Aamulenkillä

Erkki Aho   03 06 2007, 22:09

image

image

image

Tänään sunnuntaina 3.6. oli poikkeuksellisen kaunis kesäaamu Kalajoella. Lähdin jo varhain kuuden aikaan kiertämään Tapion Tuvan luota luontopolulle.
Katso: http://www.tapiontupa.com/aktiviteetit.aspMieleeni tulivat väistämättä laulun sanat ”Voiko ihanammin päivä enää alkaa, onko ihanampaa aamua kuin on tää!” Astelin pitkin luontopolkua lintujen liverrellessä ja ilmoitellessa laulamalla oman reviirinsä rajoja. Linnusto on nyt runsaimmillaan. Kuovinaaraat lähtevät näihin aikoihin jo paluumuutolle ja jättävät poikasten hoitamisen koiraan varaan. Peipposet, punarinnat, tiltaltit, hömötiaiset, kangaskiurut, metsäkirviset ja pajulinnut pitivät konserttejaan matkan varrella. Saattoipa matkan varrella kuhankeittäjäkin äännellä. Käkien kukuntaa kuului joka puolelta. En muista ennen kuulleeni yhtä monta käen kukuntaa yhdellä kertaa. Sääskien määrä oli onneksi vielä vähäinen. Minulta on kysytty mitä eroa on käellä ja satiaisella. Vastaukseksi on kerrottu, että käki munii toisten pesii, mutta satiainen pesii toisten muniin.Särkijärven kota

Luontopolku on hyvin merkitty. Sitä on helppo kulkea. Viiden kilometrin kohdalla on Särkijärven kota. Särkijärven laiturilla on leveä istuinpenkki, jolle istahdin ihailemaan aurinkoista kesäaamua. Kuuntelin luonnonääniä ja katselin järvellä uiskentelevia sorsia. Taivaanvuohen mäkätys erottui selkeästi. Varikset vaakkuivat. Kurjet ilmoittivat olemassaolostaan. Järven pinta oli tyyni ja aurinko paistoi täydeltä terältä. Järvessä on mahdollisuus käydä uimassa. Nyt minulla ei ollut tarvetta uimiseen. Tämä on sitä luonnon rauhaa ja ihanuutta. Tämä ihanuus ei maksa mitään, mutta antaa paljon aivan kuten ihannenainen.

Kota on erinomaisen siistissä kunnossa. Kodassa voi paistaa makkaroita ja viettää lepotaukoa. Kodan pihalla on pöytä ja penkit, joten siinäkin voin nauttia eväitään luonnon helmassa. Kodan läheisyyteen on rakennettu myös puucee. Sekin helpottaa monien matkailijoiden tilannetta. Kodassa on vieraskirja ja raamattu. Kirjoitin nimeni vieraskirjaan. Olin tämän päivän ensimmäinen vierailija kodalla.

Valkianveden laavu

Pari kilometriä kodalta on Valkiaveden laavu. Matkan varrella huomasin käkilinnun. Harvoin käkejä näkee, niitä enemmänkin kuulee. Kesä näyttää olevan pari viikkoa etuajassa. Mustikan kukintoja on paljon. Tuleekohan nyt hyvä mustikkavuosi? Myös hillojen kukkia on huomattava määrä. Istahdin Valkianveden laavulle. Laavun luona on mahdollisuus paistaa makkaroita. Puuvaja on vieressä. Laavu on Särkijärven Kodan ja Tapion Tuvan puolivälissä. Laavulla on myös pöytä ja penkit. On todella hieno kokemus ja nautinto istua laavulla ja kuunnella kesän ääniä aurinkoisena kesäaamuna. Siinä olisi voinut viettää pidemmänkin aikaa.

Loppumatka onkin sitten osaksi samaa polkua mitä alkumatka. Poluilla oli nyt varsin hiljaista, sillä monilla on ollut koulujen päätösjuhlia tai muita vastaavia tilaisuuksia. Ainoat vastaantulevat lenkkeilijät olivat lenkkini loppupuolella vastaan tulleet sauvakävelyllä ollut Kalajoen Junkkareiden suunnistusjaoston puheenjohtaja Aija Tilvis naiskaverinsa kanssa. Luontopolku on noin 10 kilometrin mittainen ja se on tavalliselle tallaajalle oiva kuntoilureitti. Se tekee hyvää sielulle ja sydämelle. Luontopolusta on myös pidempi vaihtoehto, mikä kiertelee Siiponjoen varressa. Sen reitin pituus on 20 kilometriä.

palautteet


ei palautteita