Loistava ilma Kalajoella – kiiltokuvamaisemassa tahroja

Erkki Aho   22 07 2007, 11:20

image

image

image

image

image

image

image

image

Kalajoen turistirannat ja tapahtumat kutsuvat vierailijoita nauttimaan kesästä. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta.

Aamuvarhaisella kulkijan silmiin sattui tänä aamuna tarkemmin katsellen myös ikävämpää. Upea luonto on merkitty pienillä mutta näkyvillä ihmisen käyntikorteilla, jotka saattavat ratkaista koko päivän ihanuuden ikävälläkin tavalla. Kallaan lähtijän on tarkkaan katsottava mihin jalkansa laittaa laivaan kipuessaan, huonojalkaiselle laskusilta ei sovellu ollenkaan. Ja jos hätä yllättää ennen merimatkaa, niin käynti hotelli helpotuksessa voi jäädä tekemättä kuvottavan hajun takia. Moni on jo tehnyt tarpeensa maastoon.

Epämääräiset rekvisiitat upean merinäkymän edustalla eivät sielua hivele. Asfalttimiehetkin varmaan ajattelevat kotitarvepoimijoiden vievän roskat tienteosta koteihinsa pihanpaikoiksi. Vai olisivatko ne siellä täällä näkyvät läjät tarkoituksellisia taideteoksia tai maamerkkejä? Samaten aamulenkkeilijää hiukan kummastuttavat pyörillä liikkuvat maisemantukkijat, jotka eivät ole löytäneet tietä järjestetylle viereiselle leirintäalueelle. Ovatkohan rahat loppuneet asuntovaunun hankinnassa vai mikä on villin leiriytymisen syy?

Lokit kertovat totuuden, ne ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti ihmisten toimien myötä. Luonto on saastumassa ihmisen välinpitämättömän käyttäytymisen myötä. Lokkien ei tarvitse vallata parhaita uimarantoja. Alueen tulevaisuus ja turismin kannattavuus Kalajoella on ensisijaisesti riippuvaista luonnon puhtaudesta.

Pitäkäämme huolta tästä upeasta rantamaisemasta, itse kukin.


palautteet


ei palautteita