Onko Suomen Keskustan toiminta rehellistä ja luottamusta herättävää?

Erkki Aho   16 06 2008, 14:55

image

On vaikea kuvitella, että keskustan johtohenkilöt olisivat olleet tietämättömiä vaalirahoituksesta. Tapahtumaketju todistaa kiistattomasti sen, että asiat on tehty keskustajohdon valvonnassa ja osittain myös sen toteuttamana. Keskustan puoluetoimiston työ on hierarkista ja se toimii puoluesihteerin vastuulla. Vaalirahoituksen hankkimisessa ei ole pysytty kaidalla tiellä, vaan vaalivoiton varmistamiseksi on käytetty kaikkia mahdollisia keinoja. Ovatko liikemiesten edut tulleet huomioonotetuksi enemmän mitä laki sallii? Minun oikeustajuni mukaan asianlaita on näin.

Miten kaikki sai alkunsa?

Tapani Yli-Saunamäki johti Esko Ahon (kesk) presidenttikampanjaa vuonna 2000. Hän toimi Hannu Takkulan (kesk) vaalipäällikkönä eurovaaleissa ja erityisavustajana Brysselissä. Yli-Saunamäki oli kansanedustajaehdokkaana vuonna 2003 keskustan listoilla ja sai runsaat 1500 ääntä eikä tullut valituksi. Keskustan taloustyöryhmä perustettiin vuonna 2003. Sen puheenjohtajana toimi Mika Lintilä ja jäseninä nykyinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen, talousvastaava, hallintopäällikkö Aki Haaro, silloinen puoluesihteeri Eero Lankia, puoluehallituksen jäsen Ossi Martikainen ja kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila sekä Tapani Ylisaunamäki. IltaSanomien 9.6.2008 mukaan ryhmän puheenjohtaja Mika Lintilä eikä kukaan muukaan työryhmän jäsenistä tiennyt, miksi Tapani Yli-Saunamäki oli ryhmässä mukana ja kenen pyynnöstä. Työryhmä kokoontui viisi kertaa. Yli-Saunamäki on Nova Group Oy:n ja Nova-Asunnot Oy LKV:n toimitusjohtaja. Yritysryhmä on kauppa-, liikepaikka- ja kauppakeskuskonsultti ja tarjoaa apua myös kaavoituksessa.

Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:n perustaminen

Kehittyvien Maakuntien Suomi-yhdistyksen varapuheenjohtaja eversti evp Jorma Kosunen kertoi sunnuntaina 1.6.2008, että vaalirahoituskohun keskiössä oleva yhdistys perustettiin 21.12.2006 keskustan puoluetoimistossa Jarmo Korhosen työhuoneessa kello 10.30-11.00. Yhdistyksen perustamispaperit laati keskustan nykyinen kehittämispäällikkö, silloinen vaalisuunnittelija Lasse Kontiola. Toimeksiannon yhdistyksen perustamisasiakirjojen laatimiseen antoi puoluesihteeri Jarmo Korhonen.

Kokouksen pitämisen ovat vahvistaneet yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Lind, keskustan kehittämispäällikkö Kontiola ja KMS-yhdistyksen varapuheenjohtaja Jorma Kosunen. KMS-yhdistyksen papereiden mukaan perustava kokous kutsui koolle välittömästi yhdistyksen ensimmäisen vuosikokouksen. Kello 11.00–11.30 pidetyssä vuosikokouksessa yhdistyksen hallinto järjestäytyi. Puheenjohtajaksi valittiin vaasalainen juristi Pekka Lind, varapuheenjohtajaksi eversti evp. Jorma Kosunen ja sihteeriksi liikemies Timo Töykkä. Kuka on Timo Töykkä? Töykkä teki Nova Groupin lehteä. Töykän oma nettiyritys meni konkurssiin 4/2008, sanomalehtijulkaisija Visasol Oy konkurssiin 3/2008 ja Tempo-lehteä julkaissut Suomen lehtipuisto Oy konkurssiin kesällä 2007. Nykyinen hallintopäällikkö Aki Haaro valittiin varatilintarkastajaksi ja Mikko Väisänen tilintarkastajaksi seuraavassa pykälässä.

