Veronkierto lisääntyy

Erkki Aho   24 04 2007, 9:20

Eduskunta keskustelee Vanhasen hallituksen hallitusohjelmasta tänään 24.4.2007.

Minua kiinnostaa entisenä vero-opin opettajana hallituksen veropoliittinen linjaus. Hallitusohjelman tekijöillä lienee ollut aito ja vilpitön pyrkimys tukea yrittäjyyttä ja maatalouden harjoittamista. Näyttää kuitenkin siltä, että ohjelman kirjoittajilla ei ole ollut riittävästi ammattitaitoa asioissa, sillä hallituksen veropoliittisesta linjauksesta hyötyvät eniten varakkaat.

Perintö- ja lahjavero poistetaan yritysten sekä maa- ja metsätilojen sukupolvenvaihdoksilta. Tämä johtaa laajaan veronkiertoon eli fiksummin sanottuna laajaan verosuunnitteluun. Suurimmat omaisuudet ovat osakevarallisuuksia ja nyt niiltä poistetaan perintö- ja lahjavero. Nyt kansalaisilla on mahdollisuus hyödyntää tätä porsaanreikää.

Kun yritys-, maatalous- ja metsävarallisuus vapautetaan perintö- ja lahjaverosta, niin kansalaiset siirtävät perinnön ja lahjan kohteena olevaa omaisuutta juuri näihin kohteisiin. Serkkuni, vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas on kiinnittänyt tähän samaan asiaan huomiota. Niskakankaan mukaan jos perheellä ei ole rahavaroja, se voi asuinvarallisuutta vakuutena käyttäen ottaa pankista lainaa, mikä vähentää perittävän yksityisvarallisuuden arvoa. Tällä yksinkertaisella toimenpiteellä voidaan minimoida yksityisvarallisuuden perintö- ja lahjavero.

On todennäköistä, että metsä sijoituskohteena tulee olemaan entistäkin suositumpi. Metsätulo on pääomatuloa, jota verotetaan normaalisti suhteellisen verokannan mukaan. Nyt metsätilat poistetaan perintö- ja lahjaverotuksen piiristä. Perinnön ja lahjan kohteeksi kannattaa valita metsä ennemmin kuin asunto. Järkevästi toimiva perinnönjättäjä minimoi verot tekemällä itsensä asuntovelkaiseksi ja hankkimalla metsää ja osakeyhtiön osakkeita. Suurimmat varallisuudet ovat juuri osakevarallisuuksia ja nyt niiltä poistetaan perintö- ja lahjavero.

Käytännössä hallituksen vero-ohjelma johtaa varakkaat verottomuuteen.


Toteutuvat tapahtumat ovat ristiriidassa hallitusohjelman veropoliittisten tavoitteiden kanssa. Ohjelman tavoitteena on verotuksen oikeudenmukaisuuden lisääminen. Kuitenkin kaikkien pienimmät tulot ovat edelleenkin verotuksen kohteena. Hallitusohjelman mukaan verotuksen oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi eläkeläisten verotus alennetaan kaikilla tasoilla korkeintaan palkansaajan verotuksen tasolle. Hallitusohjelmasta jäin kaipaamaan juuri pienten eläkkeiden ja pienten tulojen verottomuutta. Näillä toimenpiteillä olisi parannettu pienituloisten ja köyhän kansan ostovoimaa ja elämää. Nyt hallituksen toimenpiteet kohdistuvat varakkaiden verotuksen keventämiseen.


palautteet


ei palautteita