Joni Puurula - Kalajoelta kotoisin

Erkki Aho   12 08 2007, 21:30

image

Joni Puurula Saimaan Palloon

JHT Kalajoen kasvatti Joni Puurula pelaa ensi kaudella jääkiekkoa SM-liigajoukkue Saimaan Pallossa.

Joni Puurula (s. 4.8.1982) aloitti uransa 14-vuotiaana Kalajoen Junkkareiden veräjän vartijana kakkosdivisioonassa sarjakausilla 1996-1997 ja 1998-1999. Menestyksekäs kausi kakkosdivisioonassa tiesi paikkaa seuraavaksi kaudeksi 1999-2000 Kokkolan Hermeksen ykkösdivisioonan joukkueeseen. Puurula pelasi kaudella 2000 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Sveitsin Klotenista Puurulalla oli tuomisina maailmanmestaruus. Sitten tie vei Forssaan. Joni Puurula esitti huimia otteita Mestiksen rankimmassa kiekkosateessa. Lähes 1500 kiekkoa 39:ssä pelissä. Edessä olikin siirtyminen liigajäille HPK:n maalivahdiksi. Montreal Canadiens varasi Puurulan NHL:n vuonna 2000 kahdeksannella kierroksella numerolla 243.

SM-liigassa

Ensimmäinen HPK-kausi oli täynnä ylä- ja alamäkiä. Puurula jäi tsekkivahti Zdenek Smidin ja tämän korvaajaksi hankitun Mika Pietilän varjoon. Kausi 2001-2002 alkoi HPK:ssa, mutta sairastuminen salmonellaan häiritsi. HPK pelasi harjoituspelejä Tsekissä ja sieltä Joni sai salmonellabakteerin. Se ja sieltä jälkitautina sairastettu niveltulehdus pitivät miehen vuodelevossa 10 viikkoa.

Puurulan läpimurto tapahtui kevään 2002 pudotuspelissä Ilvestä vastaan Mika Pietilän loukattua olkapäänsä. Puurula pelasi mainiosti ja oli joukkueen tärkeimpiä pelaajia joukkueen voittaessa SM-pronssia. Kauden 2002-2003 Puurula pääsi aloittamaan ykkösmaalivahtina, mutta Bostonin varaama Hannu Toivonen haastoi hänet tosissaan. Pudotuspeleissä keväällä 2003 HPK oli selkä seinää vasten TPS:n kanssa. Kerho oli tappiolla 2-1 otteluvoitoissa. Maaliin asetettiin Toivonen. Sen jälkeen tilanne oli 3-1. Puurula pääsi maaliin uudelleen ja HPK äänsi voitot 4-3 ja jatkoi välieriin. Kaudeksi 2003-2004 HPK hankki Rob Tallasin, mutta tämän sydänvaivat aiheuttivat sen, että hänen kautensa jäi HPK:ssa kesken. Ykkösvahdiksi kohosi Joni Puurula, joka oli jälleen tärkeä pelaaja, kun HPK voitti SM-pronssia. Kauden 2004-2005 Puurula aloitti HPK:ssa, mutta NHL:n työsulun alettua hän sai väistyä Mika Norosen tieltä. Puurula siirtyikin Venäjän Superliigaan Ufan Salavat Julajevin joukkueeseen.

Venäjällä on toisenlaista

Puurula mietti Etelä-Siperiaan lähtöä pari viikkoa ja veti sitten nimen paperiin. Lentokentällä Puurulaa oli vastassa autokuski ja huoltaja. Heistä kumpikaan ei puhunut englantia sanakaan. Puurula vietiin kämpille ja näytettiin, että jääkaapissa on ruokaa. Koko keskustelu käytiin viittomakielellä. Pakkasta oli 30-35 astetta ja koko ajan tuuli. Ulos ei tehnyt mieli lähteä, vaan kaupasta ostettiin kerralla aina koko viikon ruuat. Tietokone osoittautui Joni Puurulan pelastukseksi ja henkireiäksi.

Venäjällä Puurula ei uskaltanut ottaa käyttöönsä työsuhdeautoa, koska liikenne Venäjällä on täysin hullua. Puurulan mukaan elämä Venäjällä on sellaista, ettei yhtään tiennyt mikä viikonpäivä on menossa. Pahaa sanottavaa Puurulalla ei ole Ufa Salavat Julajevin organisaatiosta. Seura hoiti asiat moitteettomasti. Ufa Salavat Julajevin joukkueella oli oma lentokone, jolla pitkät pelimatkat taittuivat kivuttomasti. Nuoren miehen kokemusmaailma karttui Siperian reissulla eksoottisilla kokemuksilla. Kaikissa paikoissa ei tullut suihkuissa muuta kuin kylmää vettä. Myös kielimuuri oli korkea. Kerran Puurula oli pyytänyt huoltajalta luistimennauhoja. Huoltaja toi mukissa Puurulalle appelsiinimehua.

Kaudeksi 2005-2006 Puurula siirtyi Venäjällä sarjaporrasta alemmas Amur Tigersin joukkueeseen Habarovskiin. Paikka sijaitsee 30 km Kiinan rajasta. Puurulan mukaan Amur löi sellaisen paperin eteen, ettei kehdannut kieltäytyä. Kovista lupauksista huolimatta seuran kanssa syntyi suuria ongelmia palkanmaksun kanssa. Puurulalta jäi palkat saamatta ja varusteetkin jäivät sinne. Puurulan mukaan jos sinne lähtee, kannattaa jättää aivot kotiin.

Takaisin SM-liigaan

Joni Puurula pestattiin Turun Palloseuran joukkueeseen lokakuussa. Kauden 2006-2007 Joni Puurula pelasi Allsvenskanin Leksands IF:n joukkueessa. Nyt Joni Puurula on tehnyt sopimuksen SM-liigajoukkue Saimaan Pallon kanssa kaudesta 2007-2008.

Kuva
Joni Puurula


palautteet


ei palautteita