141-tuesta välikysymys?

Erkki Aho   21 10 2007, 12:51

image

Ovatko suomalaiset valmiit lopettamaan 141-tuen ja Etelä-Suomen maatalouden?Timo Soini esitti vakavan kysymyksen lauantaina 20.10.2007 Perussuomalaisten Pohjanmaan piirin kokouksessa Nurmossa ilmoittaessaan olla asettumatta ehdokkaaksi EU-vaaleissa.

„Kyllä minä jo välikysymystäkin väläyttelen tästä hallituksen menettelystä. Tuen jatko olisi pitänyt kytkeä perussopimuksen hyväksymiseen Lissabonin huippukokouksessa. Hyvään päätökseen pitäisi päästä kaikilla mahdollisilla keinoilla, itse en aio jättää hetken rauhaa hallitukselle tässä asiassa“
Soini sanoo sanomalehti Ilkan mukaan.

Mikä on välikysymys?

Välikysymyksellä tarkoitetaan menettelyä, jolla katsotaanko nauttiiko hallitus eduskunnan luottamusta. Välikysymyksen voi tehdä 20 kansanedustajaa. Hallituksen on vastattava välikysymykseen 15 päivän kuluessa. Jos välikysymys johtaa epäluottamuslauseeseen hallitukselle, niin hallitus kaatuu. Välikysymyksen johdosta käydään laaja ja perusteellinen keskustelu ministereiden ja pääasiassa opposition kansanedustajien välillä. Välikysymystä seuraa luottamusäänestys. Jos eduskunta ei luota hallitukseen, niin hallituksen on erottava. Viimeksi hallitus on joutunut eroamaan välikysymyksen takia 1950-luvulla.

Mikä on 141-tuki?

Valtioneuvosto päätti 6.11.2003 Etelä-Suomen kansallisten tukien ohjelmasta. Tukiohjelmaan sisältyy tukialueilla A ja B maksettavat tulotuet kotieläintaloudelle, kasvihuonetuotannolle ja puutarhatuotteiden varastoinnille, maatalouden kansallisen ympäristötuen lisäosa sekä korotetut investointituet, nuorten viljelijöiden tuki ja tekninen tuki. Kansallisten tukien kokonaismäärä pysyy vuosien 2004-2007 lähes ennallaan. Etelä-Suomen kansallinen tuki (141-tuki) ja ympäristötuen lisäosat alenevat, ja se korvataan luonnonhaittakorvauksen LFA-tuen korotuksella.

Valtioneuvoston päätös tukiohjelmasta

141-tuki miljoonissa euroissa valtioneuvoston päätöksen mukaan:

2007 yhteensä 198 mio euroa
94 +49 (LFA-lisäys) +55 (tuen lisäosa)
2006 yhteensä 201 mio euroa
97 +49 (LFA-lisäys) +55 (tuen lisäosa)
2005 yhteensä 204 mio euroa
100 +49 (LFA-lisäys) +55 (tuen lisäosa)
2004 yhteensä 189 mio euroa
129 +60 (tuen lisäosa)
2003 yhteensä 198 mio euroa
133 +65 (tuen lisäosa)

Tämä on siis kansallista tukea, mikä on sovittu EU-neuvotteluissa maksettavaksi määräajaksi ja se päättyy siis tämän vuoden 2007 lopussa. Katso mitä on sovittu EU-neuvotteluissa tämän nettipäiväkirjan kohdasta
Suomi liittyi EU:hun salaten ja valehdellen” (8.1.2007)
http://www.erkkiaho.com/blogarchive/78.htm
Mitä tapahtuu jos tuki loppuu?

Tuen loppuminen merkitsee Etelä-Suomen maanviljelijöille toimintaedellytysten loppumista. Maataloustuottajien Keskusliiton toiminnanjohtaja Michael Hornborg sanoo, että Etelä-Suomen maanviljelijät tarvitsevat jokaisen euron ja sentin. 141-tuki on elinehto Etelä-Suomen maanviljelijöille. Missä on Suomen elintarvikeomavaraisuus? EU:n tuore sokeripäätös oli viljelijöiden mielestä selkeä esimerkki unionin olemattomasta solidaarisuudesta. Sokeripäätös oli karmea, törkeä ja pöyristyttävä päätös siitä, miten EU kohtelee pieniä maita. Ranskan ja Saksan sokerikiintiöitä lisättiin ja Suomelta vietiin viimeisetkin. Ranskan Polynesia on Ranskan merentakainen paikallishallintoalue Tyynellä valtamerellä, Polynesian saaristossa. Se koostuu 118 saaresta ja atollista, joista tärkein on Tahiti. Suhteessaan Euroopan unioniin Ranskan Polynesia kuuluu luokkaan merentakaiset maat ja alueet (MMA), joten se ei ole unionin jäsen, vaan ainoastaan assosiaatiosuhteessa siihen. Paljonko Ranskan hallitsemille Tyynen meren saarille menee sokerikiintiöitä?

