihtäjä Teemu Kattilakosken tukemiseen.
Kunnanhallitus: Keskustelun kuluessa Mailis Tikkanen esitti, että avustusta ei myönnetä, koska ei ole olemassa voimassa olevaa sponsorisopimusta.

Suoritetussa äänestyksessä kunnanjohtajan esityksen kannalla olivat Marja Isokääntä, Tapio Mattila, Esa Pudas ja Olavi Simi. Mailis Tikkasen esityksen kannalla olivat Kosti Nahkala, Meeri Rinta-Jouppi, Tuomo Taka-Eilola ja Mailis Tikkanen.

Puheenjohtajan äänen ratkaistessa päätökseksi tuli Mailis Tikkasen esitys ja näin kunnanhallitus päätti, että avustusta ei myönnetä. Olavi Simi jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Kommentteja asiasta

Alavieskalaissyntyinen Keskipohjanmaa-lehden urheilutoimittaja Jukka Anias kirjoittaa kolumnissaan 24.11.2007 seuraavasti:
Alavieskan Virin ampumahiihto- ja hiihtojaoston varapuheenjohtaja Veikko Pokela teki perjantain Kalajokilaaksossa loistavan ehdotuksen. Pokela arveli, että Teemu Kattilakosken ilmoitettua jäävänsä pois Alavieskan maakuntaviestijoukkueesta Jussi Mäkelä ja Veli-Matti Nurkkala saattavat tehdä samoin. ”Ilmoitetaan kunnanhallitus sinne viestiin”, Pokela letkautti. Hiihtojärjestystä täytyisi hieman pohtia, mutta lähtökohta olisi tämä: aloitusosuuden hoitelisi Mailis Tikkanen ja ankkurina Alavieskaa markkinoisi itseoikeutetusti Meeri Rinta-Jouppi.

Entisenä alavieskalaisena Jukka Anias arvelee, että Pentti Kahman, Rauli Pudaksen ja Heikki Kankaan menestyksillä oli merkitystä Jumalan selkäpuolella lymyilevälle Alavieskalle. Nimi tuli mainituksi.

Tikkaslais-rintajouppilainen Alavieskan kunnan uusi markkinointi merkitsee sitä, ettei urheilumenestyksellä olekaan merkitystä. Sitä paitsi se maksaa 1250 euroa. Vuodessa.

Että ei jäisi epäselväksi, niin mielestäni Alavieskan poliittiset päättäjät – siis tämä enemmistö – yksinkertaisesti osoittivat pienuutensa. Eikä vain yhteen kertaan, vaan kahdesti. Se on saavutus sinänsä. Onneksi olkoon,
lopettaa Jukka Anias kolumninsa.

Tähän ei tarvitse lisätä edes Erkki Ahon kommenttia.

Ettei totuus unohtuisi  ….

Alavieskan kunnanhallituksen jäsen Mailis Tikkanen kirjoittaa 27.11.2007 Keskipohjanmaan yleisönosastossa muun muassa näin:
”Esitin hallituksessa tuen lopettamista koska katsoin että minua viisaammat tekivät ratkaisun pudottamalla Teemu Kattilakosken A-maajoukkueesta. Rahasumma 1250 euroa ei ole todellisuus. Eikö IMAGOA ole tuettu? Jos kyse on vain maakuntaviestihiihdosta, sopii kysyä, että rahallako tämä urheilu vain toimii? Olen aina ihaillut niitä, jotka jaksavat panostaa urheiluun vuodesta toiseen harrastamalla sitä ja laittamalla itsensä likoon. Uskon, että hiihtämisen riemu säilyy Teemulla edelleen.

Kiitos haasteesta sekä Virin ampumahiihto- ja hiihtojaoston varapuheenjohtaja Veikko Pokelalle että Jukka Aniakselle, jotka haastoitte kunnanhallituksen Keski-Pohjanmaan maakuntaviestihiihtoon. Harmi vain, että haastetta ei ole tullut kuin lehtien palstoilla. Jos kilpaillaan tosissaan, löytyy kunnanhallituksesta varmasti osaajia, kuuluhan puheenjohtajammekin tuhannen kilometrin hiihtäjiin. Mahdollisesti jonkin verran geenejä jäänyt meikäläisellekin. Isä juoksi aikanaan 100 metriä 11,1 ja hyppäsi pituutta 650 jo ennen sotia. Oli muuten haka aikanaan moniottelijana.”

Erkin kommentti:
Mailis Tikkasen kirjoitus osoittaa Alavieskan poliittisen johdon päätöksenteon tason. Surullista, sanon minä.

Kuva
-Alavieskan vaakuna
-Meeri Rinta-Jouppi oli kansanedustajaehdokkaana viime kevään eduskuntavaaleissa. (Näköiskuva julisteesta)


palautteet


Urheilu on kansamme syöpä!