Kajarin tähtenä Anne Vihelä

Erkki Aho   12 08 2007, 11:42

image

image

image

Anne Vihelä on kalajoelta kotoisin oleva laulaja, joka osallistui keväällä järjestettyyn kalajokisen kevyen musiikin sävellyskilpailuun kappaleellaan Viljavees. Kilpailun raati valitsi parhaaksi Annen ja Sami Silénin säveltämän kappaleen, joka kertoo kahden rakastavaisen tarinan. Kappale esitettiin auringon paisteessa kalajokiselle yleisölle, Kajari –festivaaleilla elokuun alussa. Kajari on kevyen musiikin tapahtuma Kalajoella, mikä järjestettiin nyt toista kertaa Kalajoen Seutu-lehden toimesta, kaupungin ja yrittäjien avustuksella. Innokkaina puuhamiehinä on toiminut suuri joukko kalajokisia musiikinharrastajia. Tapahtumasta on kehittymässä kesän huippukohta kaiken muun kivan joukossa Kalajoella.

”Viljavees on tarina kahdesta toisilleen vieraasta ihmisestä, jotka tapaavat, rakastuvat ja lupautuvat toisilleen. Teksti sai alkusysäyksen yhteistyössä ystäväni kanssa matkalla Oulusta Seinäjoelle, jonka jälkeen kirjoitin sen loppuun ja aloin miettimään melodiaa. Kappaleen teksti sanoitettiin ja sävellettiin yhteisten ystäviemme häihin, joita tanssittiin tasan vuosi sitten. Samin kanssa sitten sävelsimme biisin valmiiksi. Halusin sävellykseen ilmavuutta, kolmimuunteisen rytmin, joka antaa tilaa melodialle ja vähän modernin blues/jazzahtavat soinnut, jotka kuitenkin olisivat ”helppoa kuunneltavaa”. Sovituksessa oli mukana myös Tomi Lähdesmäki, joka vastasi myös pianon ja basson soitosta”

Kilpailukappaleista koottiin oma 16 kappaleen Kajari-cd, joka on läpileikkaus tämän päiväisestä kalajokisesta kevyestä musiikista. CeeDeetä on saatavilla ainakin Kalajoen Seudun toimituksesta tai Tallennepalvelu Avecenilta. Levyn hinta on 10 euroa.

Anne tuntee itsensä yhä kalajokiseksi, vaikka asuinpaikka tätä nykyä onkin Seinäjoella. Anne on opiskellut musiikkia, kulttuurituotantoa ja sosiaalialaa Seinäjoella ja aloittanut työelämänsä Vaasasta kehittämisprojekteissa. Vaasassa hän on opiskellut myös pop/jazz –laulua ja musiikin jatko-opinnot kiinnostavat edelleen.

Laulamisen ohella Anne toimii projektikoordinaattorina. Becoming More Visible -projekti (Equal) on Euroopan Sosiaalirahaston rahoittama kolmivuotinen kehittämishanke, jonka tavoitteena on Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden elämänhallinnan tukeminen (empowerment) ja vastaanottotyön kehittäminen.
”Projekteissa tehtävä kehittämistyö on tosi haasteellista, mutta antoisaa. Olen halunnut työskennellä monikulttuurisen työn parissa, jossa opitaan toinen toisiltamme ihmisen erilaisuudesta ja toisaalta samanlaisuudesta. Turvapaikanhakijat ovat erityisryhmä, joka odottaa oleskelulupapäätöstä vastaanottokeskuksen asiakkaina. Kun ihmisen elämä täyttyy odottamisesta ja taustalla on raskaita kokemuksia ja menetyksiä, on mielikin usein raskas. Toivon säilyttäminen ja ylläpitäminen on keskeistä tässäkin työssä. Tässä projektissa olen päässyt matkustamaan Suomen lisäksi paljon myös muualla Euroopassa. Välillä tuntuu, että olen kyläluuta, joka ei osaa asettua aloilleen ollenkaan.”

Tällä hetkellä Anne keikkailee tilaisuudesta riippuen akustisella triolla tai sähköisesti koko bändillä. Kuluvan vuoden hän on esiintynyt myös 6 -henkisen Tango Update -kokoonpanon kanssa, jonka kanssa klassikot, kuten "I surrender, Pandora's Box ja It's a sin" on sovitettu taittuvaksi argentiinalaisen tangon tahteihin.

Annen nimellä keikkailevien kokoonpanojen ohjelmistoon kuuluu mm. akustisia, sielukkaita sovituksia pop/soul & countryrock-helmistä mm. Sheryl Crowlta, Stevie Wonderilta, Aretha Franklinilta, Eva Cassidylta, Carole Kingiltä ja Totolta. Suomalaisista lauluntekijöistä Anne arvostaa esim. J. Karjalaisen, Pauli Hanhiniemen, Maarit ja Sami Hurmerinnan, Maija Vilkkumaan, sekä Juha Tapion tinkimätöntä tyyliä.
”Tällaisten uusien sovitusten esittäminen hienoista, vanhemmista lauluista kiinnostavat minua. Tulevaisuudessa kiinnostaa kehittyminen aikaa kestävien laulujen tekemisessä ja sitä varten haluan kehittyä muusikkona ja laulajana. Tässä hommassa ei ikinä tule valmiiiksi. Kun musiikkimaku on niin laaja, oman tyylin ja linjan valitseminen on tosi vaikeaa. Onneksi voi tehdä erilaisia produktioita, jossa ääntä voi käyttää soittimen tavoin monipuolisesti.”

Anne on laulanut myös useissa musiikkiteatteri-produktioissa, lyhytelokuvissa ja esiintymiskokemusta löytyy myös mm. Suomen euroviisukarsintojen finaalista vuonna 2005.
”Euroviisuista minulle jäi mukavia muistoja. Vaikka en olekaan yhtään kilpailuhenkinen ihminen, olen löytänyt itseni nyt jo useammasta kilpailusta. Ne ovat kuitenkin olleet minulle ensisijaisesti esiintymistilanteita siinä missä muutkin keikat, joista on poikinut lisää keikkoja ja uusia, mielenkiintoisia töitä. Siinä mielessä olen iloinen, että minua pyydettiin viisuihin. Mietin kyllä aika pitkään ennen kuin päätin lähteä, sillä Euroviisuilla on ollut Suomessa aika kyseenalainen maine vielä viime vuosiin asti. En taida olla ainoa laulaja, joka kaipaa entisajan arvostettua Euroviisu-tapahtuma, jossa mukana oli iso live orkesteri ja euroviisukapellimestari Ossi Runne.
Euroviisuissa näkyy sama trendi kuin musiikkibisneksessä muutenkin, vähemmän aatteita ja vaatteita. Tosin viisut tulevat kyllä aina vähän jälkijunassa musiikin suhteen. Siksikin on aina yhtä hauskaa ja jännittävää nähdä minkälainen jumppaava avaruusolio on minäkin vuonna eksynyt joukkoon ihmisiä riehaannuttamaan”.

Lisätietoja
www.annevihela.net
www.kajari.net
http://www.kalajoenseutu.com/kuvagalleria/picture_index.php?picture_group_id=11
http://www.kalajoenseutu.com/kuvagalleria/picture_index.php?picture_group_id=3

Kuvat JoPe
<> Kalajoen kevyen musiikin festivaalin Kajarin avauspuheen piti 4.8.2007 kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Raili Myllylä.
<> Onnittelijoina Soili Autio ja Ilpo Ikäheimo.
<> Sami Silén, Anne Vihelä ja Tomi Lähdesmäki esittämässä voittokappaletta.

palautteet


ei palautteita