Missä EU siellä on ongelma, Timo Soini tiivisti. Soinin mukaan EU vei sokerinkin suusta. Nyt on vaarassa, että Suomen viimeinen sokeritehdas loppuu. Tämä viimeinen tehdas on tanskalaisten omistuksessa. EU haluaa Suomessa suojella petoja. Tehdäänkö Suomesta petoreservaatti?

Mitä tapahtuu välikysymyskäsittelyssä?

Keskustalla on 51 kansanedustajaa, kokoomuksella 50, vihreillä 15 ja Ruotsalaisella kansanpuolueella 10.
Hallituksella on 126 kansanedustajaa.
Sdp:llä on 45 kansanedustajaa, vasemmistoliitolla 17, kristillisdemokraateilla 7 ja perussuomalaisilla 5.
Oppositiolla on 84 kansanedustajaa.

Äänestyksessä erikoista olisi se, että SDP, mikä on tunnettu maataloustukiaisten vastustaja, äänestää maataloustukien puolesta saadakseen hallitukselle epäluottamuslauseen. Keskustan kansanedustajien olisi äänestettävä Etelä-Suomen maataloustukiaisten lopettamisen puolesta, Suomen elintarvikeomavaraisuuden lopettamisen puolesta ja käytännössä Etelä-Suomen maatalouden lopettamisen puolesta. Onko se käytännössä mahdollista? Mielestäni ei ole.

Keskustalla on Helsingin vaalipiirissä yksi kansanedustaja, ministeri Mari Kiviniemi. Uudenmaan vaalipiiristä on kansanedustajina Antti Kaikkonen, Tanja Saarela, Markku Uusipaavalniemi ja Matti Vanhanen. Varsinais-Suomen vaalipiiristä on kaksi kansanedustajaa Timo Kaunisto ja Esko Kiviranta. Satakunnan vaalipiiristä on Keskustan ryhmänjohtaja Timo Kalli, Oiva Kaltiokumpu ja Juha Korkeaoja. Hämeen vaalipiiristä on maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila, näyttelijä Risto Autio ja Juha Rehula. Pirkanmaan vaalipiiristä on laulaja Mikko Alatalo, Klaus Pentti ja entinen radiotoimittaja Pertti Salovaara. Kymen vaalipiiristä Keskustan edustajina ovat Markku Laukkanen, Markku Pakkanen ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Etelä-Savon vaalipiiristä Katri Komi ja maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä.

Tässä mainitsemani Keskustan kansanedustajat ovat alueelta, josta loppuisi 141-tuki jos Suomi alistuu EU:n tahtoon. Suuri osa näistä kansanedustajista on valittu maanviljelijöiden tai sitä lähellä olevien äänillä. Jos he äänestävät 141-tuen lopettamisen puolesta, niin he ovat todennäköisesti entisiä kansanedustajia seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Myös Ruotsalaisella kansanpuolueella on kansanedustajia, jotka ovat vahvasti sidoksissa maaseutuväestön ääniin. Kokoomuksella on myös oma maaseutusiipensä. On todennäköistä, että totuus paljastuu välikysymyskeskustelussa. Kansalle tulee selväksi, että EU:iin mentiin salaten ja valehdellen. Totuus on armoton. Myös keskustapuolueelle.

Epäluottamuslause hallitukselle ja uudet vaalit?

On enemmän kuin todennäköistä, että Matti Vanhasen hallitus saa epäluottamuslauseen välikysymyskeskustelussa.

Kansallisten maataloustukien maksamiselle on Suomen kansan enemmistön suuri tuki. Jos välikysymys esitetään hallitukselle, niin sillä on aikaa vain 15 päivää tehdä oma ratkaisunsa tähän. Aika ei ole pitkä, mutta asia on Suomen tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeä. Edessä näyttäisi olevan uudet eduskuntavaalit, jos Matti Vanhasen hallitus ei kykene neuvotteluteitse muuttamaan alkuperäistä EU-sopimusta.

palautteet


ok