Emmauksen tiellä

Erkki Aho   11 07 2007, 23:03

image

Kesäteatterin tämän kesän ohjelmistossa Kalajoen Hiekkasärkillä on Willilakeus-teatterin esittämä ja Markku Pölösen käsikirjoitukseen perustuva "Emmauksen tiellä" -teatteriesitys. Tänä kesänä tämä armoton maalaiskomedia mainioine ihmiskuvineen ja rikkaine kielikuvineen ihmisen haaveista ja pettymyksistä on hyvin monen kesäteatterin ohjelmistossa.

Luukkaan evankeliumissa Emmauksen tie on paikka, jossa Jeesus ilmestyi opetuslapsille, jotka eivät häntä tunnistaneet. Pölösen evankeliumissa koko kylän vihaama kusipäinen Rane palaa maalle myymään syntymäkotiaan. Ranen menneisyys ei ole aivan puhdas, eivätkä kyläläiset hypi riemusta nähdessään hänet. Hän saa kuulla noutajansa odottavan. Kävelymatkalla kohtauspaikalle tunnevammaista kovakuoriaista eli Ranea vastaan tulee lapsuuden ystäviä, vihamiehiä, menneisyyden haamuja, jotka lähes poikkeuksetta ovat puolihulluja tai muuten vain muuten Luojalta saaliiseen jääneitä kyläläisiä. Vanhoja kaunoja puretaan puolin ja toisin. Kaupungissa kaupunkilainen on mennyt vielä enemmän pilalle kuin lähtiessään.

Emmauksen tiellä on maalaiskomediaa makeimmillaan. Suuri muuttoaalto Suomessa tapahtui 1960- ja 1970-luvuilla. Kotiseudulta lähtemisen pakko ja paluu on tuttu asia suomalaisessa maaseutunostalgiassa. Kalajoen kesäteatteriesitys on hersyvää huumoria ja siksi juuri sopivaa kesäteatteriohjelmistoa niin lomalaisille kuin lähialueenkin kulttuurinälkäisille ihmisille. Erityisen hyvin roolisuorituksissaan onnistuivat Terttu-Liisa Tokola ja Vesa Pietikäinen. Myös Annukka Valo, Hanna-Mari Hotta ja Aleksi Lankinen ovat lahjakkaita näyttelijöitä. Esityksen juoni saattaa jäädä yleisölle kuitenkin epäselväksi. Se mielestäni johtuu enemmän käsikirjoituksesta kuin ohjauksesta. Suosittelen näytelmän katsomista. Se ei jätä ketään kylmäksi ja saa varmasti jokaisen hyvälle tuulelle. Ohjelman esitysajat löytyvät tästä kesäpäiväkirjan tapahtumakalenterista.

käsikirjoitus Markku Pölönen
ohjaus Sanna Finnilä
lavastus Markku Hernetkoski
puvustus Jaana Öljymäki
puvustusassistentit Katja Korkiakoski ja Jenni Malinen
maskeeraus Marika Kippola

Henkilöt
Rane, sielu kuin haulikolla ammuttu kurkkupurkki Heikki Knuutila
Ranen isä – sotasankari isolla ?:llä Arvo Vähäkangas
Ranen äiti – maan hiljainen Terttu-Liisa Tokola
Touhun-Tane – hän joka jaksaa ihmetellä Aleksi Lankinen
Ella – Munkkiniemen mustasurma Tanja Koski
Mankka-Arvi – playback-eläkeläinen Vesa Pietikäinen
Rebekka – haaveisiin vajonnut Hanna-Mari Hotta
Kuoppala – maajussi kybällä Tommi Anttila
Joppe Perälä – se tavallinen juoppo Heikki Joensuu
Retu Perälä – syystään sokea Mika Kiviniemi
Paakkila – järjestyksen mies Raimo Hentunen
Hallikainen – luokan vihollinen Arto Tokola
Maikki – seitsemän vuoden kutku Tanja Kupiainen
Ranen mummu – järkinainen taivaasta Annukka Valo
Grynderi Mika Kiviniemi
Ohjaaja Torvinen – Teatteria opiskeleva kirvesmies Timo Torvinen


palautteet


ei palautteita