Kuolleena syntynyt – Sun Arena

Erkki Aho   04 06 2007, 8:46

image

Huomasin lehdestä, että Kalajoen kaupunginhallitus oli myöntänyt 15 500 euron rahoituksen Sun Arenalle.
Minua alkoi kiinnostaa, että mikä tämä Sun Arena oikeataan on. Pyysin elinkeinojohtaja Miia Himankaa toimittamaan minulle kaikki asiaan liittyvän aineiston, mikä on ollut käytettävissä kun päätökset kaupungin osalta tästä asiasta on tehty. En saanut mitään aineistoa.

Asia on käsitelty elinkeino- ja maankäyttötoimikunnassa, mutta pöytäkirjan liitteenä ei ole minkäänlaista selvitystä asiasta. Koska en saanut elinkeinojohtajalta pyytämiäni aineistoja, niin menin hänen luokseen kaupunginvirastoon ja pyysin kaiken sen aineiston mikä siitä on saatavilla. Sain kaksisivuisen projektisuunnitelman.

Projektisuunnitelma

Projektisuunnitelmaan on kirjoitettu, että monitoimihalliratkaisua on esitelty Kalajoen kaupungin johdolle ja siellä on suhtauduttu kiinnostuksella hankkeeseen. Kaupunki on valmistellut hankkeen toteutumiseen tähdäten erilaista maanhankintaa, liikennejärjestelyjä ja maankäytön alustavia suunnitelmia alueella. Periaatteellisesti kaupungilla on valmiudet monitoimihallin fyysisen toimintaympäristön rakentamiseen.

Kommentti:
Minä ympäristölautakunnan puheenjohtajana ja kaupunginvaltuutettuna en ole koskaan kuullutkaan, että kaupunki olisi valmistellut maanhankintaa, tehnyt liikennejärjestelyjä ja maankäytön alustavia suunnitelmia jollakin alueella jotakin Sun Arenaa varten!

Projektisuunnitelmaan on kirjoitettu, että Juha Hannula on esittänyt hanketta Ylivieskan seutukunnan liikuntatiimille sekä seutujohtajalle ja hanketta on pidetty erittäin mielenkiintoisena. Juha Hannula ja Timo Kiema ovat esitelleet hanketta Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan liitoille, Keski-Pohjanmaan Yrittäjille, Raahen, Kokkolan ja Nivalan- Haapajärven seutukunnille. Hankkeeseen on suhtauduttu suurella mielenkiinnolla.

Kommentti: Jos asiaan suhtaudutaan mielenkiinnolla, niin se ei merkitse juuri mitään muuta kuin kohteliaisuutta hanketta kohtaan. Eikö ensin olisi pitänyt saada vakuuttuneeksi omat joukot ennen kuin lähdetään esittelemään asiaa ulkopuolisille? Järjestys on ehdottomasti väärä.

Projektisuunnitelmaan on kirjoitettu, että hallin sijainti Kalajoella merkitsee noin 900 000 asukkaan vaikutusaluetta. Hallin käyttäjiksi suunnitellut ja alustavasti kartoitetut merkittävimmät kilpaurheilutahot ja lajiharrastajat ovat Seinäjoki, Pori, Jyväskylä ja Oulun alueella. Hallissa on tavoitteena muun muassa liikunta-, messu-, konserttitapahtumien lisäksi luoda harjoittelu- ja kilpailuolosuhteet jääpallolle, pikaluistelulle ja maastohiihdolle. Hallin sisällä pystytään järjestämään täysimittainen maastohiihdon sprinttikisa, kierroksena ei hiihtoputkena. Visiona on, että Kalajoella järjestetään jääpallon MM-kisat tai taitoluistelun EM-kilpailut. Näitten megatapahtumien lisäksi hallin vuosikellon tehokas toteuttaminen merkitsee suurta lisää alueen aluetalouteen ja Kalajoen matkailun kehittämiseen ja sen sesongin pidentämiseen.

Kommentti:
Jumala ei ole kieltänyt suuria haaveilemasta, mutta silti joku tolkku pitää asioissa olla. Teksti on enemmän haaveita tanssilavan luona kuin todellisuuspohjaista analyysia asioista. Huhhuh! Onpa vilkas mielikuvitus. Vaikutusalue on kieltämättä erikoinen, mutta niin on lajitkin.

Projektisuunnitelmaan on kirjoitettu, että Juha Hannula on käynyt Suomen lajiliittojen kanssa keskustelua hallista ja se on herättänyt suurta kiinnostusta.

Kommentti:
Mitkä lajiliitot ovat kiinnostuneita hankkeesta? Se ei käy selville suunnitelmasta lainkaan.

Projektisuunnitelmaan on kirjoitettu, että kun hanketta on tarkasteltu, niin on eri esittelyissä todettu, että tavoite on vuosikellolla rakentaa toiminta hallissa niin, että se pystyy kannattavaan toimintaan.

Kommentti:
Hieno tavoite. Missähän näin tehokkaita vuosikelloja myydään?

Projektisuunnitelmaan on kirjoitettu, että kuitenkin esisuunnitteluvaihe hankkeesta, joka on kustannusarvioltaan noin 25 miljoonaa, on tehtävä huolellisesti. Nyt tässä esitetyssä suunnitelmassa on tavoitteena arvioida tarkkaan rakentamisen toteuttamisen edellytykset ja kustannukset. Vaiheessa II suunnitellaan liiketoimintakonsepti ja arvioidaan markkinakysyntä ja hankkeen liiketoiminnan edellytykset. Vaihe III vaiheiden I ja II osoittaessa positiivista on toteutusvaihe.