Vuosikokous puolestaan päätti kutsua ensimmäisen yhdistyksen hallituksen kokouksen koolle välittömästi. Kokous pidettiin 11.30-12.00. Siinä päätettiin muun muassa avata yhdistykselle tili. Kolmen kokouksen pitoon meni aikaa pöytäkirjojen mukaan puolitoista tuntia.

On hyvin todennökäistä, että kaikkia kokouksia ei pidetty, vaan muiden kuin perustamisen osalta kyse oli niin kutsutuista paperikokouksista. Kontiolan oman selvityksen mukaan hän on puoluejohdon tietämättä avustanut yhdistystä pankkitilin avaamisessa ja suorittanut kymmenen maksuliikennetapahtumaa pankissa yhdistyksen puheenjohtajan Pekka Lindin pyynnöstä. Kuka pyysi ja miksi Kontiolalta selvitystä, kysyi europarlamentaarikko Hannu Takkula tv-haastattelussa perjantaina 13.6.2008. Haluttiinko Kontiolasta tehdä syntipukki?

Pankkitilin avaaminen ja maksut tehtiin saman päivänä, kun yhdistys hyväksyttiin yhdistysrekisteriin eli 18.1. 2007. Keskustan kehittämispäällikkö Lasse Kontiola siirteli Tokmannipomon Kyösti Kakkosen rahalahjoja kaikkiaan 120 000 euron verran. Yhdistyksen osoite pankkiasioissa oli alun perin Lasse Kontiolan Helsingin asunnon osoite. Entisenä keskustan puolueaktivistina tunnen puolueen organisaation ja toimintaperiaatteet. Väitän, että 27-vuotias nuori mies, Lasse Kontiola, ei keskustalaisessa organisaatiossa tee tällaisia asioita esimiehensä tietämättä. Siksi epäilyni kohdistuvat puoluesihteeri Jarmo Korhosen toimintaan.

Lindillä kytky keskustaan

Verotietojen mukaan ilman palkkatuloja sinnittelevän vaasalaisen asianajaja Pekka Lindin pääomatulot ovat 125 765 euroa ja varallisuus 1 103 840 euroa. Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksen (KMS) puheenjohtaja Pekka Lind istuu keskustaa lähellä olevan Huoltoliitto järjestön hallituksessa. Hallitukseen kuuluu lehtien mukaan myös keskustan kehittämispäällikkö Lasse Kontiola. Vaalirahasotkussa on jo aiemmin paljastunut yksi yhteys Kontiolan ja Lindin välillä. Kontiola on ollut avustamassa KMS:n perustamisessa ja hänellä on ollut käyttöoikeus KMS:n tiliin. Huoltoliitto tekee kansanterveystyötä ja omistaa Siilinjärvellä toimivan kuntoutus- ja virkistyskeskus Kunnonpaikan. Lehden mukaan keskusta ja sen nuoriso- ja naisliitot ovat järjestön jäseniä, ja sen hallitukseen kuuluu monia keskustalaisia vaikuttajia. Huoltoliiton hallituksessa istuvat muun muassa keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen ja puolueen eduskuntaryhmän pääsihteeri Jari Partanen.

Kyösti Kakkosen vaalirahojen jako

Keskustan kehittämispäällikkö Lasse Kontiola siirteli Tokmannipomon Kyösti Kakkosen rahalahjoja kaikkiaan 120 000 euron verran. Tämä summa muodostaa yli neljäsosan koko Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen (KMS) vaalirahakassasta. Kakkosen rahalahjan kuittasivat muun muassa Matti Vanhasen (kesk.), Paavo Väyrysen (kesk.) ja Paula Lehtomäen (kesk.) tukiyhdistykset. Myös muun muassa Marja Tiura (kok), Jyrki Katainen (kok) ja Matti Ahde (sd) saivat vaaliapua samaa reittiä pitkin.

