Kevät keikkuen tulevi

Erkki Aho   26 05 2007, 0:18

image

image

image

image

Kevät on vuodenajoistamme lyhin. Puolitoista kuukautta kestävän kevätjakson aikana ehdimme kokea keväisen sään lisäksi maistiaisia kesän lämmöstä, mutta välillä hytisemme takatalven kourissa.

Meteorologisessa mielessä vuodenajat määritellään vuorokauden keskilämpötilan mukaan. Kun vuorokauden keskilämpötila pysyttelee viikon ajan jatkuvasti nollan yläpuolella, niin kevään katsotaan alkaneen. Lämpötilojen kehitys kevään aikana on usein hyvin vaihtelevaa. Vaikka kevätsää vaihtelee päivästä ja vuodesta toiseen, niin päivä pitenee keväällä tasaisen varmasti.

Maaliskuun sää lämpeni päivä päivältä ja uusi lämpöennätys saavutettiin 27.3.2007 Helsinki-Vantaalla 17,5 astetta. Kevät ei etene koskaan suoraviivaisesti. Maalis-huhtikuussa 2007 on pariin otteeseen ollut keväisen ja kesäisen poikkeuksellisen korkeita päivälämpötiloja. Huhtikuun alkupuolella 2007 koettiin muutama myrskytuulinen ja takatalvinen jakso. Pitkäperjantaina satoi rae- ja lumikuuroja ja 11. päivänä voimakkaita räntä- ja lumikuuroja. Liekö kasvihuoneilmiön seurausta se, että säätilojen muutokset ovat nykyisin rajumpia kuin esimerkiksi 30 vuotta sitten?

Perämerellä saattaa nähdä jäälauttoja vielä kesäkuun puolella. Perämeri jäähdyttää kevätilmaa myös Kalajoella. Hylkeiden määrä on ainakin nyt Perämerellä poikkeuksellisen suuri. Syksyllä puolestaan meri lämmittää ja viivästyttää talven tuloa. Lumipeitteen poistuminen keväällä lumen alla talvehtineille kasveille ja hyönteisille on valtava ja nopea elinympäristön muutos. Aurinko lämmittää päivällä kasvejakin. Männyn neulaset ovat auringossa jopa 10 astetta lämpimämpiä kuin ilma ja seuraavana yönä voi olla pakkasta yli 10 astetta. Myös ilman kosteus vaihtelee paljon. Riski monille kasveille on suuri ajatellen kasvun alkuvaiheita. Pääosa lumen alla talvehtivista vaihtolämpöisistä eläimistä ja kasveista viettää talvensa horroksessa. Pitkä talvi saattaa kuluttaa energiavarastot vähiin. Kasvukausi alkaa silloin kun lämpötila ylittää pysyvästi +5 asteenrajan. Pohjois-Suomessa se tapahtuu toukokuun puolivälin ja kesäkuun alun tienoilla. Kasveista leskenlehdet ovat ensimmäisenä kukassa, mutta nyt jo voikukat ovat koristamassa tienvarsia.

Birdlifen Tornien Taistossa lintuharrastajat havaitsivat Kalajoella 74 eri lintulajia 5.5.2007 Vihasniemen lintutornilta. Minulle linnut ovat todellinen kevään merkki. Joutsenet ja töyhtöhyypät olivat tänä keväänä kevään ensimmäiset muuttolinnut minun havaintojeni mukaan. Sen jälkeen näin isokoskeloita, haahkoja, vikloja, harmaalokkeja, naurulokkeja, kurkia, kuoveja, peippoja, västäräkkejä ja kyyhkysiä. Naurulokit tuovat elämää Kalajoen Leton rannoille. Naurulokkipariskuntia Letolla on useita tuhansia. Nämä rauhoitetut linnut on todellinen kevään merkki. Turkistarhat ja rehusekoittamo ovat lokkien kannalta hyvä asia. Lokit ruokailevat siellä keväällä ravinnon ollessa pesinnän aikana muualla vähimmillään. Vanhan sanonnan mukaan kesään on peipposesta puoli kuuta, västäräkistä vähäsen ja pääskysestä ei päiväkään. Ensimmäiset haarapääskyset näin tiistaina 22.5. Käki on myös kevään merkki. Maanantaina 21.5. käki kukkui komeasti, kun kävin hiihtomajan lenkkipoluilla kuntoilemassa.


Viime viikkoina runsaat sateet Keski- ja Pohjoispohjanmaalla ja muun muassa Kalajoella ovat kasvattaneet virtaamia kovasti. Virtaamat kasvoivat monin paikoin lumen sulamisista aiheutuneita virtaamia suuremmiksi. Kalajoella vesi on noussut pelloille saakka. Virtaamat kuitenkin kääntyivät laskuun parissa päivässä.

Kevätsäällä, pidemmillä päivillä, lämpenevillä ilmoilla ja kevätauringon säteillä on jollakin tavalla positiivinen vaikutus tavallisen kansalaisen elämään. Kevät luo ihmiseen uuden positiivisen energialatauksen. Monille kevät merkitsee kuntoilun aloittamista voimallisemmin. Pyöräretket ja patikointi tulevat kuvioihin mukaan. Itse olen käynyt pyöräilemässä muun muassa Letolla. Sieltä puupolku johtaa Hiekkasärkille. Reitti on todella mahtava kokemus. Puupolkua pitkin pääsee Letolta aina leirintäalueelle saakka. Kulkeminen on vaivatonta. Vaimoni kanssa suoritettuna pyörä- ja patikointiretket ovat olleet hienoja kokemuksia. Pyöräretkellämme saatoimme ihailla monenlaista maastoa ja maisemaa muun muassa meren vapautumista jääpeitteestä. Meri on tyypillinen kalajokinen koskettava luontoelementti. Meri on aina meri.

kuvakarjalainen:
Luontoretkellä keväällä voi käydä myös yöllä.

palautteet


ei palautteita