Kommentti:
Se nyt vielä puuttuisi, että suunnitteluvaihe tehtäisiin huolimattomasti. Tässä vaiheessa hanke viimeistään paljastuu jo huuhaaksi. Jos jo esisuunnitteluvaihe on kustannusarvioltaan 25 miljoonaa euroa, niin tällaiseen hankkeeseen ei varmasti löydy rahoitusta. Jos löytyy, niin julkaiskaa rahoittajien nimet äkkiä.

Projektin tavoitteet

Projektisuunnitelmaan on kirjoitettu, että arvioidaan ja suunnitellaan hallin rakenneratkaisujen, käyttöenergian ratkaisujen toteuttamismahdollisuudet, kustannusarviot ja käyttökulut. Selvitetään lähialueen yritysten osallistuminen hankkeeseen. Tehdään arvio monitoimihallin rakennus- ja käyttökustannuksista.

Kommentti:
Tavoite on aika ylimalkainen hankkeelle. Kieltämättä on helpompi päästä tavoitteeseen kun arvioidaan ja suunnitellaan.

Budjetti ja rahoitus

Budjetti
Palkat 1000,
asiantuntijapalvelut 79 000,
matkat 6000,
toimisto ym. kustannukset 500,
yhteensä 86 500 euroa.

Rahoitus
Pohjois-Pohjanmaan Liitto 51 900,
Keski-Pohjanmaan Liitto 5 000,
Ylivieskan seutukunta 11 100,
Kalajoen kaupunki 15 500,
Raahen seutukunta 1 000,
Yksityinen rahoitus 2000,
yhteensä 86 500 euroa.

Päätökset ja päättäjät

Elinkeino- ja maankäyttötoimikunta 2.5.2007 § 57
Elinkeinojohtaja Miia Himanka esittää, että elinkeino- ja maankäyttötoimikunta päättää esittää kaupunginhallitukselle 15 500 euron osallistumisosuutta hankkeeseen.
Elinkeino- ja maankäyttötoimikunta hyväksyi elinkeinojohtajan esityksen.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa 7.5.2007 § 119
Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari esittää, että kaupunginhallitus hyväksyy elinkeino- ja maankäyttötoimikunnan ehdotuksen. Kaupunki osallistuu hankkeeseen enintään rahoitussuunnitelman mukaisessa suhteessa.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan esityksen. Kapunginhallituksessa päätöksen tekivät:
puheenjohtaja Juhani Latukka,
Jaana Siermala,
Leila Juola,
Simo Isokääntä,
Kullervo Niemelä,
Jorma Untinen,
Vuokko Saari,
Sirkka Alho-Konu ja
Tomi Reinikainen.

Projektisuunnitelmaan on kirjoitettu, että hankkeen työnjohdosta, kirjanpidosta ja erityisosaamisesta vastaa Juha Hannulan konsultointiyritys sekä erityisasiantuntemuksen antaa muut yhteistyökumppanit alennettuun erityishintaan hankkeen vaiheessa I.

Kommentti:
Budjetti on todella ylimalkainen. Yksityisen rahoituksen osuus on olematon. Hankkeen kirjanpidosta ja erityisosaamisesta vastaa Juha Hannula. Kuulostaa aika erikoiselta. Todella mielenkiintoista.

Suunnitelman alla on nimet Timo Kiema ja Juha Hannula.

Kommentti projektisuunnitelmasta:
Mielestäni tällaisen suunnitelman hyväksyminen tekee naurunalaiseksi Kalajoen elinkeino- ja maankäyttötoimikunnan sekä kaupunginhallituksen. Kalajoen elinkeino- ja maankäyttötoimikunta on hyväksynyt asian ilman tarpeellisia tietoja. Pöytäkirjan liitteenäkään ei ole mitään selvitystä asiasta. Ihmettelen miksi toimikunnan jäsenet eivät ole perehtyneet asiaan lainkaan. Vastuutonta rahankäyttöä ja käsittämätöntä toimintaa. Päätöksentekijät ovat todellisia luottamushenkilöitä. He luottavat, mutta eivät perehdy asioihin. Hanke on täysin epärealistinen ja kuolleena syntynyt.

Ehkä tavoitteena on ollut esittää kilpaileva suunnitelma minun valtuustoaloitteelleni, mikä koski hiihtotunnelia ja monitoimihallia Kalajoen Hiekkasärkille. Tällä tavalla voidaan eliminoida minun valtuustoaloitteeni ja estää sen eteneminen. Toivottavasti jossakin joku kysyy, että mikä on tässä kerrotun hankkeen liikeidea ja kannattavuus ja kuka maksaa hankkeen toteuttamisen sekä käyttökulut. Minun valtuustoaloitteeni esiselvitykseen ei Kalajoen kaupungilta rahaa löytynyt. Juha Hannula on keskustan valtuutettu ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja. Kun on ”oikeaa” puoluetta niin voi näemmä esittää mitä mieleen juolahtaa ja puolueen taustavaikuttajat eri organisaatioissa hoitavat järjettömiäkin esityksiä eteenpäin. Ja verorahohojakin moiseen löytyy.

Kuvamanipulaatio
Sun Work


palautteet


Laita nyt jäitä Kalajoen Kaupungin tolloihin päättäjiin, Iltalehti kirjoitus 1.12.09 ?????

Ole hiljaa äläkä valita. Olet yrittämistä vastaan. Eihän ihmiset jää kalajoelle jos sinne panosteta ja rakenneta.

Hyvä Erkki, jäitä hattuun vaan. Adressi kiertämään suunnitelmien jäädyttämiseksi!