Tilin avaaminen ja isot rahasiirrot eivät kuitenkaan ole ainoa linkki KMS:n ja keskustan Lasse Kontiolan välillä. KMS maksoi viime kesänä kolmessa erässä kaikkiaan 4 100 euroa myös yhdistyksille, joiden puheenjohtajana Kontiola on. Menestyvä Lappi ry sai 2 500 euroa ja Menestyvä Suomi ry 1 600 euroa.
KMS:n päärahoittajiin kuuluva Kyösti Kakkonen ja Matti Vanhanen ovat olleet yhteydessä myös vaalien jälkeen. Asia käy ilmi vaalirahaa jakaneen Tapani Yli-Saunamäen Nova Group -konsernin asiakaslehdestä, joka hehkuttaa Vanhasen Mäntsälän-visiittiä jo kannessaan. Vuosi sitten toukokuussa otetussa kansikuvassa pääministeri Vanhanen muuraa näyttävästi Tokmannin uuden logistiikkakeskuksen peruskiveä Mäntsälässä konsernijohtaja Kakkosen vieraana.

Makeat naurut

Pääministeri Matti Vanhanen poseerasi Nova Groupin asiakasyrityksen Suomi-Soffan tehtaalla vieretysten viimeksi vuosi sitten törkeästä petoksesta tuomitun toimitusjohtaja Arto Merisalon kanssa.
- Hienointa on kuitenkin se, että asiallinen vuoropuhelu perheyritysten ja valtiovallan välillä on rutkasti parantunut, sanoo vaalirahakohun keskiössä viime viikot loistanut varatoimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki viime vuoden lopulla ilmestyneessä Nova Group -konsernin asiakaslehdessä.
Jo kyseinen lehtinen on pullollaan todisteita siitä, että ainakin vaalirahaa jakaneiden yrityspomojen ja sitä vastaanottaneiden vallanpitäjien välit todella ovat mitä keskustelevimmat.

Lehdessä on useita valokuvia vaalirahaa saaneista pääministeri Matti Vanhasesta (kesk) ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarisesta (kesk), jotka edustavat maireasti rinta rinnan useissa eri tilaisuuksissa lähes kaikkien viime viikkojen kohussa keskiöön nousseiden liikemiesten kanssa.
Ennen kohua ilmestyneessä lehdessä Yli-Saunamäki myös kertoilee tavoitteistaan vuolaasti.
- Odotukset vuoden vaihteessa aloittavan uuden työ- ja elinkeinosuperministeriön suhteen ovat korkealla, hän paljastaa pääkirjoitussivulla.

Tuki tukijaansa lähes miljoonalla eurolla

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen antoi ministerinä viime vaalikaudella investointitukea Suomi-Soffalle 842 490 euroa. Päätös tuesta tehtiin 7. marraskuuta 2006, eli vain kuukausia ennen eduskuntavaaleja, joihin Suomi-Soffa antoi Pekkarisille taloudellista tukea. Tuki käytettiin Suomi-Soffan tehtaan laajennukseen Kajaanissa. Suomi-Soffa tuki Pekkarista ostamalla häneltä grafiikkaa 5 000 eurolla. Lisäksi yritys tuki Pekkarista Kehittyvien maakuntien Suomen kautta. KMS antoi Pekkariselle tukea 10 000 euroa.

Oikeuskanslerin menettely elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen tauluasiassa herättää oikeustieteilijöiden ja juristien joukossa kummastusta. "Ihmettelen miksi Jonkka on ottanut asian tutkittavaksi. Vaalituen ottaminen ei ole virkatoimi, joiden laillisuutta oikeuskansleri“ valvoo, Lapin Yliopiston professori Jyrki Virolainen sanoo. Hänestä tapaus olisi vaatinut lisäselvityksiä Suomi-Soffalta. Lapin Yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Ilkka Saraviita muistuttaa, että yleensä ministerit pyytävät oikeuskanslerilta neuvoa ennakkoon.

Varatuomari Markku Fredmanin mielestä ajatus siitä, että ministeri valitsemallaan aineistolla kääntyy laillisuusvalvonnan puoleen selvittääkseen, menettelikö väärin, on aika erikoinen. Ministeri ikäänkuin ripittäytyy oikeuskanslerille.

Kuva
Osio Karlssonin piirroksesta

palautteet


Voikohan olla kaikki tämä tottakaan?? Kamalaa kansan kusettamista, tämmöistä olen epäillytkin. Mikä "jumala" sallii tämmöisen pelin jatkua, kyllä kansalaisten tulisi tietää, aamen.